Καύκασος - Κεντρική Ασία

Πώς το Ιράν και η Ρωσία ερωτοτροπούν με το Αζερμπαϊτζάν

Η επιλογή του Μπακού
Alex Vatanka

Στις 8 Αυγούστου, οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν και της Ρωσίας συγκεντρώθηκαν για μια σπάνια τριμερή σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. Στα χαρτιά, η σύνοδος κορυφής αφιερώθηκε κυρίως στα περιφερειακά σχέδια οικονομικής ολοκλήρωσης, ιδιαίτερα στον Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου, έναν προτεινόμενο εμπορικό δρόμο δια ξηράς και θαλάσσης που βασίζεται σε που συνδέει την Ινδία προς την Ευρώπη μέσω του Ιράν, του Νοτίου Καυκάσου και της Ρωσίας.

Ο Ερντογάν και οι Καυκάσιοι “συνεργάτες” του: Ποιοι βρίσκονται πίσω από του τρομοκράτες;

Relatives of four of the victims who were members of the same family (surname was Amiri), killed in the attacks at Ataturk Airport on 28 June, carry their coffins during a funeral in Istanbul, Turkey. EPA, SEDAT SUNA

Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ
Το πρώτο σημείωμα το οποίο συνέδεε τον Ταγίπ Ερντογάν και τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) με Καυκάσιους φονιάδες ισλαμιστές εκδόθηκε πριν δύο περίπου χρόνια από το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών.

Επτασφράγιστο Μυστικό ο Νέος Ρωσικός Αγωγός Φ.Αερίου στην Ευρώπη

του Κ.Ν.Σταμπολή
Την στιγμή που η αδειοδότηση για την κατασκευή του αγωγού φ.αερίου Nord Stream II ,που προωθεί η Ρώσικη Gazprom και κοινοπραξία Ευρωπαϊκών εταιρειών και θα διέρχεται υποθαλασσίως της Βαλτικής, αντιμετωπίζει την ενορχηστρωμένη επίθεση απο το ευρω-ιερατείο των Βρυξελών και των χωρών του αντιρωσικού άξονα της Βαλτικής (Πολωνία, Λιθουανία,Εσθονία κλπ) ,ευρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο της Gazprom για την δημιουργία ενός νότιου Ευρωπαϊκού άξονα που θα δρα υποστηρικτικά και εναλλακτικά του συστήματος αγωγών Nord Stream I και ΙΙ.

Επικίνδυνα Πολιτικά Παιχνίδια στον Καύκασο

του Ειδικού Συνεργάτη
Η σύρραξη για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πρωτοπαρουσιάστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και κατοικείται κυρίως από Αρμένιους. Αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τα νέα κράτη της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν οδηγήθηκαν σε πόλεμο το 1992-1994 για την κυριαρχία επί της περιοχής αυτής, με αποτέλεσμα πάνω από 30.000 νεκρούς και περίπου 1.000.000 πρόσφυγες. Η πλειονότητα των προσφύγων (περίπου 860.000) είναι Αζέροι, αφού, εκτός από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Αρμενία κατέλαβε και άλλες επτά περιοχές που ανήκαν στο Αζερμπαϊτζάν, εκδιώκοντας τους έως τότε κατοίκους.

Αφήστε την Γεωργία να μπει στο ΝΑΤΟ

Tornike Zurabashvili
Στα τέλη Μαρτίου, για έκτη συνεχή χρονιά, η εθνική ομάδα ράγκμπι της Γεωργίας κέρδισε το Κύπελλο των Ευρωπαϊκών Εθνών. Η σειρά από νίκες έχει ανοίξει εκ νέου μια συζήτηση [1] σχετικά με το να επιτραπεί στην μικροσκοπική χώρα του Καυκάσου, η οποία φαίνεται να έχει ξεπεράσει το δικό της τουρνουά, να μπει στο Πρωτάθλημα των Έξι Εθνών (Six Nations Championship), το κορυφαίο κύπελλο ράγκμπι της Ευρώπης, το οποίο περιλαμβάνει την Αγγλία, την Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Σκωτία και την Ουαλία. Ωστόσο, είναι τα χρήματα [2] και όχι η ποιότητα του παιχνιδιού, που φαίνεται να λείπουν από την Γεωργία για το αγώνισμα. Υπαινισσόμενοι σχετικά με τις παρόμοια ανεπιτυχείς προσπάθειες της Τιφλίδας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Γεωργιανοί αρέσκονται να αστειεύονται ότι το Πρωταθλήματος των Six Nations έχει προστεθεί στην λίστα των Δυτικών θεσμών στους οποίους η Γεωργία αποτυγχάνει να μπει.

Το «Ηφαίστειο» του Καυκάσου Παραμένει Ενεργό...

του Γιώργου Παυλόπουλου
Μικρή αξία έχει ποια πλευρά ήταν αυτή η οποία διέταξε πρώτη πυρ, οι Αρμένιοι ή οι Αζέροι, τη νύχτα της Πρωταπριλιάς στον νότιο Καύκασο. Αυτό που έχει σημασία είναι, κυρίως, ότι οι πολύνεκρες μάχες που ακολούθησαν το επόμενο τετραήμερο απέδειξαν πως το ηφαίστειο που υπάρχει στην περιοχή -το οποίο, μάλιστα, έχει όχι έναν, αλλά πολλούς κρατήρες- παραμένει πλήρως ενεργό και μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί, με απρόβλεπτες συνέπειες. Πολύ περισσότερο καθώς στην περίπτωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί έμοιαζαν να είναι εξόχως ευνοϊκές για κάτι τέτοιο, καθιστώντας τα όσα συνέβησαν (και, ενδεχομένως, όσα ακολουθήσουν) σχεδόν αναμενόμενα.

Syndicate content