August, 2016 Ασφάλεια-Πληροφορίες

Inline image 1

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ
Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής,
Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών,
Επικοινωνίας και Πολιτισμού
Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Αν κοιτάξουμε στην ιστορική διαδρομή τις σχέσεις Τουρκίας - Μέσης Ανατολής, θα διαπιστώσουμε μια σταθερή πολιτική βούληση της Άγκυρας ενταγμένη σε μια συνολική στρατηγική ελέγχου και κηδεμόνευσης του μεσανατολικού χώρου

Paul Craig Roberts, Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
[Για δραματικές παγκόσμιες συνέπειες ενδεχόμενης εκλογής της Χίλλαρυ Κλίντον στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, προειδοποιεί τους ψηφοφόρους συμπατριώτες του ο διάσημος Αμερικανός δημοσιολόγος, στο κατωτέρω κατατοπιστικό άρθρο του. Οι υπογραμμίσεις είναι δικές του.] 

Οι αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο θα μας πουν εάν η πλειοψηφία του αμερικανικού πληθυσμού είναι αθεράπευτα ηλίθιοι. Εάν οι ψηφοφόροι εκλέξουν Χίλλαρυ θα ξέρουμε ότι οι Αμερικανοί είναι βλάκες πέραν λυτρώσεως.
Δεν ξέρουμε πολλά για τον Τραμπ και η προπαγάνδα εναντίον του Τραμπ κυριαρχεί σε βάρος των γεγονότων.
Αλλά γνωρίζουμε πολλά γεγονότα για την Χίλλαρυ.

ΜΙΤ: Κυνηγούν τους πραξικοπηματίες της Τουρκίας με το «Σπαθί του Γεδεών» της MossadΔιονύσης Θανάσουλας

Ομάδες κρούσης πέντε ή έξι πρακτόρων έχουν ακροβολιστεί σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή αναζητώντας φυγάδες από τον τουρκικό στρατό

Ένας από τους Κούρδους ηγέτες στη Συρία καλωσόρισε την Τουρκία στον συριακό βάλτο, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας για κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς (αρχαίος Ευρωπός) από τουρκικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ.

 Stratfor
Μπορεί τα τουρκικά στρατεύματα να πέρασαν τα σύνορα της Συρίας, ωστόσο ο ρόλος της Άγκυρας στον πόλεμο παραμένει περιορισμένος. Η διπλωματική προσέγγιση Ρωσίας και Ιράν, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και οι «παγίδες».

Του Μάριου-Ανέστη Καϊτάζη, Κέντρο Ανατολικών Σπουδών
Στις αρχές τρέχοντος, ο Σαουδάραβας στρατηγός εν αποστρατεία, Anwar Eshki, επισκέφτηκε το Ισραήλ ως επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας ακαδημαϊκών κι επιχειρηματιών.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε διαδοχικά με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Dore Gold, τον Συντονιστή των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στις (κατεχόμενες) Περιοχές, Yoav Mordechai, καθώς και με μία αντιπροσωπεία μελών της Knesset από το χώρο της αντιπολίτευσης.[1]
Η επίσημη εκδοχή είναι πως η επίσκεψη έγινε με σκοπό την προώθηση της Αραβικής Πρωτοβουλίας για την ειρήνη ως πλατφόρμα επίλυσης της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης.


Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*

Στο μαρτυρικό Χαλέπι, το σύγχρονο Στάλιγκραντ, η ανθρωποσφαγή συνεχίζεται, η Ιεράπολις (Μανμπιζ) απελευθερώθηκε από τους Κούρδους της Συρίας, η Τζαραμπλούς και η Χασάκα βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από πλευράς Τουρκίας η πρώτη και από πλευράς Συριακού στρατού η δεύτερη και οι προετοιμασίες για την απελευθέρωση της Μοσούλης βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο.

 

Σάββας Καλεντερίδης

  Οσο προχωρά η ολοκλήρωση της δημιουργίας του «κουρδικού διαδρόμου» κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία στη Β. Συρία τόσο αυξάνεται η κινητικότητα από όλους -ανεξαιρέτως- τους παράγοντες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμμετέχουν στο μεγάλο παιχνίδι που παίζεται στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011 έως σήμερα.

 

 69051_672_22082016153351_3

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΟΝΑΔΩΝ
Τα άρματα μεταφέρονται εκτός πλέον σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη…

Η 66η ΜΧΚ Ταξιαρχία Κωνσταντινούπολης πήρε τον δρόμο για Τεκίρνταγ

Τα άρματα μάχη που υπάρχουν στο στρατόπεδο Μπασταμπια και υπάγονται Σουλτάνγκαζί, φορτώθηκαν σε TIR και συνοδεία αστυνομίας σήμερα στις 13:30 πήραν το δρόμο για το Τσόρλου του Τεκίρνταγ. Μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος, είχε αποφασιστεί τα στρατόπεδα που βρίσκονται σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη να μεταφερθούν εκτός πόλεων έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν τη Πέμπτη αεροπλάνα για να προστατεύσουν τις ειδικές δυνάμεις τους, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Anthony Samrani (με ειδησεογραφικά πρακτορεία) | L’Orient Le Jour (Λίβανος) 

Στη Συρία, ο πόλεμος γράφεται στον πληθυντικό. Ενώ οι πιστές δυνάμεις στη κυβέρνηση και οι αντάρτες προετοιμάζονται για ένα νέο γύρο στο Χαλέπι, μια άλλη μάχη παίρνει μορφή 350 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά. Μάχονται, από την Τετάρτη, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις με τη κουρδική αστυνομία (Assayech) στη πόλη της Χασάκα, κάνοντας 39 νεκρούς - 23 πολίτες, 16 στρατιώτες συμπεριλαμβανομένων εννέα Κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής - σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSDH) .

Ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-22.

Του Μιχαήλ Βασιλείου

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο μέτωπο της Συρίας αποτελούν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, αν και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι βασικοί πρωταγωνιστές έχουν εμπλακεί σε ένα «παίγνιο» υψηλής πολιτικής, όπου οι κινήσεις τους αποσκοπούν σε κάτι άλλο από αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται.

 Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ στο Ιντσιρλίκ. Φωτογραφία Anadolu

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία που όπως είναι γνωστό είχε μεταξύ άλλων και ως συνέπεια την αναστολή λειτουργίας της γνωστής αεροπορικής βάσης στο Ινσιρλίκ, αλλά και μία ενδιαφέρουσα μελέτη του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου The Stimpson Center που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες ( Βλ. σχετικό δημοσίευμα στο mignatiou.com) αναζωογόνησαν το ενδιαφέρον για την αεροπορική αυτή βάση.

Ο  ’Αγγελος Συρίγος. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Υποστηρίζει ο Καθηγητής Άγγελος Συρίγος

του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκία μετεξελίσσεται προς ένα σουνιτικό Ιράν όπου θα υπάρχουν εκλογές αλλά δεν θα υπάρχουν ισχυρές αντίθετες φωνές. Αυτό αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής διεθνούς δικαίου & εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, σε συνέντευξή στο «Φιλελεύθερο» σημειώνοντας παράλληλα ότι εκεί που τα πράγματα παραμένουν σταθερά είναι ότι η Τουρκία παραδοσιακά είναι μία χώρα με έντονο τον αυταρχισμό και κύριο χαρακτηριστικό ότι οι μείζονες αποφάσεις λαμβάνονται από τον ηγέτη της ερήμην του λαού.

Στο παρασκήνιο της επίθεσης στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015 και στις 22 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, καθώς και άλλων αιματηρών επιθέσεων στο κόσμο, βρίσκεται η «Emni», μία από τις πιο σημαντικές μονάδες των μυστικών υπηρεσιών του ‘ισλαμικού κράτους’, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «New York Times».

01082016-1.jpg

Οι ελίτ που κρατούν τον πρόεδρο στην εξουσία
David Szakonyi*

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχει υπάρξει καμία έλλειψη [1] από προβλέψεις [2] ότι το καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν θα καταρρεύσει σύντομα κάτω από το συντριπτικό βάρος της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των Δυτικών κυρώσεων.

 A handout picture made available by the Turkish Presidential Press Office shows Turkish President, Recep Tayyip Erdogan. EPA, PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

Του Burak Bekdil

H τουρκική μιλιταριστική παροιμία «Κάθε Τούρκος γεννιέται στρατιώτης», ίσως πρέπει να αλλάξει και να προστεθεί η φράση «Κάποιοι όμως εξ αυτών κάνουν πραξικοπήματα και σκοτώνουν». Αν κάποιος πάντως ηττήθηκε κατά κράτος με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου είναι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε όλο το θεσμικό τους εύρος. Οι αποστρατεία πάνω από 8.500 αξιωματικών, ποσοστό 1,5%, ίσως αριθμητικά δείχνει μικρή.Του Χρήστου Μηνάγια
Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε εκτός του πλαισίου της αλυσίδας διοικήσεως των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και δεν είχε τη στήριξη της στρατιωτικής ηγεσίας. Επίσης, οι πραξικοπηματίες δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ εναντίον των πολιτών που αντιστάθηκαν, βομβάρδισαν τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, συνέλαβαν τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων, καθώς επίσης έπληξαν με πυρά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙΤ και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.

02082016-1.jpg

Γιατί το «business as usual» δεν θα λειτουργήσει
Khalid Koser και Eric Rosand

Υπάρχει κάτι παράδοξο που αναδύεται γύρω από τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού [1]. Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Άντεν, στην Βαγδάτη, στην Ντάκα, στην Κωνσταντινούπολη, την Καμπούλ, τη Νίκαια, το Ορλάντο, και αλλού, η δημόσια συνειδητοποίηση του προβλήματος και η ανάγκη για την αντιμετώπισή του δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.

 dalit india july 2016

HuffPost Greece
Ο πληθυσμός της Ινδίας ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισεκ άτομα και σύμφωνα με το σύστημα κοινωνικής οργάνωσης και ταξινόμησης όλοι πρέπει να ανήκουν σε μια από τις τέσσερις βασικές «κάστες». Υπάρχουν όμως και 200εκατ. άτομα που δεν ανήκουν σε καμία κάστα. Σήμερα, έχουν επιλέξει να αποκαλούνται «ντάλιτ»- που σημαίνει «σπασμένοι», «θρυμματισμένοι» άνθρωποι αλλά μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστοί ως «ανέγγιχτοι». Γιατί, κανείς δεν έπρεπε να τους αγγίξει εάν δεν ήθελε να «μολυνθεί» κοινωνικά και πνευματικά.

Η απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα έγινε αφορμή να δρομολογηθούν ριζικές ανακατατάξεις στην τουρκική κρατική μηχανή, με απώτερο στόχο την οριστική αλλαγή των συσχετισμών υπέρ της ισλαμικής παράταξης. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στο επίκεντρο.

 Σάββας Καλεντερίδης
Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επέλεξε πριν από λίγες μέρες την οδό του συμβιβασμού, διατηρώντας στην κορυφή της στρατιωτικής ιεραρχίας και πρόσωπα που γνώριζε πως εμπλέκονταν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ωστόσο έχει ήδη αρχίσει τις ντρίπλες για να περιορίσει τις... απώλειες.

Σάββας Καλεντερίδης
Οι (τέσσερις) στρατηγοί που παρέμειναν και η αναβάθμιση του «σωτήρα»

Το τοπίο στην Τουρκία, όσο περνούν οι ημέρες, ξεκαθαρίζει. Ολοι πλέον γνωρίζουν -και καλύτερα απ' όλους ο Ταγίπ Ερντογάν- ότι το πραξικόπημα εναντίον του σχεδιαζόταν από καιρό, στα σπλάχνα και τα έγκατα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ), εις γνώσιν της συντριπτικής πλειονότητας της κορυφής της ιεραρχίας, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ συμπεριλαμβανομένου.