August, 2016 Ευρώπη

29082016-1.jpg

Πώς το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης απειλεί την δημοκρατία
R. Daniel Kelemen

Αφότου σιγόβραζε για εννέα μήνες, η ένταση μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης της Πολωνίας [1] (PiS) και του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έφτασε σε σημείο βρασμού. Η κυβέρνηση του PiS επιχειρεί τον αντισυνταγματικό έλεγχο του δικαστηρίου -αγνοώντας τις αποφάσεις του, προσπαθώντας να το γεμίσει με νέους δικαστές, και, πιο πρόσφατα, απειλώντας τον επικεφαλής δικαστή με ποινική δίωξη. Αυτό που διακυβεύεται είναι η επιβίωση της συνταγματικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

«Απόβαση» πρακτόρων της Europol σε ελληνικά νησιά - Ψάχνουν τζιχαντιστές - Media

Ειρήνη Χριστοδουλάκη
Ερευνήτρια Κέντρου Ανατολικών Σπουδών

Μια εξαιρετικά σημαντική ανακοίνωση πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Η ανακοίνωση αφορά την ακριβή ημερομηνία για τον εορτασμό του Eid – al – Adha. Το γνωστό, στην Τουρκία, και ως «Κουρμπάν Μπαϊράμι» σημαίνει « γιορτή της θυσίας», γιορτάζει την θυσία του Ισαάκ από τον Αβραάμ, πέφτει στην 10η μέρα του σεληνιακού μήνα Dhu- al - Hijjah και αποτελεί την τρίτη μέρα του προσκυνήματος Χατζ στη Μέκκα.

ΜΙΤ: Κυνηγούν τους πραξικοπηματίες της Τουρκίας με το «Σπαθί του Γεδεών» της MossadΔιονύσης Θανάσουλας

Ομάδες κρούσης πέντε ή έξι πρακτόρων έχουν ακροβολιστεί σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή αναζητώντας φυγάδες από τον τουρκικό στρατό

 

energia.gr
Είναι αδιανόητη η πραγματικότητα ότι η Ευρώπη, όχι μόνον ως Ένωσις, αλλά και ως άθροισμα συγκροτημένων και ισχυροτάτων διπλωματικά, στρατιωτικά και οικονομικά χωρών εμφανίζεται απολύτως αδύναμη και ανυπεράσπιστη απέναντι στο «υπερόπλο» που διαθέτει η Τουρκία του Ερντογάν – την «στρατιά των αμάχων». Ο λόγος για τις πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες που «στρατοπεδεύουν» επί τουρκικού εδάφους.

Italian Prime Minister Matteo Renzi in Rome. EPA, CLAUDIO PERI

Του Αλέσιο Κολονέλι *

Η Ιταλία κοιτάζει μπροστά της και βλέπει ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και μια επίμονη υψηλή ανεργία. Η νέα της γενιά δεν έχει μέλλον. Πολλοί εκπλήσσονται: μα η χώρα αυτή έχει τόσο πολλά να προσφέρει. Έχει πλούσια ιστορία, έχει γαστριμαργική παράδοση και τα περισσότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Η γλώσσα του Δάντη είναι η πέμπτη πιο δημοφιλής γλώσσα στον κόσμο.

 Άννα Φαλτάιτς 

Επαναπατρισμό εξουσιών από τις Βρυξέλλες ζητούν τα κράτη μέλη. Η πρωτοβουλία της Αθήνας για σύνοδο των χωρών της Νότιας Ευρώπης, τα προβλήματα της ΕΕ και οι κινήσεις των μελών της Ομάδας του Βίσενγκραντ. Κλειδί ο ρόλος της Γαλλίας και η σχέση της με την Γερμανία.


Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς, Foreign Policy, Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

 

[Ο γνωστός μας συντάκτης του άρθρου, εξέχων σοφός Αμερικανός πατριώτης Δρ. Π. Γ. Ρόμπερτς, προειδοποιεί από πολλών μηνών για τον κίνδυνο ενός τρίτου –και τελικού- παγκοσμίου πολέμου. Το φάσμα μιας πυρηνικής αποτέφρωσης της Ευρώπης και του πλανήτη δεσπόζει στην μαχητική αρθρογραφία του, ιδιαίτερα μετά την διαρροή εγγράφου του γερμανικού γενικού επιτελείου που καλεί σε προπαρασκευή για πιθανή αναμέτρηση με τη Ρωσία και τις πρόσφατες ξεκάθαρες προειδοποιήσεις του Προέδρου Πούτιν προς Πολωνία και Ρουμανία για την φιλοξενία πυραυλικών συστημάτων. Το άρθρο που ακολούθησε το προκείμενο φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο: Ο Αρμαγεδδών Πλησιάζει.

 

FILE PHOTO: Polish President Andrzej Duda (R) and NATO Secretary General Jens Stoltenberg (L) welcome US President Barack Obama (C) at the opening of the NATO Summit at the National Stadium in Warsaw, Poland. EPA, RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

 Του Μιχάλη Μένικου*

Την ημέρα που ξεκινούσε τις εργασίες της στην Βαρσοβία η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 8 Ιουλίου του 2016, η οποία ασχολήθηκε μεταξύ άλλων και με την αναχαίτιση της «ρωσικής απειλής», πολλοί αναλυτές επεσήμαιναν τη συμβολική σημασία που είχε η διεξαγωγή της Συνόδου στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, καθώς ήταν κάποτε η έδρα του πάλαι ποτέ «Συμφώνου της Βαρσοβίας».