September, 2016 Μέση Ανατολή

Ερντογάν Η.Π.Α.

Του Metin Gurcan
Μέχρι πριν δύο χρόνια οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας φάνταζαν ως υποδειγματικές. Τις καλές εκείνες ημέρες έτρεξαν στρατιωτικά προγράμματα αξίας δισ. δολαρίων, εκατοντάδες στελέχη των τουρκικών ΕΔ εκπαιδεύονταν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο και ελάμβαναν χώρα τουλάχιστον 20 κοινές ασκήσεις και υπήρχαν επαφές υψηλού επιπέδου.

Biden Erdogan

 Η αμερικανική κυβέρνηση μελετά σχέδιο απευθείας εφοδιασμού των Κούρδων της Συρίας που μάχονται κατά του ΙΚ, αναφέρει η εφημερίδα New York Times σε κείμενο του δημοσιογράφου ERIC SCHMITT. 

kurds of syria

Του Γιάννη Συνοδινού

ΠΩΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ

Η προσφορά της Τουρκίας προς την Ουάσιγκτον, να συνεργαστεί για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, της άφησε το πεδίο ελεύθερο να στρέψει τα όπλα της εναντίον των πιο αποτελεσματικών αντιπάλων των τζιχαντιστών, των Κούρδων.

Ισραήλ Σαουδικη Αραβία


Του Ιωάννη Αθ. Μπαλτζώη*

Αυτό που ακουγόταν υπογείως και με επιφύλαξη, αλλά δεν επιβεβαιωνόταν, τελικά είναι αλήθεια, μια πραγματικότητα. Βλέπεται η πολιτική δεν έχει όρια και δεν υπακούει σε συναισθηματισμούς, προκαταλήψεις και γενικές αντιλήψεις. Οδηγός είναι και έτσι πρέπει να είναι, τα συμφέροντα μιας κρατικής οντότητας. Παραδοσιακοί εχθροί ή φίλοι; Μάλλον δεν ισχύει για όλους και για πάντα. Το αποδείξανε πρόσφατα το Ισραήλ και Σαουδική Αραβία. Έχουμε και λέμε.

του Σάββα Καλεντερίδη
Τις 23 Αυγούστου 2016, μια μέρα πριν την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, επισκέφθηκε την Άγκυρα ο Μεσούτ Μπαρζανί, πρόεδρος της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης, όπως ονομάζεται επίσημα το αυτόνομο κουρδικό κράτος που λειτουργεί στο βόρειο Ιράκ, με συνταγματική κατοχύρωση από το 2005.

 

Από τις 24 Αυγούστου που εισέβαλε η Τουρκία στη Συρία, είδαμε και ακούσαμε πολλά στην Ελλάδα. Τα περισσότερα από αυτά ήταν αναμασήματα των τουρκικών εφημερίδων, με αποτέλεσμα να σχηματίσουν οι Έλληνες μια στρεβλή εικόνα για τα τεκταινόμενα στην Τζαραμπλούς και τις πραγματικές δυνατότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και της τουρκικής πολιτικοδιπλωματικής ισχύος στο θέμα της Συρίας αλλά και διεθνώς.

Γιλντιρίμ: Η Τουρκία θα εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και τη Συρία

"Εξομαλύναμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και το Ισραήλ. Τώρα, αν θέλει ο Θεός, η Τουρκία έλαβε μια σοβαρή πρωτοβουλία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και τη Συρία" είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε ομιλία του.

Βαλεντίνος Βασιλέσκου
Αν η Ρωσία ήθελε, θα μπορούσε να αναπτύξει στη Συρία, σε 72 ώρες, τρεις θωρακισμένες μεραρχίες και να επιλύσει μόνιμα το πρόβλημα των ψευδών ισλαμιστών ανταρτών. Σίγουρα τέτοια επιλογή θα ίσχυε στη περίπτωση που οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να επιδιώκουν την ιδέα της ανατροπής του Άσαντ από την εξουσία.

 KARIOTIS-The Beauty-of-AOZ02

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης

Διάβασα αυτές τις γραμμές του φίλου μου Κρεσέντσιο Σαντζίλιο και σκέφτηκα ότι ή ήρθε η ώρα να ασχοληθώ για εκατοστή (και δεν υπερβάλω) φορά στο θέμα της οριοθέτησης της ταλαιπωρημένης ελληνικής ΑΟΖ: «Για την Ελλάδα ασφαλώς η σύνδεση ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι εκ των ουκ άνευ!