July, 2016 Στρατιωτικά

Σάββας-Καλεντερίδης
Ήδη μετράμε τις πρώτες μέρες μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
Για παράδειγμα, τεράστιο ενδιαφέρον έχει η σύγκληση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας, όπου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, που στην ουσία συμπροεδρεύει με τον πρωθυπουργό, δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του. Να μην αναφερθούμε δε στο γεγονός ότι για τους 133 από τους 358 ανώτατους αξιωματικούς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), που θα κριθούν στο εν λόγω συμβούλιο και για τους 135 από τους 140 συνταγματάρχες που είναι υπό προαγωγή, για όλους αυτούς υπάρχουν στοιχεία συμμετοχής τους στο πραξικόπημα ή στην οργάνωση του Γκιουλέν, ή άλλα επιβαρυντικά στοιχεία στους φακέλους τους, που τους καθιστούν ύποπτους να αναλάβουν διοικητικές θέσεις στις ΤΕΔ.


Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*

Τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, με το αποτυχημένο πραξικόπημα και τις εξ αυτού εξελίξεις, με τις χιλιάδες συλλήψεις, φυλακίσεις και τους πάσης φύσεως διωγμούς και ευτελισμούς των συμμετασχόντων με οιαδήποτε τρόπο στο πραξικόπημα, ή διακείμενων φιλικά ή συμμετείχαν στο κίνημα (Hizmet, «Υπηρεσία»), του Γκιουλέν είναι γνωστά και ευραίως προβεβλημένα από όλα τα ΜΜΕ.

Όσο προχωρούν οι έρευνες της αστυνομίας και των εισαγγελικών Αρχών, τόσο αποκαλύπτεται το σχέδιο των πραξικοπηματιών της 15ης Ιουλίου 2016. Η Ασφάλεια Κωνσταντινούπολης έχει στα χέρια της έγγραφα, τα οποία εστάλησαν εκείνο το βράδυ σε όλα τα υπουργεία.

 Άννα Φαλτάιτς 

Οι εξελίξεις στην Τουρκία αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τον στρατό της χώρας σε μια κρίσιμη στιγμή, με πολλά ανοιχτά μέτωπα. Η επιχείρηση εκκαθάρισης των ενόπλων δυνάμεων από τους Γκιουλενιστές. Πώς επηρεάζεται η μάχη κατά του ISIS.
Η απόπειρα πραξικοπήματος που οδήγησε το τουρκικό κράτος σε κρίση ήρθε τη λάθος στιγμή για την Άγκυρα, αναφέρει η Stratfor σε σχετική ανάλυση.

erdogan_akar3

 

 

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Η Τουρκία, μια χώρα έμπειρη σε στρατιωτικά πραξικοπήματα έζησε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ μια παρωδία. Έγινε μια απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν , η οποία ήταν τόσο κακά οργανωμένη ή σκηνοθετημένη που γεννά πολλά ερωτηματικά:

 

02062016-1.jpg

Πώς η ενδυνάμωση των στρατηγών μπορεί να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ
Gonul Tol

Πριν η Τουρκία κάνει μια αυταρχική στροφή υπό τον πρόεδρό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πολλοί πίστευαν ότι ο πρώην επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης που εξημέρωσε τελικά τον τουρκικό στρατό και επέλυσε την υπερδεκαετή σύγκρουση της χώρας με τους Κούρδους.

Μια απόπειρα πραξικοπήματος που προκαλεί πολλά ερωτήματα, φαίνεται να απέτυχε στην Τουρκία. Ο Ερντογάν, μετά από αρκετές εκκλήσεις αναζήτησης ασύλου σε ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να επιστρέφει στο προεδρικό μέγαρο αλλά είναι πολύ αμφίβολο κατά πόσο θα ελέγξει την εξουσία στη χώρα του.Ο ρόλος των υποστηρικτών του Φ. Γκιουλέν στο πραξικόπημα. Γιατί η αντιπολίτευση και ισχυρή μερίδα των ενόπλων δυνάμεων δεν στήριξε την κίνηση κατά του Ερντογάν. Τα ερείσματα του Προέδρου στο λαό. Ο πολιτικός διχασμός στη χώρα.
Oι κινήσεις των πραξικοπηματιών στην Τουρκία σίγουρα ενείχαν το στοιχείο του αιφνιδιασμού, τονίζει η Stratfor σε ανάλυσή της. H ταχύτητα με την οποία οι στρατιωτικοί κατέλαβαν κομβικά σημεία και ανέπτυξαν τις δυνάμεις τους σε μεγάλες πόλεις καταδεικνύει υψηλό επίπεδο οργάνωσης και αποτελεσματικότητας.

Το ιστορικό ενός παρ' ολίγον πραξικοπήματος ξετυλίγει ο Economist. Τι έγινε τη νύχτα της Παρασκευής και ποιο ήταν το κλειδί για την ανατροπή μιας στρατιωτικής εξέγερσης που φάνηκε να επιτυγχάνει τους στόχους της. Το ιστορικό, η άνοδος της επιρροής του στρατού και τι μέλλει γενέσθαι.

Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος-Αμυντικός αναλυτής

Η ένοπλη εξέγερση ισχυρής μερίδας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά του ισλαμιστικού καθεστώτος Ερντογάν απέτυχε, από τη στιγμή που ο ηγέτης και βασικός ΑΝΣΚ (Αντικειμενικός Σκοπός) της όλης επιχειρήσεως διέφυγε τον θάνατο ή την σύλληψη και δεν κατέστη εφικτή η κατάληψη της έδρα της ΜΙΤ και ο έλεγχος των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων.

Ανοίγει με το Brexit ο δρόμος για τον… «Ευρωστρατό»;

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*

 

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ως σύνολο, έσπευσαν στη Βαρσοβία να προσφέρουν στην Ε.Ε. μία εντατικοποιημένη και πιο ουσιαστική συνεργασία σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και υβριδικών απειλών, αλλά και σε άλλα θέματα επιχειρησιακής συνεργασίας, λέγοντας σε όσους ακόμα ονειρεύονται… Ευρωστρατούς πως «εδώ είμαστε εμείς, γιατί να θέλετε πρόσθετες στρατιωτικές δυνατότητες;».