August, 2016 Τουρκία

 

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος
Πώς ο Ερντογάν στήνει το δικό του πραξικόπημα περιγράφει ο Χαμίτ Μποζαρσλάν, διευθυντής Μελετών στη Γαλλική Σχολή Ανωτέρων Κοινωνικών Μελετών και Επιστημών (EHESS). Γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε... συναγερμό.

Απόστολος Αποστολόπουλος
Το πραξικόπημα στην Τουρκία άφησε πολλά αναπάντητα ερωτηματικά αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν ιδιαιτέρως. Όλοι συνομιλούν και συναλλάσσονται με τον Ερντογάν σαν να μη συνέβη τίποτα. Σώπασαν και οι Αμερικανοί και όσοι άλλοι, δημοκρατικά ευαίσθητοι, του ζητούσαν να φανεί επιεικής στους πραξικοπηματίες.

ΑΛΛΟΥ ΒΟΜΒΕΣ, ΑΛΛΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ... A handout picture provided by the Turkish Presidential Press office shows a large crowd gathering to listen to Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaking at a rally to denounce the failed coup attempt and to mourn the 240 fatalities, including civilians, policemen, and soldiers, in front of the Presidential Palace in Ankara, Turkey, 10 August 2016. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE, HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

 Γράφει ο Μιχάλης Διακαντώνης*

Τα «απόνερα» του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, έχουν προκαλέσει στην Τουρκία ένα κλίμα πολιτικο-κοινωνικής αστάθειας και έντασης. Ο πρόεδρος Ερντογάν προβαίνει σε μαζικές εκκαθαρίσεις των αντιφρονούντων σε στρατό, δικαστικό σώμα, μυστικές υπηρεσίες, αστυνομία, εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και σε κλείσιμο επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Inline image 1

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ
Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής,
Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών,
Επικοινωνίας και Πολιτισμού
Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Αν κοιτάξουμε στην ιστορική διαδρομή τις σχέσεις Τουρκίας - Μέσης Ανατολής, θα διαπιστώσουμε μια σταθερή πολιτική βούληση της Άγκυρας ενταγμένη σε μια συνολική στρατηγική ελέγχου και κηδεμόνευσης του μεσανατολικού χώρου


του Σταύρου Λυγερού

Η προς το παρόν μετρημένη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία εκ των πραγμάτων περιπλέκει και καθιστά ακόμα πιο ασταθείς τις ισορροπίες στην περιοχή. Μέχρι πρότινος, οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσσαντ, με τη βοήθεια της Ρωσίας, ανακαταλάμβαναν εδάφη, εκτοπίζοντας αφενός αντικαθεστωτικούς αντάρτες που υποστηρίζουν η Τουρκία και η Δύση, αφετέρου μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και άλλους τζιχαντιστές.

FILE PHOTO: Διαδηλωτής συμμετέχει σε συγκέντρωση απόρριψης του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό. ΑΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ
Ο Ευφράτης ποταμός διασχίζει τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Όταν 24 Αυγούστου 2016, η Τουρκία εισέβαλε στρατιωτικά στη δυτική όχθη του ποταμού στην Συρία, αναφέρθηκε επίσημα ότι η επιχείρηση στρεφόταν πρωτίστως κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Απόβαση» πρακτόρων της Europol σε ελληνικά νησιά - Ψάχνουν τζιχαντιστές - Media

Ειρήνη Χριστοδουλάκη
Ερευνήτρια Κέντρου Ανατολικών Σπουδών

Μια εξαιρετικά σημαντική ανακοίνωση πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Η ανακοίνωση αφορά την ακριβή ημερομηνία για τον εορτασμό του Eid – al – Adha. Το γνωστό, στην Τουρκία, και ως «Κουρμπάν Μπαϊράμι» σημαίνει « γιορτή της θυσίας», γιορτάζει την θυσία του Ισαάκ από τον Αβραάμ, πέφτει στην 10η μέρα του σεληνιακού μήνα Dhu- al - Hijjah και αποτελεί την τρίτη μέρα του προσκυνήματος Χατζ στη Μέκκα.

Βαλεντίνος Βασιλέσκου
Η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους είχε ως αποτέλεσμα, την άνοιξη του 2016, την απέλαση από τη ζώνη ασφαλείας των συνόρων Τουρκίας-Συρίας, των λεγόμενων «μετριοπαθών ισλαμιστών ανταρτών» που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, κράτησαν ένα διάδρομο περίπου 10-15 χλμ στα σύνορα μεταξύ Azaz και Quarah Koubri.

ΜΙΤ: Κυνηγούν τους πραξικοπηματίες της Τουρκίας με το «Σπαθί του Γεδεών» της MossadΔιονύσης Θανάσουλας

Ομάδες κρούσης πέντε ή έξι πρακτόρων έχουν ακροβολιστεί σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή αναζητώντας φυγάδες από τον τουρκικό στρατό


Νικόλας Ραπτόπουλος, αν. Καθηγητής, Παν/μιο Πειραιώς
Είναι κοινός τόπος ότι ο στόχος εκκαθάρισης της τουρκο-συριακής μεθορίου από τους μαχητές του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» (Ι.Κ.), δεν είναι παρά μια δικαιολογία για την έναρξη της τουρκικής εισβολής στη Συρία. Η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας για στρατιωτική επέμβαση δεν αφήνει αμφιβολίες για τα κίνητρά της.

Image

Γράφει ο Ηλίας Κουσκουβέλης*
Ποιος ήταν φίλος με τον Άσαντ και έκανε μαζί του οικογενειακές διακοπές; Ο Ερντογάν! 
Ποιας χώρας οι ένοπλες δυνάμεις εκπαίδευαν τις Συριακές; Της Τουρκίας!

Turkish soldiers stand on tanks at the Syrian border as part of their offensive against the so-called Islamic State (ISIS or IS) militant group in Syria, in Karkamis district of Gaziantep, Turkey, 24 August 2016. The Turkish army launched an offensive operation against ISIS in Syria's Jarablus with its war jets and army troops in coordination with the US led coalition war planes. EPA/SEDAT SUNA

Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Άγκυρα, Τουρκία

Μέσα σε 14 ώρες κατελήφθη η πόλη Τζεραμπλούς και εκδιώχθηκε το Ισλαμικό Κράτος, σχολιάζουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά τανκ συνοδεύοντας τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό καταλάμβαναν ένα ένα τα χωριά και έφτασαν μέχρι την Τζεραμπλούς.

Ένας από τους Κούρδους ηγέτες στη Συρία καλωσόρισε την Τουρκία στον συριακό βάλτο, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας για κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς (αρχαίος Ευρωπός) από τουρκικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ.

 Stratfor
Μπορεί τα τουρκικά στρατεύματα να πέρασαν τα σύνορα της Συρίας, ωστόσο ο ρόλος της Άγκυρας στον πόλεμο παραμένει περιορισμένος. Η διπλωματική προσέγγιση Ρωσίας και Ιράν, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και οι «παγίδες».

 

Σάββας Καλεντερίδης

  Οσο προχωρά η ολοκλήρωση της δημιουργίας του «κουρδικού διαδρόμου» κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία στη Β. Συρία τόσο αυξάνεται η κινητικότητα από όλους -ανεξαιρέτως- τους παράγοντες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμμετέχουν στο μεγάλο παιχνίδι που παίζεται στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011 έως σήμερα.

 

Ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί με τον αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε κηδεία στρατιώτη. Φωτογραφία Τουρική Προεδρία

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Είναι απορίας άξιο ότι έχουμε ακόμα στην Κύπρο πολιτικούς, συναδέλφους δημοσιογράφους και λοιπούς αναλυτές, που δίνουν σημασία στις συχνές συναντήσεις του αυταρχικού προέδρου της Τουρκίας με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Δεν υπάρχει τίποτα το εντυπωσιακό σε αυτές τις συναντήσεις, καθώς ομιλεί ο ισλαμιστής Ερντογάν και ακούει ο μαθητής Ακιντζί. Αυτά είναι συμφωνημένα πράγματα, που τα γνωρίζουν και οι πέτρες.


Θανάσης Αθανασίου

Επίκαιρη παραμένει μέχρι σήμερα, η Υψηλή Στρατηγική της Τουρκίας επί του Κυπριακού, η οποία συντάχθηκε σε δύο εκθέσεις από τον Νιχάτ Ερίμ το 1956, προσβλέπει σε διχοτόμηση της Κύπρου και ακολουθείται πιστά, από την κατοχική Τουρκία, εδώ και 55 χρόνια.

 

energia.gr
Είναι αδιανόητη η πραγματικότητα ότι η Ευρώπη, όχι μόνον ως Ένωσις, αλλά και ως άθροισμα συγκροτημένων και ισχυροτάτων διπλωματικά, στρατιωτικά και οικονομικά χωρών εμφανίζεται απολύτως αδύναμη και ανυπεράσπιστη απέναντι στο «υπερόπλο» που διαθέτει η Τουρκία του Ερντογάν – την «στρατιά των αμάχων». Ο λόγος για τις πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες που «στρατοπεδεύουν» επί τουρκικού εδάφους.

 69051_672_22082016153351_3

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΟΝΑΔΩΝ
Τα άρματα μεταφέρονται εκτός πλέον σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη…

Η 66η ΜΧΚ Ταξιαρχία Κωνσταντινούπολης πήρε τον δρόμο για Τεκίρνταγ

Τα άρματα μάχη που υπάρχουν στο στρατόπεδο Μπασταμπια και υπάγονται Σουλτάνγκαζί, φορτώθηκαν σε TIR και συνοδεία αστυνομίας σήμερα στις 13:30 πήραν το δρόμο για το Τσόρλου του Τεκίρνταγ. Μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος, είχε αποφασιστεί τα στρατόπεδα που βρίσκονται σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη να μεταφερθούν εκτός πόλεων έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Inline image 1

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ
Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής,
Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού,
Πάντειο Πανεπιστήμιο

Το θέμα δεν είναι εάν η Κύπρος στη δεύτερη εισβολή όφειλε να αντισταθεί στρατιωτικά. Το ζήτημα που τίθεται είναι πώς είναι δυνατόν να παραδίδεται ελληνικός χώρος, χωριά και πόλεις, θεωρώντας πως η Τουρκία και οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής διέθεταν a priori το πλεονέκτημα της νίκης

Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, η οποία υπεγράφη τον περασμένο μήνα, τελειώνοντας, έτσι, το ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών, εδώ και έξι χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους.


Σάββας Καλεντερίδης 

Όταν στις 9 Αυγούστου ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντιόταν με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη, από αυτήν εδώ τη στήλη σημειώναμε ότι τα κράτη είναι ζώντες οργανισμοί και ότι κινούνται με βάση την αρχή της επιβίωσης και άρα το συμφέρον –πρέπει να– καθορίζει και τη συμπεριφορά των ηγετών τους. Φυσικά, στην περίπτωση της Ρωσίας, υπάρχει και μια άλλη αρχή η οποία διέπει την εξωτερική της πολιτική.

 

FILE PHOTO: A file picture provided by Turkish President Press office shows, Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) shake hands with Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L).  EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE, HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η Ελλάδα είναι ήδη μία χώρα χωρίς δόντια… Βασικά -για να παρουσιάσω την κατάσταση με ακρίβεια- μία πτωχευμένη χώρα είναι, με κατοίκους που δεν έχουν κανένα μέλλον. Πάντα με τα σημερινά δεδομένα. Αλλά επειδή οι πολιτικοί μας είναι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στον κόσμο, κατάφεραν να κρατήσουν επτασφράγιστο το… μυστικό.

 Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Τις τουρκικές θέσεις για την ανάγκη συνέχισης των εγγυήσεων της Τουρκίας, για εκ περιτροπής προεδρία και πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί, επιστρέφοντας από τις συνομιλίες του στην Άγκυρα.

Αλλάζουν οι όροι της εξίσωσης στη Συρία και την περιοχή

Του Κώστα Ράπτη
Οι διαχύσεις του Tayyip Erdoğan προς τον Vladimir Putin κατά τη συνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη στις 9 Αυγούστου δεν επέτρεπαν να αντιληφθεί κανείς κατά πόσον μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε σύγκλιση στα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που τις χωρίζουν, με κυρίαρχη τη συριακή κρίση. Άλλωστε, οι κοινές δηλώσεις των δύο προέδρων προηγήθηκαν της "κλειστής” συνάντησής τους – εξ ού και αφιερώθηκαν κυρίως στα θέματα οικονομικής συνεργασίας.


785715
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Με ένα βαρυσήμαντο άρθρο του στην φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak, με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Amerika Türkiye’ yi kuşatıyor! PYD’ ye müdahale edilmeli», δηλαδή, «Η Αμερική περικυκλώνει την Τουρκία! Πρέπει να επιτεθούμε στο PYD», ο γνωστός αρθρογράφος, İbrahim Karagül, που εκφράζει το στενό περιβάλλον του Ερντογάν, επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ περικυκλώνουν επικίνδυνα την Τουρκιά και ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιδράσει επιθετικά κατά των Κούρδων και των Αμερικανών που τους στηρίζουν.


του Γιώργου Καπόπουλου

Ολική επαναφορά στην προ της κατάρριψης του Σουχόι τον περασμένο Νοέμβριο κατάστασης πραγμάτων στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας, κάπως έτσι θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν την προηγούμενη Τρίτη στην Αγία Πετρούπολη.


Οι «εύκολες» υποσχέσεις Πούτιν - Ερντογάν για οικονομική συνεργασία και γιατί είναι αναπόφευκτη μια νέα αντιπαράθεση των δυο χωρών. Το «μάθημα» του Χένρι Κίσσινγκερ, τα πραγματικά αγκάθια στη σχέση Μόσχας-Αγκυρας και ο ρόλος των ΗΠΑ.
Όπως έλεγε ο Χένρι Κίσσινγκερ, στις διεθνείς σχέσεις τα κράτη δεν έχουν μόνιμους φίλους ή εχθρούς, μόνο συμφέροντα. Αυτό το μάθημα «ακούστηκε» χθες στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε «περασμένα-ξεχασμένα» στον «αγαπητό φίλο, τον αξιοσέβαστο Βλαντιμίρ» σε μια ειρωνική (και κάπως υπερβολική) επίδειξη διπλωματικής συμφιλίωσης.


του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Το Grexit φοβόντουσαν, Brexit τους προέκυψε. Την Ελλάδα φοβόντουσαν μην στραφεί πιεζόμενη από τους εταίρους της προς τη Μόσχα (1), για Turexit (από το ΝΑΤΟ) μιλάνε ήδη δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου!

,FILE PICTURE. Protesters carry an effigy of Turkish Muslim cleric Fethullah Gulen, founder of the Gulen movement, during a demonstration at Taksim Square. EPA, SEDAT SUNA

* Αρθρο του Αντριου Γκάρντνερ στο περιοδικό «TIME» – www.time.com

Ο φόβος έρχεται με πολλές μορφές. Πριν από έναν μήνα, τη νύχτα της αιματηρής απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, εγώ μαζί με εκατομμύρια άλλους στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα βιώσαμε τον φόβο, ενώ εκρήξεις ταρακουνούσαν τα δωμάτια και πυροβολισμοί ακούγονταν έξω από τα παράθυρά μας. Αφότου έγινε ξεκάθαρο ότι το αιματηρό πραξικόπημα είχε αποτύχει υπήρξε μεγάλη ανακούφιση, τουλάχιστον αρχικά.


Του Yusuf Kaplan,* εφ. Yeni Şafak
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Όταν είπα ότι «Με τη Ρωσία δεν κόβονται οι σχέσεις, η Ρωσία είναι χώρα άξονας για την Τουρκία. Για να μην μείνουμε μόνοι μας αύριο, αν έχουμε προβλήματα με τη Δύση, πρέπει να ελαττώσουμε τους εχθρούς μας, να αυξήσουμε τους συμμάχους μας, και γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε στρατηγική ισορροπιών», ορισμένοι άρχισαν να με πυροβολούν.

 Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ στο Ιντσιρλίκ. Φωτογραφία Anadolu

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία που όπως είναι γνωστό είχε μεταξύ άλλων και ως συνέπεια την αναστολή λειτουργίας της γνωστής αεροπορικής βάσης στο Ινσιρλίκ, αλλά και μία ενδιαφέρουσα μελέτη του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου The Stimpson Center που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες ( Βλ. σχετικό δημοσίευμα στο mignatiou.com) αναζωογόνησαν το ενδιαφέρον για την αεροπορική αυτή βάση.

04082016-1.jpg

των John Butler και Dov Friedman

Δύο εβδομάδες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία [1], εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την πλήρη έκταση της συνωμοσίας και με το ποιοί, ακριβώς, είχαν εμπλακεί. Παρ’ όλα αυτά, είναι δυνατόν να γίνουν κάποιες βάσιμες εικασίες.

Ο  ’Αγγελος Συρίγος. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Υποστηρίζει ο Καθηγητής Άγγελος Συρίγος

του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκία μετεξελίσσεται προς ένα σουνιτικό Ιράν όπου θα υπάρχουν εκλογές αλλά δεν θα υπάρχουν ισχυρές αντίθετες φωνές. Αυτό αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής διεθνούς δικαίου & εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, σε συνέντευξή στο «Φιλελεύθερο» σημειώνοντας παράλληλα ότι εκεί που τα πράγματα παραμένουν σταθερά είναι ότι η Τουρκία παραδοσιακά είναι μία χώρα με έντονο τον αυταρχισμό και κύριο χαρακτηριστικό ότι οι μείζονες αποφάσεις λαμβάνονται από τον ηγέτη της ερήμην του λαού.

 

Όπως προαναγγείλαμε, θα κάνουμε αναφορά στο άρθρο του Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, από την εφημερίδα Yeni Şafak, με τίτλο «Αυτό που έγινε στις 15 Ιουλίου δεν είναι η τελευταία επίθεση! Η Ανατολία κινδυνεύει με υποδούλωση!». Το άρθρο θα δημοσιευθεί σε δύο συνέχειες και ο κάθε αναγνώστης θα εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα. Να μας επιτραπεί όμως να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις, που θεωρούμε ότι βοηθούν στην κατανόηση του πονήματος.

 Του Κώστα Μελά*

Η ανάπτυξη στη γειτονική χώρα επιβραδύνεται, ενώ οι επιδόσεις των εξαγωγών δεν... «εντυπωσιάζουν», παρά την πτώση της λίρας. Η πολιτική αβεβαιότητα και οι εύθραυστοι ισολογισμοί των τουρκικών τραπεζών. 
Η τουρκική οικονομία έχει χάσει τη δυναμική της: O ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ την περίοδο 2011-2015 έχει κατέλθει στο 3,5% (ετήσιος μέσος όρος) έναντι 8,3% την περίοδο 2002-2009.

 FILE PHOTO: People shout slogans and hold flags during a demonstration at Taksim Square in Istanbul, Turkey, 17 July 2017. EPA, MARIUS BECKER

“Οι δύο πιο σοκαριστικές ώρες το βράδυ του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ήταν εκείνες που δεν ξέραμε αν ζει ή όχι ο Ταγίπ Ερντογάν. Όταν εμφανίστηκε τελικά και είδαμε ότι ήταν ζωντανός ηρέμησα”, μου είπε η Ελίφ, φίλη δημοσιογράφος, η οποία ακόμη και η ίδια δεν πίστευε ότι θα είχε ποτέ τέτοια έγνοια για τον Πρόεδρο της χώρας της. Γιατί η Ελίφ είναι από τις δημοσιογράφους που επέκριναν πάντοτε σκληρά τον Ταγίπ Ερντογάν και είχε χάσει μάλιστα και τη δουλειά της επειδή είχε γράψει ένα τουίτ εναντίον της κυβέρνησης.

 A handout picture made available by the Turkish Presidential Press Office shows Turkish President, Recep Tayyip Erdogan. EPA, PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

Του Burak Bekdil

H τουρκική μιλιταριστική παροιμία «Κάθε Τούρκος γεννιέται στρατιώτης», ίσως πρέπει να αλλάξει και να προστεθεί η φράση «Κάποιοι όμως εξ αυτών κάνουν πραξικοπήματα και σκοτώνουν». Αν κάποιος πάντως ηττήθηκε κατά κράτος με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου είναι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε όλο το θεσμικό τους εύρος. Οι αποστρατεία πάνω από 8.500 αξιωματικών, ποσοστό 1,5%, ίσως αριθμητικά δείχνει μικρή.Του Χρήστου Μηνάγια
Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε εκτός του πλαισίου της αλυσίδας διοικήσεως των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και δεν είχε τη στήριξη της στρατιωτικής ηγεσίας. Επίσης, οι πραξικοπηματίες δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ εναντίον των πολιτών που αντιστάθηκαν, βομβάρδισαν τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, συνέλαβαν τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων, καθώς επίσης έπληξαν με πυρά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙΤ και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.


ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΜΠΟΥΛΕNΤ ΤΟΥΦΕKTΣΙ

Κάτι παραπάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει στην τουρκική οικονομία η απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον προηγούμενο μήνα.
Όπως αναφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, οι πληγές που άφησε η προσπάθεια «αποκαθήλωσης» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι μόνο κοινωνικές αλλά και οικονομικές.


ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ
Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής,
Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού
Παντείου Πανεπιστημίου

Η Τουρκική Δημοκρατία από ιδρύσεώς της το 1923 δεν κατάφερε να εδραιώσει ως πολιτικό της σύστημα τη δημοκρατία, όπως την αντιλαμβάνεται και την εφαρμόζει στην πολιτική της πρακτική η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος.

Η απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα έγινε αφορμή να δρομολογηθούν ριζικές ανακατατάξεις στην τουρκική κρατική μηχανή, με απώτερο στόχο την οριστική αλλαγή των συσχετισμών υπέρ της ισλαμικής παράταξης. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τι διεκδικεί εντέλει από τις ΗΠΑ ο Erdogan;

Του Κώστα Ράπτη
Η ανάπτυξη 7.000 Τούρκων αστυνομικών, με βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα οχήματα, περιμετρικά της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, στην επαρχία των Αδάνων, τα ξημερώματα της Κυριακής ήταν μια κίνηση που υπογραμμίζει την συνεχιζόμενη διάθεση της τουρκικής κυβέρνησης να ρίχνει σκιές στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ – πόσω μάλλον που συνοδεύθηκε από τη διαρροή (και μάλιστα στην κεμαλιστικής τοποθέτησης εφημερίδα Hurriyet του ομίλου Dogan) πληροφοριών για ενδεχόμενη απόπειρα νέου πραξικοπήματος.

 Σάββας Καλεντερίδης
Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επέλεξε πριν από λίγες μέρες την οδό του συμβιβασμού, διατηρώντας στην κορυφή της στρατιωτικής ιεραρχίας και πρόσωπα που γνώριζε πως εμπλέκονταν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ωστόσο έχει ήδη αρχίσει τις ντρίπλες για να περιορίσει τις... απώλειες.

 FILE PHOTO: A handout picture provided by Turkish President Press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L)meets with Chief of the General Staff of the Turkish Armed Forces, Hulusi Akar (R) in Ankara, Turkey. EPA, PRESIDENT PRESS OFFICE, HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗ* “It was the best of times”!

Η τελευταία δεκαπενταετία, η οποία ταυτίζεται με την άνοδο και την κυβέρνηση της χώρας από τον Ερντογάν, μπορεί να θεωρηθεί ως μία περίοδος αύξησης της ισχύος της Τουρκίας. Η χώρα πέτυχε να βελτιώσει την οικονομία της, να θεωρηθεί από τη Δύση ως ένα παράδειγμα δημοκρατίας με μουσουλμανικό άρωμα που άξιζε να προωθηθεί στη Μέση Ανατολή, ενώ για κάποιο χρονικό διάστημα αύξησε την επιρροή της στην περιοχή.

Δεκαπέντε ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που προβλέπει βασικές αλλαγές στο στρατό.
Το διάταγμα παρέχει εξουσίες στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό ώστε να δίδουν άμεσες εντολές στους διοικητές του Στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού.

OZ

Τα διατάγματα της OHAL στοχεύουν στα πιο βασικά δημοκρατικά δικαιώματα…

1) Αυθαίρετο κλείσιμο των ΜΜΕ

Mετά από την κήρυξη της OHAL (περίοδος εκτάκτου καταστάσεως) με το διάταγμα που βγήκε, αποφασίστηκε πως όταν κριθεί πως ¨κάποιοι σχηματισμοί ή ομάδες συνεργάζονται με την δομή που απειλεί την εθνική ασφάλεια¨ αυτό είναι επαρκές για το κλείσιμο τους. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για αυθαίρετα κλεισίματα. Δόθηκε αρμοδιότητα στον υπουργό να κλείνει εφημερίδες , τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα και εκδοτικούς οίκους.

 FILE PHOTO: Protestors clash with riot police as they try to reach Taksim Square for an illegal May day celebration in Istanbul, Turkey 01 May 2016. EPA, SEDAT SUNA

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

Η αντίδραση του Ερντογάν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και κυρίως η μέσω Γκιουλέν απόδοση της ευθύνης στις ΗΠΑ λειτουργεί σαν επιταχυντής εξελίξεων στο Κουρδικό. Με αφετηρία την επόμενη μέρα της «καταιγίδας της Ερήμου», την άνοιξη του 1991, οι ΗΠΑ και πιο διακριτικά το Ισραήλ -οι υπηρεσίες του οποίου στήριξαν από τη δεκαετία του ’60 την κουρδική ανταρσία στο Ιράκ- άρχισαν να επενδύουν στρατηγικά στη χειραφέτηση των Κούρδων.

Σάββας Καλεντερίδης
Οι (τέσσερις) στρατηγοί που παρέμειναν και η αναβάθμιση του «σωτήρα»

Το τοπίο στην Τουρκία, όσο περνούν οι ημέρες, ξεκαθαρίζει. Ολοι πλέον γνωρίζουν -και καλύτερα απ' όλους ο Ταγίπ Ερντογάν- ότι το πραξικόπημα εναντίον του σχεδιαζόταν από καιρό, στα σπλάχνα και τα έγκατα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ), εις γνώσιν της συντριπτικής πλειονότητας της κορυφής της ιεραρχίας, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ συμπεριλαμβανομένου.