July, 2016 Κύπρος


energia.gr
Έκπληξη, για τους μη γνωρίζοντες, αποτέλεσε το μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες που εκδηλώθηκε ενωρίτερα αυτή την εβδομάδα στον 3ο Γύρο Αδειοδοτήσεων για τρία νέα οικόπεδα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το ενδιαφέρον ήταν εντυπωσιακό και προκαλεί έκπληξη κυρίως εξαιτίας του μεγέθους των εταιρειών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή. Όλες οι πετρελαϊκές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, βρίσκονται στην "πρώτη γραμμή" της αγοράς, ενώ κάποιες εξ αυτών έχουν ηγετική θέση και περιλαμβάνονται στην ελίτ της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends the weekly government cabinet meeing in Jerusalem. EPA, ABIR SULTAN / POOL

Του Κώστα Βενιζέλου
Ο χρόνος που επιλέγηκε να γίνει η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ δεν ήταν ο κατάλληλος, ούτε υπήρχε καμία επείγουσα ανάγκη να γίνει. Τα όποια ζητήματα προέκυπταν από τα μηνύματα που έστελνε ή και διέρρεε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz, ο οποίος παρουσιάζεται υπέρμαχος της μεταφοράς με αγωγούς φυσικού αερίου στην Τουρκία ανεξάρτητα των ενστάσεων της Λευκωσίας, θα μπορούσαν να ξεκαθάριζαν χωρίς την εσπευσμένη μετάβαση του Προέδρου εκεί.

 

Του: Μάριου Λ. Ευρυβιάδη

Όταν τον Αύγουστο του 1977 πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριος, έφυγε μαζί του και ο τελευταίος αυθεντικός ενωτικός ταγός. Αντίθετα με τους άλλους επώνυμους ταγούς, όχι τους ιδεολόγους, οι πλείστοι των οποίων πέθαναν στην πνευματική ψάθα, αλλά αυτούς που ως πραγματικοί ταγοί απέκτησαν ισχύ, χρήμα και εξουσία στον τόπο (ακόμη και πραξικοπηματικά ), ο Μακάριος δεν υπήρξε επίορκος ούτε απεμπόλησε ποτέ τον Εθναρχικό του ρόλο.


ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ
Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής,
Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών,
Επικοινωνίας και Πολιτισμού
Παντείου Πανεπιστημίου
 

Το Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, Ελλάδα και Κύπρος, ο Ελληνισμός, αποφάσισαν να διαπράξουν πράξη εθνικής αυτοχειρίας, που σημαίνει πως η Κύπρος μέσα από το έγκλημα της Χούντας των Αθηνών οδηγήθηκε στην αγκαλιά του Αττίλα, ο οποίος από το 1956 είχε σχεδιάσει την κατάκτηση της Κύπρου, που προϋπέθετε τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της μεγαλονήσου, έτσι ώστε ολόκληρη η Κύπρος να τεθεί υπό τη δύναμη της τουρκικής ομηρείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις κα Victoria Nuland. Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ: ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ
Ακούω στις ειδήσεις ότι η κ. Νιούλαντ προειδοποιεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι τα χρονικά περιθώρια για επίλυση του Κυπριακού εντός του 2016 εξανεμίζονται. Την ίδια ώρα, η κ. Νιούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα θέματα του Φυσικού Αερίου και άλλα ζητήματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος.


Νίκος Παναγιωτίδης

Πολλά έχουν λεχθεί και γραφεί για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974. Αν και υπάρχει καθολική αποδοχή ότι αυτό πυροδότησε την επακολουθήσασα εισβολή, ωστόσο υπάρχει ακόμη μυστήριο για το ακριβές παρασκήνιο που οδήγησε τους λαμβάνοντες συγκεκριμένες αποφάσεις τον επίμαχο χρόνο, δηλαδή την χουντική ηγεσία, τα αμερικανικά και τα τουρκικά κεντρικά λήψης απόφασης.

Ιωάννα Μπρατσιάκου

O Αλέξανδρος Κούτσης και ο Σωτήρης Ρούσσος αναλύουν στο NEWS247 τη διπλή "στροφή" Ερντογάν. Πώς το τουρκικό φλερτ με Ισραήλ και Ρωσία αλλάζει τις ισορροπίες στη γειτονιά μας και ποιες οι πιθανές επιπτώσεις για Ελλάδα και Κύπρο

ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία παρατείνει την αποστολή της και την οικονομική βοήθεια στο Αφγανιστάν.

 

Του: Μάριου Ευρυβιάδη

Ανάμεσα στην πληθώρα των διθυραμβικών δηλώσεων που ακολούθησαν την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, στις 27 Ιουνίου, υπήρξε και μια εκ μέρους του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Β. Νετανιάχου που πέρασε παντελώς απαρατήρητη. Αναφερόμενος στα θετικά στοιχεία της συμφωνίας ο κύριος Νετανιάχου υπογράμμισε πως με τη συμφωνία ανοίγει και ο δρόμος "για την ένταξη του Ισραήλ στο ΝΑΤΟ".

 Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου. Φωτογραφία EPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Του Κώστα Βενιζέλου

Το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία αναθέρμανσης των σχέσεών τους με βασική εκατέρωθεν επιδίωξη την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Οι ενημερωμένοι υποστηρίζουν πως οι δυο κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν με τη μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

«Μυστικοί παίκτες» στον τρίτο γύρο

Αντρέας Κωστουρής 

Την ώρα που το χρονοδιάγραμμα, για υποβολή προσφορών για διαθέσιμα τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ στα πλαίσια του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων, εκπνέει οι διεργασίες και οι επαφές μεταξύ εταιρειών και κυβέρνησης βρίσκονται στο ζενίθ τους.


Xρήστος Αλεξάνδρου
Πολιτικός Επιστήμονας - Ιστορικός - (μέλος της ΕΔΕΚ)

Η δημιουργία του «δόγματος» του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα αποφασίστηκε ως γνωστό το 1993 από τις κυβερνήσεις Γλαύκου Κληρίδη και Ανδρέα Παπανδρέου και ουσιαστικά λειτούργησε από το 1994 έως το 1998 με 1999.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Φωτογραφία Χρ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗ

Υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές στο περιουσιακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επιστρέφοντας στο Προεδρικό μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακινζί, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.