July, 2016 Ισραήλ

FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends the weekly government cabinet meeing in Jerusalem. EPA, ABIR SULTAN / POOL

Του Κώστα Βενιζέλου
Ο χρόνος που επιλέγηκε να γίνει η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ δεν ήταν ο κατάλληλος, ούτε υπήρχε καμία επείγουσα ανάγκη να γίνει. Τα όποια ζητήματα προέκυπταν από τα μηνύματα που έστελνε ή και διέρρεε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz, ο οποίος παρουσιάζεται υπέρμαχος της μεταφοράς με αγωγούς φυσικού αερίου στην Τουρκία ανεξάρτητα των ενστάσεων της Λευκωσίας, θα μπορούσαν να ξεκαθάριζαν χωρίς την εσπευσμένη μετάβαση του Προέδρου εκεί.

Ιωάννα Μπρατσιάκου

O Αλέξανδρος Κούτσης και ο Σωτήρης Ρούσσος αναλύουν στο NEWS247 τη διπλή "στροφή" Ερντογάν. Πώς το τουρκικό φλερτ με Ισραήλ και Ρωσία αλλάζει τις ισορροπίες στη γειτονιά μας και ποιες οι πιθανές επιπτώσεις για Ελλάδα και Κύπρο

ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία παρατείνει την αποστολή της και την οικονομική βοήθεια στο Αφγανιστάν.

 

Του: Μάριου Ευρυβιάδη

Ανάμεσα στην πληθώρα των διθυραμβικών δηλώσεων που ακολούθησαν την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, στις 27 Ιουνίου, υπήρξε και μια εκ μέρους του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Β. Νετανιάχου που πέρασε παντελώς απαρατήρητη. Αναφερόμενος στα θετικά στοιχεία της συμφωνίας ο κύριος Νετανιάχου υπογράμμισε πως με τη συμφωνία ανοίγει και ο δρόμος "για την ένταξη του Ισραήλ στο ΝΑΤΟ".

 Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου. Φωτογραφία EPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Του Κώστα Βενιζέλου

Το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία αναθέρμανσης των σχέσεών τους με βασική εκατέρωθεν επιδίωξη την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Οι ενημερωμένοι υποστηρίζουν πως οι δυο κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν με τη μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

image

ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ

Oι συγκλονιστικές αλλαγές στην τουρκική εξωτερική πολιτική, που συσσωρεύθηκαν την τελευταία εβδομάδα του ιερού μήνα του Ραμαζανίου, φέρνουν κατά ειρωνικό τρόπο την Άγκυρα πολύ κοντύτερα στο δόγμα που εισήγαγε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, στο δόγμα των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες». Επί των ημερών του Νταβούτογλου, που λοιδωρήθηκε επίμονα για αυτό το δόγμα, που ήταν το εύκολο ανέκδοτο των επικριτών της εξουσία του Κόμματος της Δικαιοσύνης και τη Ανάπτυξης (AKP).

H Τουρκία και η «Νέα» Ανατολική Μεσόγειος

Του Δρ. Ζήνωνα Τζιάρρα*

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων και τη διαδικασία εξομάλυνσης των αντίστοιχων ρωσο-τουρκικών, έδωσαν αναπόφευκτα έναυσμα για συζητήσεις αναφορικά με το «νέο» γεωστρατηγικό περιβάλλον που αναδύεται στην περιοχή. Πόσο «νέο», όμως, μπορεί να είναι;


Στέφανος Κωνσταντινίδης

Η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ συνιστά επί της ουσίας διπλωματική ήττα της Άγκυρας, η οποία αναγκάστηκε να αποδεχτεί τους όρους του Ισραήλ. Το ίδιο θα συμβεί και με τη Ρωσία. Η όποια ωραιοποίηση της πραγματικότητας αυτής από τουρκικής πλευράς δεν αλλάζει τα δεδομένα.

 

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ
Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής,
Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών,
Επικοινωνίας και Πολιτισμού
Παντείου Πανεπιστημίου

Οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ και Τουρκίας - Ρωσίας ήσαν από την εποχή, τουλάχιστον του Ψυχρού Πολέμου, υπαρξιακής σημασίας για το κράτος της Τουρκίας


energia.gr

Σε τρία χρόνια, αρχές του 2019, το φυσικό αέριο του Ισραήλ από το Λεβιάθαν μπορεί να μεταφερθεί στην Τουρκία με αγωγό, δήλωσε ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στρέιτζ στην τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”, εκφράζοντας την άποψη ότι μελλοντικά ίσως ο αγωγός να μεταφέρει και αέριο της Κύπρου.
Ο Ισραηλινός Υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί και ο αγωγός να περάσει από την ΑΟΖ της Κύπρου.


Ηλθε η ώρα να συνέλθουμε ως έθνος και να κάνουμε τους δικούς μας λογαριασμούς
Σάββας Καλεντερίδης

Στο άρθρο μας της Παρασκευής προσπαθήσαμε να κάνουμε μια «ξερή» αναφορά των γεγονότων που οδήγησαν στη διακοπή των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας, που αποκαθίστανται ύστερα από διάστημα έξι ετών και αφού έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία.


Άριστος Μιχαηλίδης
Η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με Ισραήλ και Ρωσία ήταν αναμενόμενη εξέλιξη. Αργά ή γρήγορα θα πρυτάνευε το εμπόριο. Όπως θα ακολουθήσει στη συνέχεια και η προσπάθεια Ερντογάν για εξομάλυνση σχέσεων με την Αίγυπτο.

01072016-1.jpg

Θα λειτουργήσει η συνεργασία;
Michael J. Koplow

Την Τρίτη, τρεις οπλοφόροι βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, σκοτώνοντας 42 άτομα και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλα. Τα νέα για την επίθεση επισκίασαν γρήγορα άλλες μεγάλες εξελίξεις της εβδομάδας στην χώρα: Μια συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μετά από έναν εξαετή εκτροχιασμό.

middle-east-conflict

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Στην ιστοσελίδα Debka που ως γνωστόν εκφράζει τη Μοσάντ, δημοσιεύεται μια ανάλυση για την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ.