Ινδική Υποήπειρος

Ασκήσεις ισορροπίας στον παγκόσμιο χάρτη: Τα γεωπολιτικά παίγνια του Βλ. Πούτιν

Γεωπολιτικά παίγνια

 Tου Ζαχαρία Μίχα

Τις κλασικές θεωρίες της γεωπολιτικής έχει ξεσηκώσει η ρωσική ηγεσία, κατανοώντας προφανώς, ότι εάν πετύχει η στρατηγική συνεργασία με την Κίνα και κατορθώσει έστω σε ένα βαθμό να εμπλέξει σε θετική κατεύθυνση τα συμφέροντα της Ινδίας, τότε θα κυριαρχήσουν από κοινού στην «παγκόσμια νήσο» (world island) και συνεπακόλουθα στην υφήλιο!

Εξοργισμένοι οι ντάλιτ της Ινδίας. Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα μετά τις νέες επιθέσεις σε βάρος τους από φανατικούς

 dalit india july 2016

HuffPost Greece
Ο πληθυσμός της Ινδίας ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισεκ άτομα και σύμφωνα με το σύστημα κοινωνικής οργάνωσης και ταξινόμησης όλοι πρέπει να ανήκουν σε μια από τις τέσσερις βασικές «κάστες». Υπάρχουν όμως και 200εκατ. άτομα που δεν ανήκουν σε καμία κάστα. Σήμερα, έχουν επιλέξει να αποκαλούνται «ντάλιτ»- που σημαίνει «σπασμένοι», «θρυμματισμένοι» άνθρωποι αλλά μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστοί ως «ανέγγιχτοι». Γιατί, κανείς δεν έπρεπε να τους αγγίξει εάν δεν ήθελε να «μολυνθεί» κοινωνικά και πνευματικά.

Το Μπανγκλαντές, η Κύπρος και ο "Κατακτητής" Ερντογάν

 

Του: Μάριου Λ. Ευρυβιάδη, Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων

Στις 11 Μαΐου (και ώρα 12:01) στην πρωτεύουσα Ντάκα της μακρινής Μπανγκλαντές, εκτελέστηκε με απαγχονισμό ο αρχηγός του μεγαλύτερου ισλαμιστικού (σουννιτικού) κόμματος της χώρας, ο 73χρονος Μουλάνα Ραχμάν Νιζαμί, για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα το 1971.

Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Ινδίας στο New York College


Tο New York College , η Πρεσβεία της Ινδίας στην Αθήνα και H Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΕΛ.ΙΝ.Ε.Π.Α.), συνδιοργάνωσαν ειδική εκδήλωση για τον εορτασμό των 125ων γενεθλίων του Δρ Μπιμράο Ραμτζί Αμπέτκαρ με θέμα: «Δρ Αμπέτκαρ και το Σύνταγμα της Ινδίας» στις 14 Απριλίου 2016, ώρα 19:00-21:00, στο New York College 

Η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ινδίας και η άνοδος της Κίνας

15022016-1.jpg

 Πώς οικοδομείται μια συμμαχία
Ashlyn Anderson και Amy J. Nelson

Περίληψη: Τα οφέλη του να γίνεται σωστή αμυντική συνεργασία είναι τεράστια. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το αποτέλεσμα είναι ένας σταθερός εταίρος σε μια μεταβαλλόμενη και προβληματική περιοχή, για να μην αναφέρουμε νέες αγορές για τις ιδιωτικές αμυντικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Για την Ινδία, η συνεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια εξοικονόμηση πόρων.

Το νέο μεγάλο παιχνίδι


Η μάχη για πρόσβαση και επιρροή στην περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού
Rani D. Mullen και Cody Poplin

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στην Ουάσιγκτον έκανε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να γεμίσουν με ιστορίες περί κυβερνο-επιθέσεων και κάστρων από άμμο [1] που αναδύονται από την Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Syndicate content