October, 2016 Ασφάλεια-Πληροφορίες

Μοσουλη συγκρουσεις

Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Το καλοκαίρι του 2014, ολόκληρη η περιοχή της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ καταλήφθηκε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Δύο και πλέον χρόνια αργότερα, στις 16 Οκτωβρίου ξεκίνησε η επιχείρηση των κυβερνητικών ιρακινών δυνάμεων, υποστηριζόμενων από δυνάμεις Κούρδων Πεσμερκά (KRG), και υπό γαλλική, βρετανική και αμερικανική αεροπορική κάλυψη, για την ανακατάληψη της περιοχής και της πόλης της Μοσούλης.

Αιγαιο λαθρομεταναστευση


Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος
Σχετικά με την διαχείριση των προσφυγικών ροών

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίλ έθεσε ευθέως το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια του δείπνου της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, το ζήτημα του τερματισμού της αποστολής της Συμμαχίας στο Αιγαίο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Αιγαιο Ασφαλεια

Σκηνικό έντασης στήνει στο Αιγαίο η Τουρκία καθώς εκτός των τεσσάρων μεγάλων περιοχών που παράνομα έχει δεσμεύσει από την 1η Ιανουάριου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, δέσμευσε σήμερα περιοχές από την Λήμνο μέχρι το Καστελόριζο για ασκήσεις από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Συρια Τουρκια

Σύρος στρατηγός: ο συριακός στρατός, οι Κούρδοι Σύμμαχοι θα απωθήσουν την Τουρκία από την Αλ-Μπαμπ στα βόρεια του κυβερνείου του Χαλεπιού.

Μεση Ανατολη προβλεψεις

 Άννα Φαλτάιτς 

Μαχών συνέχεια στη Συρία σε στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Οι αμερικανορωσικές σχέσεις και οι κινήσεις της Τουρκίας σε Συρία και Ιράκ. Οι εκλογές στο Ιράν και οι προσπάθειες για «πάγωμα» παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ.

Νεοοθωμανικος μυστικισμος


του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη*
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, μετά την βραδιά του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, που παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα όλος ο κόσμος, έφεραν στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος την “πρωτογενή” δύναμη του Ισλάμ. 

Ερντογαν - Ασφάλεια


Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗ
Σε απονομιμοποίηση αρχικά και ευθεία αμφισβήτηση στη συνέχεια των εδαφικών ρυθμίσεων που επήλθαν πριν από εννέα δεκαετίες και αποτέλεσαν τη βάση του στάτους κβο στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στο Αιγαίο, παραπέμπουν οι διαρκείς αναφορές του Τούρκου πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Λωζάνη και στον «Εθνικό Ορκο». 

Τουρκια Ελλαδα Ιρακ


ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ηταν μια λεπτομέρεια, που πέρασε απαρατήρητη μέσα στον ορυμαγδό των ημερών, πλην όμως παραμένει αποκαλυπτική της τοξικής ατμόσφαιρας που περιβάλλει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Στις 13 Σεπτεμβρίου, το αμερικανικό Ναυτικό συμπλήρωσε 241 χρόνια από την ίδρυσή του.

Ερντογαν απειλες


του Σταύρου Λυγερού

Το τελευταίο διάστημα ο παραδοσιακός τουρκικός επεκτατισμός θυμίζει σεισμικό ρήγμα σε διέγερση. Οι “δονήσεις” είναι αλλεπάλληλες και η μία ανταγωνίζεται την άλλη σε ένταση όσον αφορά την αμφισβήτηση του στάτους κβο στο Αιγαίο και στη Θράκη.

Γεωπολιτικη Πολεμος


του Πιότρ Ακόπωφ

Η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης το τελευταίο διάστημα αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Αλλά, βεβαίως, κανένας πόλεμος δεν θα κηρυχθεί –απλά ας θυμηθούμε, πως περίπου πριν ένα χρόνο είχε διαχυθεί ο φόβος της πραγματικής απειλής της στρατιωτικής αντιπαράθεσης της Ρωσίας με τη Τουρκία, που θα συμπαρέσυρε και το ΝΑΤΟ.