Αφρική

Έξι χώρες της ανατολικής Αφρικής ζητούν την βοήθεια του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας


DEBKAfile Exclusive Report
Απόδοση Κειμένου - Επιμέλεια : Καζαντζής Γιώργος , Κέντρο Ανατολικών Σπουδών

Η εισδοχή του Ισραήλ στην μάχη της ανατολικής Αφρικής κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων του Κενυάτη Προέδρου Uhuru Kenyatta με τον Πρωθυπουργό Binyamin Netanyahu στην Ιερουσαλήμ την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Η «κατάκτηση» της Αφρικής από τον Ερντογάν: Είναι μύθος ή μία πραγματικότητα;

FILE PHOTO: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and Nigerian President Muhammadu Buhari (R) pose for the media at the presidential villa in Abuja, Nigeria, 02 March 2016. EPA, DEJI YAKE

Του Χρήστου Μηνάγια
Κατά την πρόσφατη περιοδεία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Δυτική Αφρική, από 28 Φεβρουαρίου μέχρι 04 Μαρτίου 2016, που περιελάμβανε επισκέψεις στην Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γκάνα, τη Νιγηρία και τη Γουινέα, υπήρξαν δημοσιεύματα αναφορικά με τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο στρατηγικό Κέρας της Αφρικής, τη Σομαλία.

Είναι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έτοιμη να διεξάγει ελεύθερες και νόμιμες εκλογές;


Απόδοση κειμένου- Επιμέλεια: Έλλη Κάτσικα
Q&A: Is CAR ready to hold a free and fair election?
By Azad Essa

Ο επικεφαλής της εκλογικής αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία λέει ότι οι εκλογές της 30ης Δεκέμβρη θα διεξαχθούν παρά τους φόβους της βίας.

«Αναμένουμε αίμα και δάκρυα»: Μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στο Μάλι


Μερσίλεια Αναστασιάδου*
Τζιχαντιστές εξαπέλυσαν επίθεση στο κέντρο της πρωτεύουσας Μπαμακό της πρώην γαλλικής αποικίας Μάλι στη Δυτική Αφρική, η οποία είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου. Το τρομοκρατικό κτύπημα από τζιχαντιστές στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής, που συνορεύει με την Νιγηρία και την Αλγερία, έλαβε χώρα μία μόλις εβδομάδα μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα στην γαλλική πρωτεύουσα της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου 2015, που σκόρπισαν τον φόβο και τον πανικό στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινή γνώμη, αριθμώντας έναν τραγικό απολογισμό νεκρών και τραυματιών αόπλων, αμάχων και ανυποψίαστων πολιτών.

 

Είκοσι χρόνια από την γενοκτονία στη Ρουάντα

Της: Όλγας Αριστείδου , Βοηθού Ερευνήτριας, Κέντρο Ανατολικών Σπουδών

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον Εμφύλιο Πόλεμο στην αφρικανική χώρα, που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και κατέληξε σε μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες στην παγκόσμια ιστορία. Στις 7 Απριλίου αρχίζουν οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας.

Οι συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν αναδύουν «άρωμα πετρελαίου»

Της : Τζογιάνας Πελιβάνι

Μια ένοπλη σύγκρουση μαίνεται από τις 15 Δεκεμβρίου στο Νότιο Σουδάν, μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών του πρώην αντιπροέδρου Μάσαρ και των δυνάμεων του προέδρου Κιρ, ο οποίος κατηγορεί τον πρώτο για πραξικόπημα. Η σύγκρουση έχει λάβει διαστάσεις εμφύλιας σύρραξης καθώς, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και σχεδόν 200.000 έχουν εκτοπιστεί.

Syndicate content