July, 2016 Ευρώπη

27072016-2.jpg

Τα καλά νέα για την ψήφο υπέρ του «εκτός»
Kevin Hassett και R. Glenn Hubbard
Η νέα Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May και το υπουργικό συμβούλιό της από το Συντηρητικό Κόμμα θα ξεκινήσουν σύντομα το δύσκολο έργο της διαχείρισης του Brexit. Ο άμεσος πανικός στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πίσω μας, και τώρα που η σκόνη έχει καθίσει, οι πολιτικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να κοιτάξουν μπροστά για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του διαχωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Γρίφος η έκδοση των «8» σε αυτές τις συνθήκες

Σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, ενώ η χώρα οδεύει προς την επαναφορά της θανατικής ποινήςΗ Άγκυρα αναστέλλει προσωρινά την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νούμαν Κουρτλουμούς, δήλωσε ότι η χώρα αναστέλλει την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για κάποιο διάστημα.


energia.gr
ΗΠΑ και Ε.Ε. μετά από μια εθιμοτυπικού ύφους και περιεχομένου καταδίκη της απόπειρας πραξικοπήματος έστρεψαν αμέσως τα πυρά τους στον ίδιο τον Ερντογάν για το πρωτοφανές πογκρόμ που έχει εξαπολύσει κατά των αντιπάλων του. Την ίδια στιγμή η Μόσχα είναι πιο προσεκτική, με κύριο ερώτημα αν θα πραγματοποιηθεί η καταρχήν συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν δύο βδομάδες πριν από το πραξικόπημα να συναντηθούν στο ρωσικό θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου.


Του Μιχαήλ Στυλιανού

H « Ευρωπαϊκή ΄Ενωση» είναι ένα από τα νόθα τέκνα της CIA, η πατρότητα του οποίου, εκ λόγων σεμνοτυφίας, αποδόθηκε στους Γάλλους συνεργάτες της, Ζαν Μονέ και Μωρίς Σουμάν. Ας μην σπεύσουν οι ρωμαντικοί (;) λάτρεις της «ευρωπαϊκής ιδέας» να μιλήσουν για συνωμοσιολογική παράκρουση. Η στήλη δεν διεκδικεί την πατρότητα της ανακάλυψης.

Ανοίγει με το Brexit ο δρόμος για τον… «Ευρωστρατό»;

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*

 

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ως σύνολο, έσπευσαν στη Βαρσοβία να προσφέρουν στην Ε.Ε. μία εντατικοποιημένη και πιο ουσιαστική συνεργασία σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και υβριδικών απειλών, αλλά και σε άλλα θέματα επιχειρησιακής συνεργασίας, λέγοντας σε όσους ακόμα ονειρεύονται… Ευρωστρατούς πως «εδώ είμαστε εμείς, γιατί να θέλετε πρόσθετες στρατιωτικές δυνατότητες;».

 

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε οικογενειακή φωτογραφία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti

Αρθρο γνώμης του Edward Lozansky (πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στη Μόσχα) και του Jim Jatras (πρώην σύμβουλος για διεθνή ζητήματα στη Γερουσία) στην εφημερίδα Washington Times, αμφισβητεί το σημερινό προσανατολισμό της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Είναι άγνωστο ποια θα είναι η επίδραση του Brexit και της αστάθειας της Ε.Ε. στο ΝΑΤΟ. Ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ James Stavridis πρόβλεπε ότι μια ισχυρότερη Ατλαντική Συμμαχία θα περιορίσει τους τυχοδιωκτισμούς της Ρωσίας του Πούτιν. Ακόμα και ο νηφάλιος Steve Forbes είχε προτείνει, ως απάντηση στην καταστροφή του Brexit, το ΝΑΤΟ να αναπτύξει μια μεραρχία στην Πολωνία και άλλη μία στις Βαλτικές.


του Γιώργου Καπόπουλου

Οποια και αν είναι η έκβαση της εν εξελίξει κρίσης για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος της Ιταλίας, η πολιτική σταδιοδρομία του Ματέο Ρέντζι από ό,τι φαίνεται πλησιάζει προς άδοξο και πρόωρο τέλος και όχι μόνον: Μαζί με την κατάρρευση του χαρισματικού σαραντάρη που πριν από δυόμισι χρόνια υποσχόταν όλα σε όλους, τερματισμό της λιτότητας στους συμπολίτες του και τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στους Μέρκελ - Σόιμπλε φαίνεται ότι έρχεται και η αποδόμηση του Δημοκρατικού Κόμματος του κληρονόμου του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΙΚΚ του Τολιάτι και του Μπερλιγκουέρ ως δύναμης με προοπτική επανόδου στη διακυβέρνηση.

 FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin listens to the national anthem during a state awards ceremony in the Kremlin in Moscow, Russia. EPA, IVAN SEKRETAREV, POOL

Γράφει Κιμ Σενγκούπτα*
Στον απόηχο του Brexit, η Βρετανία βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικού και πολιτικού αναβρασμού, με το μέλλον να διαγράφεται ολοένα πιο ζοφερό κάθε ημέρα που περνάει. Κι όμως, κάποιοι στο εσωτερικό επιμένουν ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα σήμερα είναι ο. Βλαντιμίρ Πούτιν.

226

Ο στόχος της πολιτικής της Γερμανίας ήταν από το ξεκίνημα της Ευρωζώνης η απομύζηση των εταίρων της και, στη συνέχεια, η κατοχή τους με οικονομικά όπλα – οπότε θα είναι η πραγματική ένοχος, αν διαλυθούν η Ευρωζώνη και η ΕΕ

08072016-2.jpg

Ιεραρχώντας την διεύρυνση της ΕΕ μετά το Brexit
Edward P. Joseph, Sasha Toperich και Ognen Vangelov

«Όταν κατέρρευσε το Τείχος του Βερολίνου, έπεσε στην Γιουγκοσλαβία». Έτσι είπε ο Χάρις Σίλαζιτς, άλλοτε μέλος της προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από την πλευρά της Βοσνίας, καταδεικνύοντας το πώς τα γεγονότα στην Ευρώπη έτειναν να προκαλούν βία στα Βαλκάνια.


του David Lawder / Reuters

Οι ΗΠΑ μάλλον δεν θα υποβαθμίσουν τις εμπορικές τους σχέσεις με τη Βρετανία μετά την απόσχισή της από την Ε.Ε., καθώς υπολογίζουν το κόστος που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στις στενές διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις τους με τη σύμμαχό τους.

German Chancellor Angela Merkel, in Berlin, Germany. EPA, KAY NIETFELD

Της Anna Sauerbrey *

Είτε η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδειχθεί καταστροφική είτε αποτελέσει απλώς ένα εμπόδιο στην πορεία της Ευρώπης προς την ενοποίηση, μια συνέπειά της είναι ήδη σαφής: το Brexit εδραιώνει τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη – έναν ρόλο με τον οποίο δεν αισθάνεται άνετα ούτε η Γερμανία ούτε οποιοσδήποτε άλλος.

Μήπως η προοπτική των (δυτικών) Βαλκανίων μετά το Μπρέξιτ (Brexit) γίνεται αβέβαια ή μήπως το βρετανικό ‘όχι’ αυξάνει τις πιθανότητες για άμεση ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ με τον χαρακτηρισμό τους ως «μέλη Β΄κλάσεως»;

05072016-1.jpg

Θα φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο;
John Curtice

Όταν η Σκωτία προσήλθε στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2014 για το αποφασίσει αν ήθελε να γίνει μια ανεξάρτητη χώρα, ο Alex Salmond, ο τότε πρώτος υπουργός της Σκωτίας, αποκάλεσε την ψηφοφορία ως μια ευκαιρία «μια φορά σε μια γενιά». Εάν η χώρα απέρριπτε την πρόταση [1], όπως τελικά έκανε με 55% έναντι 45%, τότε το κόμμα του, το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP), όπως είπε, επρόκειτο να τιμήσει αυτή την απόφαση στο ορατό μέλλον.


energia.gr
Όταν έγινε σαφές ότι η Βρετανία είχε ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Ντέιβιντ Κάμερον για να του εκφράσει τη συμπάθειά του.
Αμέσως μετά όμως, κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ, την ηγέτη δηλαδή που πραγματικά υπολογίζει σε περιόδους κρίσης.

Οι αμυντικές επιπτώσεις του Βrexit

Του Ιπποκράτη Δασκαλάκη*

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στους εμπλεκομένους, ακόμη και σε φαινομενικά άσχετες δραστηριότητες της καθημερινότητας των πολιτών και των κυβερνήσεων (ιδίως της Μεγάλης Βρετανίας).

Αλέξανδρος Μανωλάτος 

Το Brexit θα έχει διαφορετικό αντίκτυπο στα κράτη μέλη της ΕΕ. Αμεσο το πλήγμα για τους εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας. Ποιες είναι οι νέες ισορροπίες δυνάμεων και ποιοι σπεύδουν να επωφεληθούν. Στο επίκεντρο το ζήτημα της ενιαίας αγοράς.

FILE PHOTO: Members of the public cry whilst looking at floral tributes left in memory of British Member of Parliament Jo Cox in Parliament Square, central London, Britain, 18 June 2016. EPA, HANNAH MCKAY

Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ
Μετά το δημοψήφισμα για BREXIT, εντάθηκαν οι αναλύσεις για το πως φτάσαμε στο αποτέλεσμα, ευθύνες, επιπτώσεις κ.ά. Καθώς η ΕΕ ζητά από την Βρετανία να ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου σεβόμενη το αποτέλεσμα, υπάρχει στο παρασκήνιο μια οργιώδης «επιχείρηση» για ακύρωση του αποτελέσματος με τον πιο πολιτικά αποδεκτό τρόπο. Μόλις πριν μέρες ήταν αποκλεισμένο και θεωρητικό μόνο σενάριο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πλέον.


Η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Αγγλίας παρουσιάζει διαχρονικά μιαν ηττοπαθή στάση, παρά το γεγονός ότι η ίδια παραβίασε πολλαπλώς τις Συνθήκες που υπέγραψε και αφορούσαν στις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

γράφει ο Κάσσανδρος
" Από τα Εναντια, αυτό που οδηγεί στη Γένεση λέγεται Πόλεμος και Έρις και αυτό που οδηγεί στη Μετατροπή σε Φωτιά λέγεται Συμφωνία και Ειρήνη "
Ηράκλειτος
Η ανθρωπότητα πέρασε μια μεγάλη περίοδο σχετικής ειρήνης όπου οι συγκρούσεις ήταν περιφερειακές και ελάχιστες φορές πλησίασε τον όλεθρο. Την περίοδο αυτή η παγκόσμια Οικονομία προόδευσε πολύ και αυξήθηκε η ευημερία και η ηρεμία στους περισσότερους λαούς του Κόσμου. Σε αυτό δεν θα συμφωνήσουν οι Αφγανοί, Ιρακινοί, Σύροι, Λίβυοι και άλλοι λαοί όμως για το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων του πλανήτη είναι ακριβές.

One of six Dutch F-16 fighter jets, that joined an international coalition in the fight against the radical Islamic so-called 'Islamic State' (IS) in Iraq and Syria, is welcomed upon its return to the squadron's military airbase Volkel in Uden, The Netherlands, 30 June 2016. EPA, ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ισχυρίζεται, σε μια συνέντευξη που θα μεταδοθεί αύριο Παρασκευή, ότι δυτικές χώρες έχουν στείλει αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας στη Δαμασκό και συνεργάζονται κρυφά με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών μαχητών στη χώρα του.

30062016-2.jpg

Τι πραγματικά αποκάλυψε το δημοψήφισμα
Kathleen R. McNamara

Τα δημοψηφίσματα είναι τρομεροί μηχανισμοί της δημοκρατίας. Ως επί τούτω περίπτωση, το πρόσφατο βρετανικό δημοψήφισμα για την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ ήταν ένα απερίσκεπτο ρίσκο [2] το οποίο πήρε ένα πολύ πραγματικό ζήτημα -την ανάγκη για μια πιο ανοικτή και νομιμοποιημένη συζήτηση στην ΕΕ- και το μετέτρεψε σε μια πολιτική γελοιότητα των ξεδιάντροπα οπορτουνιστικών πολιτικών ελίτ.

Μετά το Brexit, η ζήτηση για τα ιρλανδικά διαβατήρια αυξήθηκε. EPA, ROBERT PERRY

ROBERT PERRY

Του Νίκου Σταματάκη
Πρόσφατη ανάλυση μου προκάλεσε σχόλια και συζητήσεις σχετιζόμενες με το παρασκήνιο του Brexit. Δικαιολογημένα κάποιοι αναγνώστες αναρωτήθηκαν εάν πράγματι η έκβαση του δημοψηφίσματος μπορούσε να σχεδιασθεί από κάποιο «αγγλοαμερικανικό διευθυντήριο», στο οποίο παρέπεμπα μιλώντας για «άδυτα της εξουσίας του δυτικού κόσμου» που έλαβε την απόφαση να περικοπεί η ανεξέλεγκτη ισχύς της Γερμανίας.