August, 2016 Πολιτική

 

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος
Πώς ο Ερντογάν στήνει το δικό του πραξικόπημα περιγράφει ο Χαμίτ Μποζαρσλάν, διευθυντής Μελετών στη Γαλλική Σχολή Ανωτέρων Κοινωνικών Μελετών και Επιστημών (EHESS). Γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε... συναγερμό.

Απόστολος Αποστολόπουλος
Το πραξικόπημα στην Τουρκία άφησε πολλά αναπάντητα ερωτηματικά αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν ιδιαιτέρως. Όλοι συνομιλούν και συναλλάσσονται με τον Ερντογάν σαν να μη συνέβη τίποτα. Σώπασαν και οι Αμερικανοί και όσοι άλλοι, δημοκρατικά ευαίσθητοι, του ζητούσαν να φανεί επιεικής στους πραξικοπηματίες.

ΑΛΛΟΥ ΒΟΜΒΕΣ, ΑΛΛΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ... A handout picture provided by the Turkish Presidential Press office shows a large crowd gathering to listen to Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaking at a rally to denounce the failed coup attempt and to mourn the 240 fatalities, including civilians, policemen, and soldiers, in front of the Presidential Palace in Ankara, Turkey, 10 August 2016. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE, HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

 Γράφει ο Μιχάλης Διακαντώνης*

Τα «απόνερα» του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, έχουν προκαλέσει στην Τουρκία ένα κλίμα πολιτικο-κοινωνικής αστάθειας και έντασης. Ο πρόεδρος Ερντογάν προβαίνει σε μαζικές εκκαθαρίσεις των αντιφρονούντων σε στρατό, δικαστικό σώμα, μυστικές υπηρεσίες, αστυνομία, εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και σε κλείσιμο επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

29082016-1.jpg

Πώς το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης απειλεί την δημοκρατία
R. Daniel Kelemen

Αφότου σιγόβραζε για εννέα μήνες, η ένταση μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης της Πολωνίας [1] (PiS) και του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έφτασε σε σημείο βρασμού. Η κυβέρνηση του PiS επιχειρεί τον αντισυνταγματικό έλεγχο του δικαστηρίου -αγνοώντας τις αποφάσεις του, προσπαθώντας να το γεμίσει με νέους δικαστές, και, πιο πρόσφατα, απειλώντας τον επικεφαλής δικαστή με ποινική δίωξη. Αυτό που διακυβεύεται είναι η επιβίωση της συνταγματικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

Inline image 1

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ
Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής,
Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών,
Επικοινωνίας και Πολιτισμού
Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Αν κοιτάξουμε στην ιστορική διαδρομή τις σχέσεις Τουρκίας - Μέσης Ανατολής, θα διαπιστώσουμε μια σταθερή πολιτική βούληση της Άγκυρας ενταγμένη σε μια συνολική στρατηγική ελέγχου και κηδεμόνευσης του μεσανατολικού χώρου


του Σταύρου Λυγερού

Η προς το παρόν μετρημένη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία εκ των πραγμάτων περιπλέκει και καθιστά ακόμα πιο ασταθείς τις ισορροπίες στην περιοχή. Μέχρι πρότινος, οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσσαντ, με τη βοήθεια της Ρωσίας, ανακαταλάμβαναν εδάφη, εκτοπίζοντας αφενός αντικαθεστωτικούς αντάρτες που υποστηρίζουν η Τουρκία και η Δύση, αφετέρου μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και άλλους τζιχαντιστές.

FILE PHOTO: Διαδηλωτής συμμετέχει σε συγκέντρωση απόρριψης του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό. ΑΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ
Ο Ευφράτης ποταμός διασχίζει τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Όταν 24 Αυγούστου 2016, η Τουρκία εισέβαλε στρατιωτικά στη δυτική όχθη του ποταμού στην Συρία, αναφέρθηκε επίσημα ότι η επιχείρηση στρεφόταν πρωτίστως κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Απόβαση» πρακτόρων της Europol σε ελληνικά νησιά - Ψάχνουν τζιχαντιστές - Media

Ειρήνη Χριστοδουλάκη
Ερευνήτρια Κέντρου Ανατολικών Σπουδών

Μια εξαιρετικά σημαντική ανακοίνωση πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Η ανακοίνωση αφορά την ακριβή ημερομηνία για τον εορτασμό του Eid – al – Adha. Το γνωστό, στην Τουρκία, και ως «Κουρμπάν Μπαϊράμι» σημαίνει « γιορτή της θυσίας», γιορτάζει την θυσία του Ισαάκ από τον Αβραάμ, πέφτει στην 10η μέρα του σεληνιακού μήνα Dhu- al - Hijjah και αποτελεί την τρίτη μέρα του προσκυνήματος Χατζ στη Μέκκα.

Βαλεντίνος Βασιλέσκου
Η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους είχε ως αποτέλεσμα, την άνοιξη του 2016, την απέλαση από τη ζώνη ασφαλείας των συνόρων Τουρκίας-Συρίας, των λεγόμενων «μετριοπαθών ισλαμιστών ανταρτών» που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, κράτησαν ένα διάδρομο περίπου 10-15 χλμ στα σύνορα μεταξύ Azaz και Quarah Koubri.

Paul Craig Roberts, Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
[Για δραματικές παγκόσμιες συνέπειες ενδεχόμενης εκλογής της Χίλλαρυ Κλίντον στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, προειδοποιεί τους ψηφοφόρους συμπατριώτες του ο διάσημος Αμερικανός δημοσιολόγος, στο κατωτέρω κατατοπιστικό άρθρο του. Οι υπογραμμίσεις είναι δικές του.] 

Οι αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο θα μας πουν εάν η πλειοψηφία του αμερικανικού πληθυσμού είναι αθεράπευτα ηλίθιοι. Εάν οι ψηφοφόροι εκλέξουν Χίλλαρυ θα ξέρουμε ότι οι Αμερικανοί είναι βλάκες πέραν λυτρώσεως.
Δεν ξέρουμε πολλά για τον Τραμπ και η προπαγάνδα εναντίον του Τραμπ κυριαρχεί σε βάρος των γεγονότων.
Αλλά γνωρίζουμε πολλά γεγονότα για την Χίλλαρυ.


Νικόλας Ραπτόπουλος, αν. Καθηγητής, Παν/μιο Πειραιώς
Είναι κοινός τόπος ότι ο στόχος εκκαθάρισης της τουρκο-συριακής μεθορίου από τους μαχητές του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» (Ι.Κ.), δεν είναι παρά μια δικαιολογία για την έναρξη της τουρκικής εισβολής στη Συρία. Η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας για στρατιωτική επέμβαση δεν αφήνει αμφιβολίες για τα κίνητρά της.

Image

Γράφει ο Ηλίας Κουσκουβέλης*
Ποιος ήταν φίλος με τον Άσαντ και έκανε μαζί του οικογενειακές διακοπές; Ο Ερντογάν! 
Ποιας χώρας οι ένοπλες δυνάμεις εκπαίδευαν τις Συριακές; Της Τουρκίας!

Turkish soldiers stand on tanks at the Syrian border as part of their offensive against the so-called Islamic State (ISIS or IS) militant group in Syria, in Karkamis district of Gaziantep, Turkey, 24 August 2016. The Turkish army launched an offensive operation against ISIS in Syria's Jarablus with its war jets and army troops in coordination with the US led coalition war planes. EPA/SEDAT SUNA

Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Άγκυρα, Τουρκία

Μέσα σε 14 ώρες κατελήφθη η πόλη Τζεραμπλούς και εκδιώχθηκε το Ισλαμικό Κράτος, σχολιάζουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά τανκ συνοδεύοντας τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό καταλάμβαναν ένα ένα τα χωριά και έφτασαν μέχρι την Τζεραμπλούς.

Ένας από τους Κούρδους ηγέτες στη Συρία καλωσόρισε την Τουρκία στον συριακό βάλτο, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας για κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς (αρχαίος Ευρωπός) από τουρκικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ.

Του Μάριου-Ανέστη Καϊτάζη, Κέντρο Ανατολικών Σπουδών
Στις αρχές τρέχοντος, ο Σαουδάραβας στρατηγός εν αποστρατεία, Anwar Eshki, επισκέφτηκε το Ισραήλ ως επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας ακαδημαϊκών κι επιχειρηματιών.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε διαδοχικά με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Dore Gold, τον Συντονιστή των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στις (κατεχόμενες) Περιοχές, Yoav Mordechai, καθώς και με μία αντιπροσωπεία μελών της Knesset από το χώρο της αντιπολίτευσης.[1]
Η επίσημη εκδοχή είναι πως η επίσκεψη έγινε με σκοπό την προώθηση της Αραβικής Πρωτοβουλίας για την ειρήνη ως πλατφόρμα επίλυσης της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης.

 A file picture dated 08 May 1998 shows then Russian President Boris Yeltsin (C) inviting (L-R) Vice-Premier Victor Khristenko, Premier Sergey Kiriyenko, Vice-Premier Boris Nemtsov (behind Kiriyenko) and Duma Chairman Gennady Seleznev to follow him to lay wreaths at the Tomb of Unknown Soldier during ceremonies marking Victory Day. EPA, YURI KOCHETKOV

Του Στίβεν Σεστάνοβιτς *

Πριν από 25 ακριβώς χρόνια, μια ομάδα σκληροπυρηνικών του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σοβιετική Ένωση πραγματοποίησε πραξικόπημα κατά του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Η απόπειρα ανατροπής του προκάλεσε τεράστια λαϊκή αντίδραση και κατέρρευσε σε τρεις ημέρες.

 

Σάββας Καλεντερίδης

  Οσο προχωρά η ολοκλήρωση της δημιουργίας του «κουρδικού διαδρόμου» κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία στη Β. Συρία τόσο αυξάνεται η κινητικότητα από όλους -ανεξαιρέτως- τους παράγοντες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμμετέχουν στο μεγάλο παιχνίδι που παίζεται στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011 έως σήμερα.

 

Ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί με τον αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε κηδεία στρατιώτη. Φωτογραφία Τουρική Προεδρία

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Είναι απορίας άξιο ότι έχουμε ακόμα στην Κύπρο πολιτικούς, συναδέλφους δημοσιογράφους και λοιπούς αναλυτές, που δίνουν σημασία στις συχνές συναντήσεις του αυταρχικού προέδρου της Τουρκίας με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Δεν υπάρχει τίποτα το εντυπωσιακό σε αυτές τις συναντήσεις, καθώς ομιλεί ο ισλαμιστής Ερντογάν και ακούει ο μαθητής Ακιντζί. Αυτά είναι συμφωνημένα πράγματα, που τα γνωρίζουν και οι πέτρες.


Θανάσης Αθανασίου

Επίκαιρη παραμένει μέχρι σήμερα, η Υψηλή Στρατηγική της Τουρκίας επί του Κυπριακού, η οποία συντάχθηκε σε δύο εκθέσεις από τον Νιχάτ Ερίμ το 1956, προσβλέπει σε διχοτόμηση της Κύπρου και ακολουθείται πιστά, από την κατοχική Τουρκία, εδώ και 55 χρόνια.

 

energia.gr
Είναι αδιανόητη η πραγματικότητα ότι η Ευρώπη, όχι μόνον ως Ένωσις, αλλά και ως άθροισμα συγκροτημένων και ισχυροτάτων διπλωματικά, στρατιωτικά και οικονομικά χωρών εμφανίζεται απολύτως αδύναμη και ανυπεράσπιστη απέναντι στο «υπερόπλο» που διαθέτει η Τουρκία του Ερντογάν – την «στρατιά των αμάχων». Ο λόγος για τις πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες που «στρατοπεδεύουν» επί τουρκικού εδάφους.

Inline image 1

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ
Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής,
Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού,
Πάντειο Πανεπιστήμιο

Το θέμα δεν είναι εάν η Κύπρος στη δεύτερη εισβολή όφειλε να αντισταθεί στρατιωτικά. Το ζήτημα που τίθεται είναι πώς είναι δυνατόν να παραδίδεται ελληνικός χώρος, χωριά και πόλεις, θεωρώντας πως η Τουρκία και οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής διέθεταν a priori το πλεονέκτημα της νίκης

Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, η οποία υπεγράφη τον περασμένο μήνα, τελειώνοντας, έτσι, το ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών, εδώ και έξι χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους.


Σάββας Καλεντερίδης 

Όταν στις 9 Αυγούστου ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντιόταν με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη, από αυτήν εδώ τη στήλη σημειώναμε ότι τα κράτη είναι ζώντες οργανισμοί και ότι κινούνται με βάση την αρχή της επιβίωσης και άρα το συμφέρον –πρέπει να– καθορίζει και τη συμπεριφορά των ηγετών τους. Φυσικά, στην περίπτωση της Ρωσίας, υπάρχει και μια άλλη αρχή η οποία διέπει την εξωτερική της πολιτική.

 

FILE PHOTO: A file picture provided by Turkish President Press office shows, Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) shake hands with Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L).  EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE, HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η Ελλάδα είναι ήδη μία χώρα χωρίς δόντια… Βασικά -για να παρουσιάσω την κατάσταση με ακρίβεια- μία πτωχευμένη χώρα είναι, με κατοίκους που δεν έχουν κανένα μέλλον. Πάντα με τα σημερινά δεδομένα. Αλλά επειδή οι πολιτικοί μας είναι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στον κόσμο, κατάφεραν να κρατήσουν επτασφράγιστο το… μυστικό.

Italian Prime Minister Matteo Renzi in Rome. EPA, CLAUDIO PERI

Του Αλέσιο Κολονέλι *

Η Ιταλία κοιτάζει μπροστά της και βλέπει ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και μια επίμονη υψηλή ανεργία. Η νέα της γενιά δεν έχει μέλλον. Πολλοί εκπλήσσονται: μα η χώρα αυτή έχει τόσο πολλά να προσφέρει. Έχει πλούσια ιστορία, έχει γαστριμαργική παράδοση και τα περισσότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Η γλώσσα του Δάντη είναι η πέμπτη πιο δημοφιλής γλώσσα στον κόσμο.

 Άννα Φαλτάιτς 

Επαναπατρισμό εξουσιών από τις Βρυξέλλες ζητούν τα κράτη μέλη. Η πρωτοβουλία της Αθήνας για σύνοδο των χωρών της Νότιας Ευρώπης, τα προβλήματα της ΕΕ και οι κινήσεις των μελών της Ομάδας του Βίσενγκραντ. Κλειδί ο ρόλος της Γαλλίας και η σχέση της με την Γερμανία.

 Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Τις τουρκικές θέσεις για την ανάγκη συνέχισης των εγγυήσεων της Τουρκίας, για εκ περιτροπής προεδρία και πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί, επιστρέφοντας από τις συνομιλίες του στην Άγκυρα.

Αλλάζουν οι όροι της εξίσωσης στη Συρία και την περιοχή

Του Κώστα Ράπτη
Οι διαχύσεις του Tayyip Erdoğan προς τον Vladimir Putin κατά τη συνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη στις 9 Αυγούστου δεν επέτρεπαν να αντιληφθεί κανείς κατά πόσον μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε σύγκλιση στα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που τις χωρίζουν, με κυρίαρχη τη συριακή κρίση. Άλλωστε, οι κοινές δηλώσεις των δύο προέδρων προηγήθηκαν της "κλειστής” συνάντησής τους – εξ ού και αφιερώθηκαν κυρίως στα θέματα οικονομικής συνεργασίας.


785715
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Με ένα βαρυσήμαντο άρθρο του στην φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak, με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Amerika Türkiye’ yi kuşatıyor! PYD’ ye müdahale edilmeli», δηλαδή, «Η Αμερική περικυκλώνει την Τουρκία! Πρέπει να επιτεθούμε στο PYD», ο γνωστός αρθρογράφος, İbrahim Karagül, που εκφράζει το στενό περιβάλλον του Ερντογάν, επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ περικυκλώνουν επικίνδυνα την Τουρκιά και ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιδράσει επιθετικά κατά των Κούρδων και των Αμερικανών που τους στηρίζουν.

Ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-22.

Του Μιχαήλ Βασιλείου

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο μέτωπο της Συρίας αποτελούν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, αν και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι βασικοί πρωταγωνιστές έχουν εμπλακεί σε ένα «παίγνιο» υψηλής πολιτικής, όπου οι κινήσεις τους αποσκοπούν σε κάτι άλλο από αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται.


του Γιώργου Καπόπουλου

Ολική επαναφορά στην προ της κατάρριψης του Σουχόι τον περασμένο Νοέμβριο κατάστασης πραγμάτων στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας, κάπως έτσι θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν την προηγούμενη Τρίτη στην Αγία Πετρούπολη.


Οι «εύκολες» υποσχέσεις Πούτιν - Ερντογάν για οικονομική συνεργασία και γιατί είναι αναπόφευκτη μια νέα αντιπαράθεση των δυο χωρών. Το «μάθημα» του Χένρι Κίσσινγκερ, τα πραγματικά αγκάθια στη σχέση Μόσχας-Αγκυρας και ο ρόλος των ΗΠΑ.
Όπως έλεγε ο Χένρι Κίσσινγκερ, στις διεθνείς σχέσεις τα κράτη δεν έχουν μόνιμους φίλους ή εχθρούς, μόνο συμφέροντα. Αυτό το μάθημα «ακούστηκε» χθες στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε «περασμένα-ξεχασμένα» στον «αγαπητό φίλο, τον αξιοσέβαστο Βλαντιμίρ» σε μια ειρωνική (και κάπως υπερβολική) επίδειξη διπλωματικής συμφιλίωσης.


του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Το Grexit φοβόντουσαν, Brexit τους προέκυψε. Την Ελλάδα φοβόντουσαν μην στραφεί πιεζόμενη από τους εταίρους της προς τη Μόσχα (1), για Turexit (από το ΝΑΤΟ) μιλάνε ήδη δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου!

Σαουδική Αραβία, Μέση Ανατολή και ο Ισλαμικός Φονταμενταλισμός


Του Στέφανου Πέππα*

Όπως είναι γνωστό, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί την κοιτίδα του του Ισλάμ και μάλιστα του Σουνιτικού Ουαχαμπισμού, καθώς εκεί βρίσκεται η πόλις Μέκκα, που γεννήθηκε ο προφήτης Μωάμεθ και η πόλις Μεδίνα, στην οποία και τάφηκε. Ο Ουαχαμπισμός χαρακτηρίζεται ως ένα υπερσυντηριτικό, φονταμενταλιστικό ισλαμικό κίνημα και είναι η αυστηρότερη μορφή της εν λόγω θρησκείας. Την ασπάζονται άνω του 80% των κατοίκων της, που αριθμεί περί τα 31 εκατομμύρια.

,FILE PICTURE. Protesters carry an effigy of Turkish Muslim cleric Fethullah Gulen, founder of the Gulen movement, during a demonstration at Taksim Square. EPA, SEDAT SUNA

* Αρθρο του Αντριου Γκάρντνερ στο περιοδικό «TIME» – www.time.com

Ο φόβος έρχεται με πολλές μορφές. Πριν από έναν μήνα, τη νύχτα της αιματηρής απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, εγώ μαζί με εκατομμύρια άλλους στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα βιώσαμε τον φόβο, ενώ εκρήξεις ταρακουνούσαν τα δωμάτια και πυροβολισμοί ακούγονταν έξω από τα παράθυρά μας. Αφότου έγινε ξεκάθαρο ότι το αιματηρό πραξικόπημα είχε αποτύχει υπήρξε μεγάλη ανακούφιση, τουλάχιστον αρχικά.

Η επιλογή του Μπακού
Alex Vatanka

Στις 8 Αυγούστου, οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν και της Ρωσίας συγκεντρώθηκαν για μια σπάνια τριμερή σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. Στα χαρτιά, η σύνοδος κορυφής αφιερώθηκε κυρίως στα περιφερειακά σχέδια οικονομικής ολοκλήρωσης, ιδιαίτερα στον Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου, έναν προτεινόμενο εμπορικό δρόμο δια ξηράς και θαλάσσης που βασίζεται σε που συνδέει την Ινδία προς την Ευρώπη μέσω του Ιράν, του Νοτίου Καυκάσου και της Ρωσίας.


Του Yusuf Kaplan,* εφ. Yeni Şafak
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Όταν είπα ότι «Με τη Ρωσία δεν κόβονται οι σχέσεις, η Ρωσία είναι χώρα άξονας για την Τουρκία. Για να μην μείνουμε μόνοι μας αύριο, αν έχουμε προβλήματα με τη Δύση, πρέπει να ελαττώσουμε τους εχθρούς μας, να αυξήσουμε τους συμμάχους μας, και γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε στρατηγική ισορροπιών», ορισμένοι άρχισαν να με πυροβολούν.

04082016-1.jpg

των John Butler και Dov Friedman

Δύο εβδομάδες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία [1], εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την πλήρη έκταση της συνωμοσίας και με το ποιοί, ακριβώς, είχαν εμπλακεί. Παρ’ όλα αυτά, είναι δυνατόν να γίνουν κάποιες βάσιμες εικασίες.

Ο  ’Αγγελος Συρίγος. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Υποστηρίζει ο Καθηγητής Άγγελος Συρίγος

του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκία μετεξελίσσεται προς ένα σουνιτικό Ιράν όπου θα υπάρχουν εκλογές αλλά δεν θα υπάρχουν ισχυρές αντίθετες φωνές. Αυτό αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής διεθνούς δικαίου & εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, σε συνέντευξή στο «Φιλελεύθερο» σημειώνοντας παράλληλα ότι εκεί που τα πράγματα παραμένουν σταθερά είναι ότι η Τουρκία παραδοσιακά είναι μία χώρα με έντονο τον αυταρχισμό και κύριο χαρακτηριστικό ότι οι μείζονες αποφάσεις λαμβάνονται από τον ηγέτη της ερήμην του λαού.

 

Όπως προαναγγείλαμε, θα κάνουμε αναφορά στο άρθρο του Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, από την εφημερίδα Yeni Şafak, με τίτλο «Αυτό που έγινε στις 15 Ιουλίου δεν είναι η τελευταία επίθεση! Η Ανατολία κινδυνεύει με υποδούλωση!». Το άρθρο θα δημοσιευθεί σε δύο συνέχειες και ο κάθε αναγνώστης θα εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα. Να μας επιτραπεί όμως να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις, που θεωρούμε ότι βοηθούν στην κατανόηση του πονήματος.

 Του Κώστα Μελά*

Η ανάπτυξη στη γειτονική χώρα επιβραδύνεται, ενώ οι επιδόσεις των εξαγωγών δεν... «εντυπωσιάζουν», παρά την πτώση της λίρας. Η πολιτική αβεβαιότητα και οι εύθραυστοι ισολογισμοί των τουρκικών τραπεζών. 
Η τουρκική οικονομία έχει χάσει τη δυναμική της: O ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ την περίοδο 2011-2015 έχει κατέλθει στο 3,5% (ετήσιος μέσος όρος) έναντι 8,3% την περίοδο 2002-2009.

 FILE PHOTO: People shout slogans and hold flags during a demonstration at Taksim Square in Istanbul, Turkey, 17 July 2017. EPA, MARIUS BECKER

“Οι δύο πιο σοκαριστικές ώρες το βράδυ του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ήταν εκείνες που δεν ξέραμε αν ζει ή όχι ο Ταγίπ Ερντογάν. Όταν εμφανίστηκε τελικά και είδαμε ότι ήταν ζωντανός ηρέμησα”, μου είπε η Ελίφ, φίλη δημοσιογράφος, η οποία ακόμη και η ίδια δεν πίστευε ότι θα είχε ποτέ τέτοια έγνοια για τον Πρόεδρο της χώρας της. Γιατί η Ελίφ είναι από τις δημοσιογράφους που επέκριναν πάντοτε σκληρά τον Ταγίπ Ερντογάν και είχε χάσει μάλιστα και τη δουλειά της επειδή είχε γράψει ένα τουίτ εναντίον της κυβέρνησης.

01082016-1.jpg

Οι ελίτ που κρατούν τον πρόεδρο στην εξουσία
David Szakonyi*

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχει υπάρξει καμία έλλειψη [1] από προβλέψεις [2] ότι το καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν θα καταρρεύσει σύντομα κάτω από το συντριπτικό βάρος της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των Δυτικών κυρώσεων.

Του Fabrice Balanche*
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας είναι συγκλονιστικές, τη στιγμή που η επικαιρότητα ακόμα κυριαρχείται από τις επιπτώσεις του αποτυχημένου τουρκικού πραξικοπήματος και της κάθετης κλιμάκωσης στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή οι Κούρδοι της Συρίας, με τη στάση του διαμηνύουν προς κάθε ενδιαφερόμενο πως δεν σκοπεύουν να καθίσουν με τα χέρια σταυρωμένα για να γίνουν για μια ακόμη φορά θυσία στον βωμό των γεστρατηγικών συμφερόντων της μιας ή της άλλης μεγάλης δύναμης.

 A handout picture made available by the Turkish Presidential Press Office shows Turkish President, Recep Tayyip Erdogan. EPA, PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

Του Burak Bekdil

H τουρκική μιλιταριστική παροιμία «Κάθε Τούρκος γεννιέται στρατιώτης», ίσως πρέπει να αλλάξει και να προστεθεί η φράση «Κάποιοι όμως εξ αυτών κάνουν πραξικοπήματα και σκοτώνουν». Αν κάποιος πάντως ηττήθηκε κατά κράτος με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου είναι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε όλο το θεσμικό τους εύρος. Οι αποστρατεία πάνω από 8.500 αξιωματικών, ποσοστό 1,5%, ίσως αριθμητικά δείχνει μικρή.Του Χρήστου Μηνάγια
Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε εκτός του πλαισίου της αλυσίδας διοικήσεως των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και δεν είχε τη στήριξη της στρατιωτικής ηγεσίας. Επίσης, οι πραξικοπηματίες δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ εναντίον των πολιτών που αντιστάθηκαν, βομβάρδισαν τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, συνέλαβαν τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων, καθώς επίσης έπληξαν με πυρά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙΤ και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.


ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΜΠΟΥΛΕNΤ ΤΟΥΦΕKTΣΙ

Κάτι παραπάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει στην τουρκική οικονομία η απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον προηγούμενο μήνα.
Όπως αναφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, οι πληγές που άφησε η προσπάθεια «αποκαθήλωσης» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι μόνο κοινωνικές αλλά και οικονομικές.

 dalit india july 2016

HuffPost Greece
Ο πληθυσμός της Ινδίας ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισεκ άτομα και σύμφωνα με το σύστημα κοινωνικής οργάνωσης και ταξινόμησης όλοι πρέπει να ανήκουν σε μια από τις τέσσερις βασικές «κάστες». Υπάρχουν όμως και 200εκατ. άτομα που δεν ανήκουν σε καμία κάστα. Σήμερα, έχουν επιλέξει να αποκαλούνται «ντάλιτ»- που σημαίνει «σπασμένοι», «θρυμματισμένοι» άνθρωποι αλλά μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστοί ως «ανέγγιχτοι». Γιατί, κανείς δεν έπρεπε να τους αγγίξει εάν δεν ήθελε να «μολυνθεί» κοινωνικά και πνευματικά.


Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς, Foreign Policy, Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

 

[Ο γνωστός μας συντάκτης του άρθρου, εξέχων σοφός Αμερικανός πατριώτης Δρ. Π. Γ. Ρόμπερτς, προειδοποιεί από πολλών μηνών για τον κίνδυνο ενός τρίτου –και τελικού- παγκοσμίου πολέμου. Το φάσμα μιας πυρηνικής αποτέφρωσης της Ευρώπης και του πλανήτη δεσπόζει στην μαχητική αρθρογραφία του, ιδιαίτερα μετά την διαρροή εγγράφου του γερμανικού γενικού επιτελείου που καλεί σε προπαρασκευή για πιθανή αναμέτρηση με τη Ρωσία και τις πρόσφατες ξεκάθαρες προειδοποιήσεις του Προέδρου Πούτιν προς Πολωνία και Ρουμανία για την φιλοξενία πυραυλικών συστημάτων. Το άρθρο που ακολούθησε το προκείμενο φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο: Ο Αρμαγεδδών Πλησιάζει.

 


του Μάριου Πουλλάδου

Προβάδισμα αρχίζει να αποκτά η ιδέα περί κατασκευής σταθμού υγροποίησης στο Βασιλικό, ως αποτέλεσμα της εμπλοκής των δύο κολοσσών, της ExxonMobil και της Qatar Petroleum, στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το εκτόπισμα των εταιρειών καθώς επίσης και οι αυξανόμενες ελπίδες για εξεύρεση επιπρόσθετων μεγάλων κοιτασμάτων στο οικόπεδο 10, που διεκδικούν από την επίσης ισχυρή κοινοπραξία ENI-TΟΤΑL, δημιουργούν όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου το αρχικό ενεργειακό πλάνο της Κύπρου να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια, κάτι που, όπως όλα δείχνουν, επιθυμούν και οι εταιρείες.