December, 2016 Γεωπολιτική

Αντιφάσεις Ερντογάν

Μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού

Adam Garrie, The Duran,

Η πολιτική του Ερντογάν το 2015 - Υποστήριξη του ISIS εναντίον των Κούρδων (από το ODATV, που σήμερα στηρίζει τις πολιτκές Ερντογάν)
Οι τελευταίες αντιφάσεις του Τούρκου Ερντογάν είναι αυτές που μας μπερδεύουν περισσότερο. Αλλά ιδού ένας οδηγός κατανόησης του τι μπορεί να σκέφτεται και που το πάει.
Ο πρόεδρος Ερντογάν μόλις ντρόπιασε τον Αμερικανό σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ «αποκαλύπτοντας» ότι οι ΗΠΑ υποστήριζαν το Ισλαμικό Κράτος και τις άλλες ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία.

Αναστασιάδης Αθήνα

 Πρώτα συμφώνησε μόνος του ο Αναστασιάδης και τώρα πάει Αθήνα για να συντονιστούν

Του Κώστα Βενιζέλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως είναι γνωστό, είχε διακόψει το Μοντ Πελεράν 1 για… να ενημερώσει την Ελλάδα (κυβέρνηση, κόμματα) και τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο. Την 1η Δεκεμβρίου, στη διάρκεια του γνωστού δείπνου, που ενδέχεται να αναδειχθεί και «ιστορικής σημασίας», πήρε την απόφαση για πενταμερή, πλην όμως δεν θεώρησε αναγκαίο να σηκώσει έστω το τηλέφωνο να ενημερώσει την Αθήνα.

«Εμφύλιος» της Ουάσιγκτον


Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Η «εμφύλια» σύγκρουση του παραδοσιακού διακομματικού συστήματος της Ουάσιγκτον με το νεόδμητο σύστημα Τράμπ, αγγίζει πλέον επικίνδυνα επίπεδα συνολικής και πιθανών μακροχρόνιας υπονόμευσης των αμερικανικών συμφερόντων παγκοσμίως. Από αυτή τη σύγκρουση κερδισμένοι βγαίνουν η Ρωσία και η Κίνα, για λόγους που εξηγούμε ακολούθως.

Μόσχα Άγκυρα Τεχεράνη

 Η Συρία θα μοιραστεί σε ζώνες ανεπίσημης περιφερειακής επιρροής και ο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα παραμείνει πρόεδρος για μερικά χρόνια, τουλάχιστον βάσει του περιγράμματος μιας συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

ΝΟΥΡΕΤΙΝ ΓΙΛΝΤΙΖ

 
Βόμβα μεγατόνων φαίνεται πως αποτελεί για τον ύπουλο και ύποπτο για πολλά… ανάρμοστα, πέραν της διαφθοράς του ιδίου, της οικογενείας του και του πολιτικού περιβάλλοντός του – σύμφωνα με πλήθος στοιχείων που έχουν έρθει στη δημοσιότητα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης – η υπόθεση της δολοφονίας του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ και αυτό εξηγεί την πρεμούρα της τουρκικής «Δικαιοσύνης» να απαγορεύσει τη δημοσίευση πληροφοριών για το θέμα, με πρόσχημα τον μη αποπροσανατολισμό της αστυνομικής έρευνας, προσθέτοντας και ολίγη από… «βλάβη της εθνικής ασφάλειας».

Ψευδαίσθηση Αναβάθμισης


Έχει παρατηρηθεί πως κάθε φορά που η χώρα ευρίσκεται αντιμέτωπη σε οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα αυξάνεται ο αριθμός των δηλώσεων, άρθρων και αναλύσεων που προβάλλουν την γεωπολιτική μοναδικότητα της Ελλάδος και πως αυτή, εις πείσμα κάθε λογικής, είναι ικανή να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, που εν πολλοίς έχουν δημιουργηθεί από δική μας αβελτηρία.

Ντόναλντ Τραμπ Αμερική


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Τώρα πια από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου είναι επίσημο, όσο και αν ο μισός πληθυσμός της Αμερικής και κάτι δισεκατομμύρια εκτός της χώρας, δεν μπορούν ακόμα να το χωνέψουν…
Ο Ντόναλντ Τραμπ, λοιπόν, και με την εκλεκτορική σφραγίδα, είναι ο επόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία της υπερδύναμης, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική κατεύθυνση της. 

Πετρέλαιο 2016

 
Απόδοση κειμένου-Επιμέλεια: Κοσμετάτου Ανδρονίκη
Βαίνοντας στο νέο έτος με τις τιμές του πετρελαίου πάνω από 50 $ ΗΠΑ, τόσο ο ΟΠΕΚ και η βιομηχανία ορυκτών των ΗΠΑ διεκδικούν τη νίκη στην τελευταία μάχη του πολέμου για το πετρέλαιο - και οι δύο περιμένουν να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές, αλλά στην πραγματικότητα θα υπάρξει μόνο ένας νικητής. 

Ερντογάν

 ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Όταν ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, τον Αύγουστο του 1914, οι αναλυτές περίμεναν πως θα τελείωνε σε τέσσερις μήνες. Διήρκεσε τέσσερα χρόνια. Εδώ και αρκετόν καιρό, βρισκόμαστε στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα διαρκέσει πολύ.

Κούρδοι Ερντογάν

Γράφει ο καθηγητής Δημήτρης Μαυράκης
Όταν στις 20 Απριλίου 1931, επτά χρόνια από την κατάργηση του χαλιφάτου το 1924 και οκτώ χρόνια από τη εκθρόνιση του Σουλτάνου το 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ διατύπωνε το δόγμα «ειρήνη στη χώρα, ειρήνη τον κόσμο», ο ιδρυτικός μύθος των Οσμανλιδών, το «Όνειρο» του Οσμάν, που άρχισε να διαδίδεται 150 χρόνια από τον θάνατο του (1323) έπαυε να ισχύει. 

Ροζάβα

Του AMED DİCLE - Πρακτορείο Ειδήσεων ANF

Να γιατί ο Ερντογάν εγκατέλειψε τις ΗΠΑ και τα δίνει όλα στη Ρωσία 
Καλά, όταν ρωτάνε ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη Ροζάβα, η απάντηση έρχεται χωρίς δισταγμό: Το τουρκικό κράτος. Η συγκεκριμένη πολιτική εχθρότητας δεν υφίσταται ως επιλογή της Ροζάβα αλλά ως επιλογή της Τουρκίας.

Πούτιν Ερντογάν:

Έχουν κοινά συμφέροντα στη Συρία, δεν θα τα χαλάσουν
του Max Fisher (*)

Η Τουρκία και η Ρωσία, που η σχέση τους διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τον πόλεμο στη Συρία και τις συναφείς κρίσεις, μοιράζονται ένα νέο τραύμα από αυτή την εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα από Τούρκο αστυνομικό.

Mετα-γιουγκοσλαβική διευθέτηση

 Δυσλειτουργία στα Βαλκάνια
Timothy Less

Η πολιτική διευθέτηση στην πρώην Γιουγκοσλαβία διαλύεται. Στην Βοσνία, το πιο αδύναμο κράτος στην περιοχή, τόσο οι Σέρβοι όσο και οι Κροάτες εντείνουν μια συντονισμένη πρόκληση για τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Ντέιτον, το λεπτεπίλεπτο σύνολο των συμβιβασμών που κρατούν την χώρα μαζί.

Τουρκία τρομοκρατία


Μάικλ Ρούμπιν* – Μετάφραση: Παναγιώτης Μπαλακτάρης
Ο Αντρέι Καρλόφ, ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν σε μια έκθεση τέχνης στην Άγκυρα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης –ένας ισλαμιστής τρομοκράτης– φώναξε «Σκοτώσατε αθώους ανθρώπους, ω Αλλάχ, στο όνομα του Αλλάχ!». Η επίθεση έλαβε χώρα λίγα μέτρα από την πρεσβεία των ΗΠΑ∙ τα θύματα θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι Αμερικανοί διπλωμάτες.

Ε.Ε. Βαλκάνια


του Σταύρου Τζίμα
Αλβανία, ΠΓΔΜ και Τουρκία, τρεις γείτονες με τους οποίους έχουμε ανοιχτά εθνικά θέματα και ισχυρούς επιχειρηματικούς και οικονομικούς δεσμούς, παρέμειναν και φέτος «στάσιμοι» ως προς την ευρωπαϊκή τους πορεία.

Τουρκία και Κουρδικό

 Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη
ΜΙΑ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ∆ΡΑΣΗΣ, ΟΠΕΡ ∆ΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ
Το τουρκικό κράτος διώκει εδώ και δεκαετίες τους κουρδικούς πληθυσμούς και τούτο ανεξαρτήτως της ύπαρξης του PKK στο παρελθόν ή των διαφόρων οργανώσεων, όπως Γεράκια του Κουρδιστάν κτλ

Διζωνικη Δικοινοτικη


Του Κλέαρχου Κυριακίδη
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ LENNOX-BOYD ΣΤΙΣ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1956 ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο Λόρδος Lennox-Boyd έδωσε νέα ζωή στον «δικοινοτισμό», μια απαρχαιωμένη και διαιρετική έννοια στο οθωμανικό σύστημα Μιλλέτ, δηλαδή θρησκευτικής κοινότητας

Τζον Μπρέναν

 
Η απομάκρυνση των Τιράνων από την «αγκαλιά» της Τουρκίας ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Αναστασιάδης

 ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Πραξικόπημα με σκοπό την άμεση κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολύ προτού φτάσουμε σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα και παρακάμπτοντας τη βούληση των πολιτών της, είναι ήδη σε εξέλιξη στην Κύπρο, αλλά και σε Αθήνα, ΕΕ και ΟΗΕ.


Γ. Καλλινίκου
Σε θυμάμαι από τότε που είχες εκλεγεί πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ. Έπινες νερό στο όνομα της Ελλάδας. Έβλεπες τις ελληνικές σημαίες να κυματίζουν κι έλαμπε το πρόσωπό σου. Είχα ψάξει τότε το βιογραφικό σου. Σπουδές Νομικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ενισχύθηκε η εικόνα που είχα σχηματίσει. 

Κυπριακός Ελληνισμός


του Φοίβου Κλόκκαρη*
Η λύση ΔΔΟ τύπου σχεδίου Ανάν, βασισμένη στα συμφωνηθέντα στο κοινό ανακοινωθέν της 11 Φεβρ. 2014 και στις συγκλίσεις των συνομιλιών, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, συνθέτουν την εικόνα ενός εφιαλτικού κράτους, που παραβιάζει κατάφορα τις αρχές λειτουργίας μιας σύγχρονης δημοκρατίας. Συγκεκριμένα παραβιάζει τις αρχές:

Ρωσία Ουκρανία

 Πώς η Ρωσία πήρε πλεονέκτημα και ποια είναι η στρατηγική των ΗΠΑ. Το πραγματικό διακύβευμα, η ευρωπαϊκή αμηχανία και τα όρια αντοχών του Κιέβου. Πώς εμπλέκονται οι γειτονικές χώρες. Οι προβλέψεις του think tank για το β’ τρίμηνο.

Τουρκική επιθετικότητα


ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ
Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής,
Διευθυντής Κέντρου Ανατολικών Σπουδών
για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία,
Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

Η Ερντογανική μορφή εξουσίας που οικοδομείται, δηλαδή μια προσωποπαγής, ιδεολογικά ασαφής και απροσδιόριστη δομή εξουσίας, δημιουργεί ένα πρόβλημα, όχι μόνο ως προς την περιγραφή του νέου προφίλ εξουσίας, αλλά και ως προς το μέλλον της σημερινής κατάστασης, εάν θα θεσμοθετηθεί ή θα παραμείνει προσωποκεντρική

Πρόεδρος της Κύπρου

 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ακούγοντας το διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τους λόγους που τον ανάγκασαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όταν βγαίνουν τα …φαντάσματα, να αποδεχθεί όλους τους όρους των Τούρκων και να πάει στη Γενεύη να κλείσει το Κυπριακό, μου ξέφυγε και το είπα και δυνατά κιόλας: «Δεν μιλάς σοβαρά, Πρόεδρε. Τα έπαιξες;».

 Σχέδιο Τερματισμού Διαπραγμάτευσης


Λάζαρος Μαύρος

Α Π Ο ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ όπου βρισκόταν, για την Τριμερή Ισραήλ, Ελλάδος, Κύπρου, προχθές Πέμπτη, ο κ. Αναστασιάδης απέστειλε γραπτή απάντηση - αντεπίθεση στην κριτική που του άσκησαν τα πέντε κόμματα των Απορριπτικών, ΔηΚο, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι. 

Turkish Stream


του Μιχάλη Καϊταντζίδη

«Τριμερής» μεταξύ ΔΕΠΑ, Edison και Gazprom έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη στη Μόσχα, με αντικείμενο την μελετώμενη Νότια Διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, η οποία εφόσον υλοποιηθεί, θα διέλθει από την Ελλάδα με προορισμό την Ιταλία. Την συνάντηση ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Αλεξέι Μίλερ.

Ισλαμοτουρκικός μεγαλοϊδεατισμός

Γράφει ο Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Θεούς και δαίμονες απειλεί καθημερινά ο εκπρόσωπος του Νέο-Οθωμανισμού Recep Tayyip Erdoğan (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν). Απειλεί όλο τον κόσμο! Θυμίζουμε, ότι, όταν ο Erdoğan κέρδιζε για πρώτη φορά τις τουρκικές εκλογές, στην Αθήνα και στη Λευκωσία, όλοι πανηγύριζαν! 

Κλιμάκωση κρίσης


Σταύρος Λυγερός

Η Αγκυρα προσπαθεί να εμφανίσει το Αιγαίο σαν ένα πέλαγος όπου ναι μεν υπάρχουν ελληνικά νησιά σε όλη σχ εδόν την έκτασή του, αλλά αυτά δεν οριοθετούν τη θαλάσσια συνοριακή γραμμή των δύο χωρών

Τουγρούλ Τουρκές


του Νίκου Στέλγια

«Σε περίπτωση που συμφωνήσουμε στην διαφωνία τότε θα φέρουμε στο προσκήνιο τις άδικες απομονώσεις της Δύσης για την τουρκική πλευρά και θα λάβουμε διαφορετικές πρωτοβουλίες». Η συγκεκριμένη βαρυσήμαντη δήλωση έρχεται από τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Τουγρούλ Τουρκές.

Εκλογές FYROM


Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων – FYROM, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, θα παρακολουθήσουν 7585 ντόπιοι παρατηρητές, 667 διεθνείς παρατηρητές και 75 δημοσιογράφοι.

Τουρκία - Ρωσία


Πριν από ένα χρόνο οι σχέσεις τους βρίσκονταν στο ναδίρ -Τώρα επιχειρείται μια νέα αρχή 
Πριν από ένα χρόνο οι ρωσοτουρκικές σχέσεις βρίσκονταν στο ναδίρ εξαιτίας της κατάρριψης ρωσικού αεροσκάφους. Τώρα επιχειρείται μια νέα αρχή κυρίως λόγω οικονομικών συμφερόντων.

Ελληνο-ισραηλινές σχέσεις

 Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Από το 2010, όταν πάγωσαν οι Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις μετά το επεισόδιο με το πλοίο Mavi Marmara, ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε στις σχέσεις Ελλάδος – Ισραήλ. Η αναθέρμανση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων βασίστηκε σε κοινές γεωπολιτικές και ενεργειακές στοχεύσεις που σύντομα έλαβαν στρατηγικό χαρακτήρα. 

Aμερικανικό σύστημα συμμαχιών

 
Θα επιβιώσει από την προεδρία Trump;
François Heisbourg

Κατά την διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε συχνά τις αμφιβολίες του για την χρησιμότητα του ΝΑΤΟ. Αν και είπε ότι δεν ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν από την συμμαχία [1], οι γενικές επικρίσεις του έναντί του, έχουν αφήσει μια ανεξίτηλη εντύπωση στους συμμάχους των ΗΠΑ, καλώς ή κακώς. 

 Τουρκικός αναθεωρητισμός Κύπρος


ΧΡΙΣΤΟ∆ΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙ∆ΗΣ
Καθηγητής ∆ιεθνούς Πολιτικής
∆ιευθυντής Κέντρου Ανατολικών Σπουδών
για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία
Παντείου Πανεπιστημίου

∆ΙΑΡΚΩΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ∆ΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ Ε∆Ω ΚΑΙ ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η κυπριακή υπόθεση δεν αποτελεί ένα ξεχωριστό, αυτόνομο πρόβλημα για τον Ελληνισμό και την ελληνική στρατηγική, αλλά πρέπει να διασυνδέεται, όπως είναι η πραγματικότητα, με τον τουρκικό επεκτατισμό σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, στο Αιγαίο, στη Θράκη και στην Κύπρο 

 Ιταλία Ε.Ε.


Του Δημήτρη Γ. Απόκη*
Το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Ιταλίας αποτελεί ένα ακόμη κτύπημα στο σύστημα ηγεσίας της Ευρώπης και μια ακόμη ηχηρή προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι ένας οργανισμός ο οποίος έχει μπει σε πορεία αυτοκαταστροφής. 

Διασπασμένοι οι Κούρδοι

 Καζαντζής Γιώργος

Η αναβάθμιση της ισχύος των Κούρδων στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ σε συνδυασμό με την γεωγραφική ενοποίηση των περιοχών που ελέγχουν στα βόρεια των δύο χωρών δημιουργεί αυτομάτως το ερώτημα εάν έχει έρθει η στιγμή δημιουργίας ενός ενιαίου κουρδικού κράτους. 

όραμα Ερντογάν


Του Ιωάννη Σ. Θεοδωράτου*

«ΕΝ ΓΑΡ ΧΕΡΣΙ ΤΕΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΕΠΕΩΝ Δ’ ΕΝΙ ΒΟΥΛΗ, ΤΩ ΤΟΥ ΤΙ ΧΡΗ ΜΥΘΟΝ ΟΦΕΛΛΕΙΝ, ΑΛΛΑ ΜΑΧΕΣΘΑΙ» (Ιλιάς Π, 629-630)

Γιατί στα χέρια (σ.σ. εναπόκειται) το τέλος του πολέμου και για τους λόγους (σ.σ. χώρος είναι) στη βουλή, γι’ αυτό δεν χρειάζονται οι μύθοι (σ.σ. τα πολλά λόγια), αλλά να μαχόμαστε! (Πάτροκλος προς Μηριόνη).

Διανύουμε την 5η δεκαετία τουρκικών απειλών, εντάσεων και προκλήσεων. Ο ηγέτης του ΑΚΡ και σημερινός πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας περίμενε να συμπληρωθούν 14 έτη παραμονής στην εξουσία, προτού παρουσιάσει το μεγαλύτερο (σ.σ. Η φαρέτρα κρύβει και άλλες εκπλήξεις) μέρος των πραγματικών προθέσεών του.

 Κύπρος Ίμια


energia.gr
Δεν είναι τυχαία η «βεντάλια» των διεκδικήσεων επί κυπριακών ή ελληνικών εδαφών την οποία διαδηλώνει με επίσημες δηλώσεις η Τουρκία. Χθες πρόσθεσε, στα εδάφη της Βορείου Κύπρου και τις διεκδικήσεις της επί 18 ελληνικών νησιών του Αιγαίου, τα Ίμια, τα οποία τα θεωρεί με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της τουρκικό έδαφος. 

Κίνα και γειτονικές χώρες


Authors: Liu Xuejun, Liu Jun

http://nationalinterest.org/feature/china-its-neighbors-delicate-balance-18577

Απόδοση-Επιμέλεια: Ναστούλη Νικολέττα

Καμία χώρα τη σημερινή εποχή δεν έχει τόσους γείτονες όσους η Κίνα. Η μεγάλη περιοχή της Κίνας οριοθετείται από δεκατέσσερις χερσαίες περιοχές κι έξι ναυτικές, κάνοντας το εξαιρετικά δύσκολο να είναι καλός γείτονας με όλες. 

Αιγαίο Τουρκία


Του Κωνσταντίνου Φίλη
Διευθυντής Έρευνας Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η κλιμακούμενη ρητορική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης κλιμάκωσης της ρητορικής της για όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής της.
Η βασικότερη αιτία της συγκεκριμένης στρατηγικής είναι μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της τουρκικής κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα: έλλειψη προσανατολισμού, προκλήσεις στην οικονομία, διολίσθηση στον αυταρχισμό και προβλήματα εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή.

Trump


Και ακόμη να την μεταρρυθμίσει και να την ενισχύσει
Richard Fontaine

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο εκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατέστησε σαφές ότι δεν του αρέσει η επικρατούσα διεθνής τάξη και απορρίπτει βασικά συστατικά της παραδοσιακής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. 

Ερντογαν Ακιντζι


ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Ακουσες, Ελληνοκύπριε αδελφέ; Είσαι μια κότα. Μια νηστική κότα! Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε αποθήκη με σιτάρι. Όσο σιτάρι υπάρχει, θες να το φας και να το καταβροχθίσεις. Δεν σφάξανε. Άντε να δούμε, ξου από δω. Φύγε από αυτή την αποθήκη. Δεν θα σε αφήσω να πάρεις το παραμικρό. Μην ξεχνάς ότι με λένε Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ατατούρκ ήταν μέθυσος. Έπινε ρακί. Έτρωγε φιστίκια. Στραγάλια.

Θερμό επεισόδιο με Άγκυρα

Tου Δημήτρη Γ. Απόκη*

Οι τοποθετήσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, για το θέμα των Ιμίων, δεν πρέπει να εκπλήσσουν πλέον κανέναν, από όσους τουλάχιστον μπαίνουν για λίγο στον κόπο να κοιτάξουν λίγο πιο πέρα από τα ήδη προαποφασισμένα γεγονότα του, έχει πλέον κουράσει, Eurogroup της Δευτέρας, και των δήθεν σκληρών διαπραγματεύσεων για το χρέος και μπλα μπλα μπλα… 

Ευρώπη Merkel Fillon

Η συνεργασία τους θα μπορούσε να φέρει ιδεολογική ενότητα αλλά γεωπολιτικό διχασμό
Camille Pecastaing

Το επόμενο έτος, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για να επιλέξουν τα κοινοβούλια και τους ηγέτες τους. Οι νυν πρωτοπόροι είναι ο François Fillon, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας [1], ο οποίος αναδύθηκε από τις προκριματικές εκλογές στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου με μια ισχυρή εντολή να είναι ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς, και η από μακρού χρόνου καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ [2], η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει μια τέταρτη θητεία.

 East Med

energia.gr

Η δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία θα παρακολουθεί την πρόοδο του σχεδίου κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη ΝΑ Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, East Med, αποφασίστηκε σε υπουργική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρώμη, στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης για την Ενέργεια, της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα

Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
«'Ένα σπίτι στην Ελλάδα είναι μια πύλη προς την Ευρώπη', λέει ο κ. Αξαρλής. Αυτό οφείλεται στην ιδιαιτερότητα ότι όποιος αγοράζει στην Ελλάδα ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, μπορεί να λάβει άδεια παραμονής στη χώρα. Αυτή ισχύει για πέντε χρόνια και μπορεί, εφόσον δεν πωληθεί το ακίνητο, να ανανεώνεται χωρίς περιορισμό Για αυξανόμενο ρεύμα Τούρκων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα κάνει λόγο δημοσίευμα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung (SZ).

Ερντογάν Συρία


Αποκαλυπτικό άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου Ορχάν Μπούρσαλι στην εφημερίδα Cumhuriyet (28 Νοεμβρίου 2016), με τίτλο «Η Τουρκία θέλει να φτιάξει ένα κράτος-δορυφόρο στη Συρία;», ρίχνει φως στις πραγματικές επιδιώξεις της Άγκυρας στη Συρία, επισημαίνει τους κινδύνους περαιτέρω εμπλοκής χωρίς συνεργασία με τη Δαμασκό αλλά, κυρίως, αποδομεί τις τακτικές κινήσεις της γείτονος και εκθέτει τον Τούρκο πρόεδρο αναδεικνύοντας ανάγλυφα τα τραγικά -για τη χώρα του- σφάλματά του. 

Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν

 Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Μπλοφάρει ή έχει κάποιο καλά κρυμμένο μυστικό ο Erdogan και προβάλλει έντονο αναθεωρητικό λόγο και ρόλο στη γειτονιά μας; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί πολλούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό! Περισσότερο από τις αναθεωρητικές δηλώσεις Erdogan, ανησυχία προκαλεί το άπλωμα της Τουρκίας σε πολλά θέατρα επιχειρήσεων ταυτόχρονα. Στρατηγική επιλογή ή ολέθριο λάθος;