December, 2016 Μέση Ανατολή

Μόσχα Άγκυρα Τεχεράνη

 Η Συρία θα μοιραστεί σε ζώνες ανεπίσημης περιφερειακής επιρροής και ο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα παραμείνει πρόεδρος για μερικά χρόνια, τουλάχιστον βάσει του περιγράμματος μιας συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Κούρδοι Ερντογάν

Γράφει ο καθηγητής Δημήτρης Μαυράκης
Όταν στις 20 Απριλίου 1931, επτά χρόνια από την κατάργηση του χαλιφάτου το 1924 και οκτώ χρόνια από τη εκθρόνιση του Σουλτάνου το 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ διατύπωνε το δόγμα «ειρήνη στη χώρα, ειρήνη τον κόσμο», ο ιδρυτικός μύθος των Οσμανλιδών, το «Όνειρο» του Οσμάν, που άρχισε να διαδίδεται 150 χρόνια από τον θάνατο του (1323) έπαυε να ισχύει. 

Ροζάβα

Του AMED DİCLE - Πρακτορείο Ειδήσεων ANF

Να γιατί ο Ερντογάν εγκατέλειψε τις ΗΠΑ και τα δίνει όλα στη Ρωσία 
Καλά, όταν ρωτάνε ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη Ροζάβα, η απάντηση έρχεται χωρίς δισταγμό: Το τουρκικό κράτος. Η συγκεκριμένη πολιτική εχθρότητας δεν υφίσταται ως επιλογή της Ροζάβα αλλά ως επιλογή της Τουρκίας.

Τουρκία και Κουρδικό

 Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη
ΜΙΑ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ∆ΡΑΣΗΣ, ΟΠΕΡ ∆ΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ
Το τουρκικό κράτος διώκει εδώ και δεκαετίες τους κουρδικούς πληθυσμούς και τούτο ανεξαρτήτως της ύπαρξης του PKK στο παρελθόν ή των διαφόρων οργανώσεων, όπως Γεράκια του Κουρδιστάν κτλ

Αίγυπτος Στρατός

Peter Schwartzstein
Παρότι μεγάλωσε φτωχός και αγράμματος σε μια μικρή φάρμα στο τέλος ενός καναλιού άρδευσης, ο Ahmed Fawzy από νεαρή ηλικία ήξερε ότι υπήρχε κάτι ασυνήθιστο στην περιοχή του, στο Δέλτα του Νείλου. 

Φράγμα Μοσούλης


Απόδοση-Επιμέλεια: Κοσμετάτου Ανδρονίκη

Ενώ οι ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν τη στρατιωτική επιχείρηση τους στηνΜοσούλη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL, επίσης γνωστή ως ISIS), μια άλλη εξίσου σημαντική μάχη για να σωθεί το φράγμα της Μοσούλης, που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βόρεια της Μοσούλης, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διασπασμένοι οι Κούρδοι

 Καζαντζής Γιώργος

Η αναβάθμιση της ισχύος των Κούρδων στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ σε συνδυασμό με την γεωγραφική ενοποίηση των περιοχών που ελέγχουν στα βόρεια των δύο χωρών δημιουργεί αυτομάτως το ερώτημα εάν έχει έρθει η στιγμή δημιουργίας ενός ενιαίου κουρδικού κράτους. 

Συμβούλιο  Ασφαλείας  ΟΗΕ


Το σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προέβλεπε εκεχειρία επτά ημερών στην σύγκρουση στην πόλη Χαλέπι της Συρίας, με τη δικαιολογία της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας, απορρίφθηκε από τη Ρωσία και την Κίνα που έθεσαν βέτο.

Ερντογάν Συρία


Αποκαλυπτικό άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου Ορχάν Μπούρσαλι στην εφημερίδα Cumhuriyet (28 Νοεμβρίου 2016), με τίτλο «Η Τουρκία θέλει να φτιάξει ένα κράτος-δορυφόρο στη Συρία;», ρίχνει φως στις πραγματικές επιδιώξεις της Άγκυρας στη Συρία, επισημαίνει τους κινδύνους περαιτέρω εμπλοκής χωρίς συνεργασία με τη Δαμασκό αλλά, κυρίως, αποδομεί τις τακτικές κινήσεις της γείτονος και εκθέτει τον Τούρκο πρόεδρο αναδεικνύοντας ανάγλυφα τα τραγικά -για τη χώρα του- σφάλματά του. 

Αγκυρα Μέση Ανατολή Ευρώπη

 Άννα Φαλτάιτς 

Προβλήματα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει τελευταία η Άγκυρα. Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τα απροσδόκητα εμπόδια στα πεδία μάχης. Η συνεργασία με Ρωσία και οι κινήσεις στο Βόρειο Ιράκ.

Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν

 Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Μπλοφάρει ή έχει κάποιο καλά κρυμμένο μυστικό ο Erdogan και προβάλλει έντονο αναθεωρητικό λόγο και ρόλο στη γειτονιά μας; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί πολλούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό! Περισσότερο από τις αναθεωρητικές δηλώσεις Erdogan, ανησυχία προκαλεί το άπλωμα της Τουρκίας σε πολλά θέατρα επιχειρήσεων ταυτόχρονα. Στρατηγική επιλογή ή ολέθριο λάθος;