Ασία

Η Κίνα και οι γείτονες της: Μια λεπτή ισορροπία

Κίνα και γειτονικές χώρες


Authors: Liu Xuejun, Liu Jun

http://nationalinterest.org/feature/china-its-neighbors-delicate-balance-18577

Απόδοση-Επιμέλεια: Ναστούλη Νικολέττα

Καμία χώρα τη σημερινή εποχή δεν έχει τόσους γείτονες όσους η Κίνα. Η μεγάλη περιοχή της Κίνας οριοθετείται από δεκατέσσερις χερσαίες περιοχές κι έξι ναυτικές, κάνοντας το εξαιρετικά δύσκολο να είναι καλός γείτονας με όλες. 

Νησιά δίχως όνομα: Η Σινο-ιαπωνική κρίση στην Σινική θάλασσα!!

Σινική Θάλασσα

Του Γιώργου Ζαχαριά

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις στην Ανατολική και Νότια Σινική θάλασσα τα τελευταία χρόνια, ιδίως πρόσφατα, έχουν απασχολήσει τους θεωρητικούς των διεθνών σχέσεων, αλλά κυρίως έχουν δημιουργήσει ζητήματα με εμφανείς και πραγματικούς κινδύνους. 

Το Πραγματικό Μυστικό της Θάλασσας της Νότιας Κίνας

 

Απόδοση-Επιμέλεια: Αριστέα Τσαμαδιά

"Information Clearing House" - "Sputnik " -
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι και θα συνεχίσει να είναι το απόλυτο γεωπολιτικό σημείο ανάφλεξης του 21ου αιώνα – πολύ σημαντικότερη από τη Μέση Ανατολή ή τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Ειδικότερα, το μέλλον της Ασίας όπως και η ισορροπία δυνάμεων Ανατολής-Δύσης βρίσκεται σε κίνδυνο.
Ο Mahan, ο τότε πρόεδρος της Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, έγραψε το έργο «Η Επιρροή της Θαλάσσιας Ισχύος στην Ιστορία 1660-1783».

Μεγάλη ήττα της Κίνας για την ΑΟΖ στη θάλασσα της Νότιας Κίνας: Τι σημαίνει η απόφαση

CHINA-AOZ-DEFEAT01

Του Θεόδωρου Καρυώτη
Την Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016, το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης, έκδωσε την απόφασή του για την αντιδικία μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η απόφαση των πέντε δικαστών, 501 σελίδων, που αναμενόταν με αγωνία από την διεθνή κοινότητα ήταν ομόφωνη υπέρ των Φιλιππίνων και κατέδειξε τις κινεζικές παραβιάσεις του Δίκαιου της Θάλασσας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Απίστευτες εξελίξεις στη Νότια Κορέα

Του Κωνσταντίνου Βέργου* 

Δεν πέρασαν δύο εβδομάδες από τότε που επισημάναμε ότι η νοτιοκορεάτικη οικονομία βρίσκεται κοντά σε σημαντικούς κινδύνους. Δυστυχώς οι εξελίξεις είναι ταχύτερες από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Η Νότια Κορέα μάλλον εισέρχεται ήδη σε ύφεση! 

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει ο Donald Trump, o Kim Jong Un, o Dennis Rodman και το Πεκίνο;

What Donald Trump, Kim Jong Un, Dennis Rodman, and Beijing Could Have in Common

Απόδοση/ Επιμέλεια: Δανάη Κατσέα-Σαράντου
Molly O'Toole, Foreign Policy, 18 Μαϊου 2016
Ο πλέον και επίσημα Ρεπουμπλικάνος προεδρικός υποψήφιος Donald Trump λέει ότι "σίγουρα" θα μιλήσει στο δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Kim Jong UNn και πως θα χρησιμοποιήσει τις διαπραγματευτικές του ικανότητες για να εξασφαλίσει μια συμφωνία μαζί του, ώστε να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Syndicate content