September, 2016 Γεωπολιτική

Ερντογάν Η.Π.Α.

Του Metin Gurcan
Μέχρι πριν δύο χρόνια οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας φάνταζαν ως υποδειγματικές. Τις καλές εκείνες ημέρες έτρεξαν στρατιωτικά προγράμματα αξίας δισ. δολαρίων, εκατοντάδες στελέχη των τουρκικών ΕΔ εκπαιδεύονταν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο και ελάμβαναν χώρα τουλάχιστον 20 κοινές ασκήσεις και υπήρχαν επαφές υψηλού επιπέδου.

Biden Erdogan

 Η αμερικανική κυβέρνηση μελετά σχέδιο απευθείας εφοδιασμού των Κούρδων της Συρίας που μάχονται κατά του ΙΚ, αναφέρει η εφημερίδα New York Times σε κείμενο του δημοσιογράφου ERIC SCHMITT. 

kurds of syria

Του Γιάννη Συνοδινού

ΠΩΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ

Η προσφορά της Τουρκίας προς την Ουάσιγκτον, να συνεργαστεί για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, της άφησε το πεδίο ελεύθερο να στρέψει τα όπλα της εναντίον των πιο αποτελεσματικών αντιπάλων των τζιχαντιστών, των Κούρδων.

Υδρογονάνθρακες Ανατολικής Μεσογείου

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης

Από το 2011 η Τουρκία του Ερντογάν κυκλοφορεί τον παρακάτω χάρτη, που δείχνει την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια εξόφθαλμη παραβίαση των κανόνων του UNCLOS III.

Αγωγός TAP

του Χρίστου Τελίδη 

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ξεκίνησε και εξελίσσεται στον ελληνικό άξονα η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) από τα σύνορα του Εβρου, κοντά στην περιοχή των Κήπων, και ήδη έχει καλύψει σχεδόν τη μισή διαδρομή του Νομού Εβρου.

Ισραήλ Σαουδικη Αραβία


Του Ιωάννη Αθ. Μπαλτζώη*

Αυτό που ακουγόταν υπογείως και με επιφύλαξη, αλλά δεν επιβεβαιωνόταν, τελικά είναι αλήθεια, μια πραγματικότητα. Βλέπεται η πολιτική δεν έχει όρια και δεν υπακούει σε συναισθηματισμούς, προκαταλήψεις και γενικές αντιλήψεις. Οδηγός είναι και έτσι πρέπει να είναι, τα συμφέροντα μιας κρατικής οντότητας. Παραδοσιακοί εχθροί ή φίλοι; Μάλλον δεν ισχύει για όλους και για πάντα. Το αποδείξανε πρόσφατα το Ισραήλ και Σαουδική Αραβία. Έχουμε και λέμε.


ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ
Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής
Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών,
Επικοινωνίας και Πολιτισμού


Η αναφορά μας σε κράτη ως υποκείμενα διεθνούς δικαίου, δηλαδή ως συντελεστές και δρώντες της διεθνούς πολιτικής, παραπέμπει αυτονοήτως όχι μόνο στην εσωτερική δόμηση της κρατικής υπόστασης και λειτουργίας του κράτους στα διάφορα επίπεδα της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής που συνθέτουν την πολιτικά οργανωμένη κοινωνία, αλλά αφορούν προπάντων στην συμμετοχή του κράτους στο διεθνές γίγνεσθαι, στις εξελίξεις στον κόσμο και στην εμπέδωση, χάραξη και ανάπτυξη πολιτικών, που εκφράζουν την βούληση της οργανωμένης κοινωνίας ως πολιτισμού και ως πολιτικής στον κόσμο.

του Σάββα Καλεντερίδη
Τις 23 Αυγούστου 2016, μια μέρα πριν την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, επισκέφθηκε την Άγκυρα ο Μεσούτ Μπαρζανί, πρόεδρος της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης, όπως ονομάζεται επίσημα το αυτόνομο κουρδικό κράτος που λειτουργεί στο βόρειο Ιράκ, με συνταγματική κατοχύρωση από το 2005.

 

Stratfor

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, τα κόμματα της Τουρκίας θα ενώσουν τις φωνές τους υπέρ της αύξησης της πολιτικής επίβλεψης στον στρατό. Ομως οι συνταγματικές αναθεωρήσεις που αυξάνουν την εξουσία του Ερντογάν θα παραμείνουν «αγκάθι».

 

Από τις 24 Αυγούστου που εισέβαλε η Τουρκία στη Συρία, είδαμε και ακούσαμε πολλά στην Ελλάδα. Τα περισσότερα από αυτά ήταν αναμασήματα των τουρκικών εφημερίδων, με αποτέλεσμα να σχηματίσουν οι Έλληνες μια στρεβλή εικόνα για τα τεκταινόμενα στην Τζαραμπλούς και τις πραγματικές δυνατότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και της τουρκικής πολιτικοδιπλωματικής ισχύος στο θέμα της Συρίας αλλά και διεθνώς.

Γιλντιρίμ: Η Τουρκία θα εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και τη Συρία

"Εξομαλύναμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και το Ισραήλ. Τώρα, αν θέλει ο Θεός, η Τουρκία έλαβε μια σοβαρή πρωτοβουλία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και τη Συρία" είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε ομιλία του.

του Κώστα Ψωμιάδη

Δύο επαφές, χωρίς την παρουσία Ελλήνων, αλλά με μεγάλη σημασία για τη μελλοντική θέση της χώρας μας στον περιφερειακό ενεργειακό χάρτη, δίνουν ώθηση σε έργα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Βαλεντίνος Βασιλέσκου
Αν η Ρωσία ήθελε, θα μπορούσε να αναπτύξει στη Συρία, σε 72 ώρες, τρεις θωρακισμένες μεραρχίες και να επιλύσει μόνιμα το πρόβλημα των ψευδών ισλαμιστών ανταρτών. Σίγουρα τέτοια επιλογή θα ίσχυε στη περίπτωση που οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να επιδιώκουν την ιδέα της ανατροπής του Άσαντ από την εξουσία.

 KARIOTIS-The Beauty-of-AOZ02

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης

Διάβασα αυτές τις γραμμές του φίλου μου Κρεσέντσιο Σαντζίλιο και σκέφτηκα ότι ή ήρθε η ώρα να ασχοληθώ για εκατοστή (και δεν υπερβάλω) φορά στο θέμα της οριοθέτησης της ταλαιπωρημένης ελληνικής ΑΟΖ: «Για την Ελλάδα ασφαλώς η σύνδεση ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι εκ των ουκ άνευ!


Πώς η Ρωσία μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ευρωπαϊκές διαιρέσεις
Elizabeth Buchanan

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να έχει εκφράσει δημοσίως την ανησυχία του για τις μελλοντικές προκλήσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην διάρκεια του διαζυγίου τους [1], αλλά το Brexit αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία για την Ρωσία. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος [2] θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση με τρεις τρόπους βραχυπρόθεσμα.