Ειρηνικός

Η αλεπού των Φιλιππίνων

Rodrigo Duterte

Υπάρχει μια μέθοδος στην τρέλα του Duterte
Jessica C. Liao

Το ταξίδι του Rodrigo Duterte στο Πεκίνο τον Οκτώβριο [1] σηματοδότησε την πρώτη επίσκεψη του προέδρου των Φιλιππίνων στην Κίνα από το 2011. Κατά την διάρκεια της περιοδείας του, ο Duterte συγκλόνισε τον κόσμο ανακοινώνοντας ότι η χώρα του θα «χωρίσει» από τον παλαιό σύμμαχό της, τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα «επανευθυγραμμιστεί» με την Κίνα. Ακόμη και πριν από αυτή την δήλωση, ο βάναυσος πόλεμος του προέδρου των Φιλιππίνων κατά των ναρκωτικών [2], οι κακολογίες κατά του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, και η γενική εχθρότητα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε κάνει πολλούς στην Ουάσιγκτον -και αλλού- να τον βλέπουν ως έναν πονοκέφαλο.

Το Πραγματικό Μυστικό της Θάλασσας της Νότιας Κίνας

 

Απόδοση-Επιμέλεια: Αριστέα Τσαμαδιά

"Information Clearing House" - "Sputnik " -
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι και θα συνεχίσει να είναι το απόλυτο γεωπολιτικό σημείο ανάφλεξης του 21ου αιώνα – πολύ σημαντικότερη από τη Μέση Ανατολή ή τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Ειδικότερα, το μέλλον της Ασίας όπως και η ισορροπία δυνάμεων Ανατολής-Δύσης βρίσκεται σε κίνδυνο.
Ο Mahan, ο τότε πρόεδρος της Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, έγραψε το έργο «Η Επιρροή της Θαλάσσιας Ισχύος στην Ιστορία 1660-1783».

Μεγάλη ήττα της Κίνας για την ΑΟΖ στη θάλασσα της Νότιας Κίνας: Τι σημαίνει η απόφαση

CHINA-AOZ-DEFEAT01

Του Θεόδωρου Καρυώτη
Την Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016, το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης, έκδωσε την απόφασή του για την αντιδικία μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η απόφαση των πέντε δικαστών, 501 σελίδων, που αναμενόταν με αγωνία από την διεθνή κοινότητα ήταν ομόφωνη υπέρ των Φιλιππίνων και κατέδειξε τις κινεζικές παραβιάσεις του Δίκαιου της Θάλασσας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η «δικτατορία» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στηρίχθηκε από τους Αμερικανούς και το ΔΝΤ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην οικογενειακή φωτογραφία, στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016, στις Βρυξέλλες, ΑΠΕ-ΜΠΕ, European Council, Zucchi Enzo

Γράφουν: Κώστας Δημουλάς* και Βασίλης Κ. Φούσκας**
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Καναδός νεομαρξιστής Stephen Gill γράφει για κάτι που αποκαλεί «νέο συνταγματισμό» (new constitutionalism). Η σημασία του όρου είναι απλή: πρόκειται για τη θεσμοποίηση-συνταγματοποίηση των κανόνων της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, δηλαδή τη μεταφορά των αγοραίων οικονομικών μορφών και της λιτότητας μέσα στους θεσμούς του κράτους, εφόσον, ως επί το πλείστον, τα Συντάγματα του μεταπολέμου ήταν κεϊνσιανά.

H Κίνα έχει σχέδια περί πυρηνικής ενέργειας για τα τεχνητά νησιά της

China’s Got Nuclear Power Plans for its Fake Islands

Απόδοση/ Επιμέλεια: Δανάη Κατσέα-Σαράντου
Keith Johnson, 22 Aπρίλιου 2016,Foreign Policy
O προγραμματισμένος στόλος της Κίνας από πλωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες θα μπορούσε να δώσει μια επιπλέον στρατιωτική ώθηση για την κυριαρχία της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας - και θα μπορούσε να δημιουργήσει μια εντελώς νέα κατάσταση ανησυχιών για το περιβάλλον και την ασφάλεια.

Στρατιωτικός ανταγωνισμός Κίνας - ΗΠΑ στον Ειρηνικό


Αν και μια άμεση σύγκρουση είναι μάλλον απίθανη, οι τριβές ανάμεσα στις δυο χώρες είναι εμφανείς

Στον κλιμακούμενο ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για προβολή ισχύος και άσκηση επιρροής στον Ειρηνικό, οι Αμερικανοί φαίνονται αποφασισμένοι να διατηρήσουν την θέση υπεροχής της χώρας τους. Από την άλλη, οι Κινέζοι βελτιώνουν τον στόλο τους αριθμητικά και τεχνολογικά για να διεκδικήσουν την κυριαρχία. Αν και στο κοντινό μέλλον μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Αμερικής και Κίνας είναι μάλλον απίθανη, οι τριβές ανάμεσα στις δυο χώρες είναι εμφανείς.

Syndicate content