Τεχνολογία

Η επιστημονική μάχη πίσω από την γεωπολιτική στην Αρκτική


Λεοπόλντ Λομπκόβσκι

 

Η Αρκτική έχει χαρακτηριστεί ως το νέο Ελντοράντο των φυσικών πόρων, και η Ρωσία θα παρουσιάσει στον ΟΗΕ νέα επιστημονικά επιχειρήματα, για να αποδείξει τα κυριαρχικά δικαιώματά της εκεί.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας του 1982, οι χώρες μπορούν να επεκτείνουν το όριο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) των 200 ναυτικών μιλίων, εφόσον αποδείξουν ότι τα διάφορα υποθαλάσσια υψώματα και ράχες που διεκδικούν έχουν σχέση με την ηπειρωτική χώρα. 

 

Η Τουρκία ετοιμάζεται να προχωρήσει προς 5G


Η Τουρκία στοχεύει να γίνει μια από τις πρώτες χώρες που περνούν στη χρήση των τεχνολογιών 5G, σύμφωνα με το τούρκικο πρακτορείο Anadolu.
Το επιστημονικό και Τεχνολογικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Τουρκίας (TÜBİTAK) προτίθεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη των έργων και πρωτοτύπων τεχνολογίας 5G (σημ. δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς ή ασύρματα συστήματα 5ης γενιάς).

Αμερικανική ανησυχία για ρωσική υποθαλάσσια “απειλή”

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα
Η παρουσία ρωσικών υποβρυχίων και κατασκοπευτικών πλοίων κοντά σε υποθαλάσσια καλώδια μέσω των οποίων γίνεται η επικοινωνία του διαδικτύου παγκόσμια έχει προκαλέσει ανησυχίες σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει το κόψιμο των καλωδίων σε καιρούς σύγκρουσης, αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times.

Η ουκρανική κρίση επηρεάζει και τον Διεθνή Διαστημικό ΣταθμόΗ αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας θέτει υπό αμφισβήτηση το μέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ένα απ' τα σύμβολα της συνεργασίας της Μόσχας με την Ουάσιγκτον, την Ευρώπη και ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το όνειδος του συνδρόμου των μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών

 

Εναντίον του πολέμου των ΗΠΑ κατά της Αλ Κάιντα που διεξάγεται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Πακιστάν, γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ, ο βετεράνος ανταποκριτής του «Independent» στη Μέση Ανατολή.

Μια ασυνήθιστη συμφωνία για το νερό στην Μέση Ανατολή

Μετάφραση - Επιμέλεια : Τζογιάνα Πελιβάνι

Σε μια σπάνια πράξη περιφερειακής συνεργασίας, οι αντιπρόσωποι του Ισραήλ και της Ιορδανίας σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή υπέγραψαν την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου μια συμφωνία η οποία, προβλέπει την μεταφορά νερού από την Ερυθρά Θάλασσα στην Νεκρά Θάλασσα μέσω ενός αγωγού που πρόκειται να ωφελήσει και τα τρία συμβαλλόμενα μέλη.

Syndicate content