Βόρειος Αφρική

Η Ρωσία επιστρέφει δυναμικά στην Ανατολική Μεσόγειο και «κυκλώνει» την Ε.Ε.

Πούτιν

Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Η Ρωσία ανακάμπτει ως μεγάλη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη Συρία σειρά έχει η Λιβύη στην οποία, μέσω του ανερχόμενου στα πολιτικά πράγματα της Λιβύης, στρατηγού Khalifa Haftar, το Κρεμλίνο αποκαθιστά τους στενούς παλαιούς δεσμούς επιρροής του στη χώρα.

Το πρόβλημα ενότητας της Λιβύης

05052016-1.jpg

Και πώς συμβάλλει η Δύση
Alexander Decina

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εμφυλίου πολέμου μεταξύ των διαφόρων ενόπλων δυνάμεων που έχουν υποστηρίξει είτε την διεθνώς αναγνωρισμένη Βουλή των Αντιπροσώπων που εδρεύει στο Τομπρούκ, την λιβυκή πόλη στα ανατολικά, είτε το αντίπαλο Γενικό Εθνικό Κογκρέσο (General National Congress, GNC) στην Τρίπολη, η Λιβύη έχει τελικά κάνει κάποια πρόοδο προς την θέσπιση μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Φυσικό Αέριο Ανατολικής Μεσογείου: Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Μετάφραση – Επιμέλεια: Χαραλαμποπούλου Αγγελική
By Delia Morris & Athanasios Pitatzis
Με τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων σε ελεύθερη πτώση, φαίνεται να είναι πολύ λίγα τα φωτεινά σημεία σε όλο τον κόσμο για την επιβολή κυρώσεων σε ερευνητικά και παραγωγικά έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου για τα επόμενα ένα με δυο χρόνια. Όσον αφορά τα επίπεδα δραστηριότητας, ωστόσο, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ετοιμάζεται να γίνει μία από τις πιο ενεργές περιοχές του πλανήτη – με επισπεύσασες αναπτυξιακές προοπτικές, αντί για αναβολές έργων ή ακυρώσεις, οι οποίες έχουν γίνει κοινή πρακτική κατά τη διάρκεια της τρέχουσας παγκόσμιας πτώσης τιμών των βασικών εμπορευμάτων.

Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη. Πρόκληση για νέα μεταναστευτική κρίση;

Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη. Πρόκληση για νέα μεταναστευτική κρίση;

Του Δημήτρη Τσαϊλά*

Πέντε χρόνια μετά την ανατροπή του Muammar Gaddafi, η Λιβύη παραμένει ένα αποτυχημένο κράτος (failed state), χωρίς μια κεντρική κυβέρνηση και με τον φόβο ότι από ώρα σε ώρα θα ξεσπάσει και εκεί μια ακόμη δίνη ενός νέου και μεγαλύτερου εμφυλίου πολέμου.

Γιατί είναι τόσο σημαντική πάλι η Λιβύη

Απόδοση/Επιμέλεια: Δανάη Κατσέα-Σαράντου
J.Dana Struster, Foreign Policy

Το Ισλαμικό Κράτος κερδίζει έδαφος στη Λιβύη και στο χαοτικό πολιτικό κενό που υπάρχει εκεί και οι Δυτικές Κυβερνήσεις ανησυχούν.Από τότε που το ΝΑΤΟ διηύθυνε την αεροπορική εκστρατεία επιθέσεων, ανατρέποντας το καθεστώς του Muammar al-Qaddafi πριν από 5 χρόνια, οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν κρατήσει τις αποστάσεις τους από τη Λιβύη, ακόμα και όταν την οδηγούσαν σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο.

Εχει διαλυθεί ως κράτος η Λιβύη μετά τον Καντάφι


ΕΘΝΟΣ «E» ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Ούτε... πρωθυπουργό δεν μπορεί να σταυρώσει η μετακανταφική Λιβύη! Την Κυριακή των Βαΐων παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αμπντάλα αλ-Θένι, ο οποίος είχε επιφορτιστεί από το λιβυκό κοινοβούλιο να φτιάξει κυβέρνηση μόλις τέσσερις μέρες νωρίτερα.

Syndicate content