July, 2016 Ελλάδα


του Ιωάννη Λάμπρου
Η προ μηνών αναφορά, του Αναπληρωτή Υπουργού αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα, των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία προκάλεσε αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια.[1] Χρησιμοποιώντας αυτή τη δήλωση ως αφορμή καταθέτουμε μερικές σκέψεις αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας και τα διαχρονικά χαρακτηριστικά χειρισμού θεμάτων εξωτερικής πολιτικής από την ελλαδική πολιτεία.

18072016-1.jpg

Οι ρωσικές προσευχές για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό
Jonathan Gorvett

Αυτόν τον Ιούνιο, οι ηγέτες των 262 εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών του κόσμου συναντήθηκαν στην Κρήτη, για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας (που μερικές φορές αναφέρεται ως Πανορθόδοξο Συμβούλιο) ώστε να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η θρησκευτική τους κοινότητα.


ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ
Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής,
Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών,
Επικοινωνίας και Πολιτισμού
Παντείου Πανεπιστημίου
 

Το Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, Ελλάδα και Κύπρος, ο Ελληνισμός, αποφάσισαν να διαπράξουν πράξη εθνικής αυτοχειρίας, που σημαίνει πως η Κύπρος μέσα από το έγκλημα της Χούντας των Αθηνών οδηγήθηκε στην αγκαλιά του Αττίλα, ο οποίος από το 1956 είχε σχεδιάσει την κατάκτηση της Κύπρου, που προϋπέθετε τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της μεγαλονήσου, έτσι ώστε ολόκληρη η Κύπρος να τεθεί υπό τη δύναμη της τουρκικής ομηρείας.

 FILE PHOTO: Αεροσκάφος F-16 Block 50 πραγματοποιεί νυχτερινή πτήση. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΑ, STR

Γράφει ο Νικόλας Κατσίμπρας

Οι μεγαλύτερες απώλειες και τα σημαντικότερα προβλήματα συνήθως συσσωρεύονται σιωπηρά και γίνονται αντιληπτά όταν είναι πλέον αργά. Από την κλιματολογική αλλαγή ως τη βουβή μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων, τα αντανακλαστικά μας δεν ενεργοποιούνται όταν ο αντίκτυπος δεν είναι άμεσα ορατός. Η σταδιακή, ύπουλη επισώρευση δημιουργεί αίσθηση αποδοχής του τραγικού ως δεδομένου, προκαλώντας μας είτε να αρνηθούμε την πραγματικότητα είτε να δικαιολoγήσουμε υποσυνείδητα την απραξία μας αποδεχόμενοι την κατάσταση παθητικά. 


Νίκος Παναγιωτίδης

Πολλά έχουν λεχθεί και γραφεί για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974. Αν και υπάρχει καθολική αποδοχή ότι αυτό πυροδότησε την επακολουθήσασα εισβολή, ωστόσο υπάρχει ακόμη μυστήριο για το ακριβές παρασκήνιο που οδήγησε τους λαμβάνοντες συγκεκριμένες αποφάσεις τον επίμαχο χρόνο, δηλαδή την χουντική ηγεσία, τα αμερικανικά και τα τουρκικά κεντρικά λήψης απόφασης.

Ιωάννα Μπρατσιάκου

O Αλέξανδρος Κούτσης και ο Σωτήρης Ρούσσος αναλύουν στο NEWS247 τη διπλή "στροφή" Ερντογάν. Πώς το τουρκικό φλερτ με Ισραήλ και Ρωσία αλλάζει τις ισορροπίες στη γειτονιά μας και ποιες οι πιθανές επιπτώσεις για Ελλάδα και Κύπρο

ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία παρατείνει την αποστολή της και την οικονομική βοήθεια στο Αφγανιστάν.

 

Του: Μάριου Ευρυβιάδη

Ανάμεσα στην πληθώρα των διθυραμβικών δηλώσεων που ακολούθησαν την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, στις 27 Ιουνίου, υπήρξε και μια εκ μέρους του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Β. Νετανιάχου που πέρασε παντελώς απαρατήρητη. Αναφερόμενος στα θετικά στοιχεία της συμφωνίας ο κύριος Νετανιάχου υπογράμμισε πως με τη συμφωνία ανοίγει και ο δρόμος "για την ένταξη του Ισραήλ στο ΝΑΤΟ".

Η Ρωσία, η Ορθοδοξία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο

του Sergei Chapnin
Το Συμβούλιο της Αγίας και μεγάλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, το οποίο σχεδιαζόταν εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, ξεκίνησε στην Κρήτη στις 19 Ιουνίου χωρίς τους αντιπροσώπους τεσσάρων εκ των εκκλησιών -συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας- καθώς αποχώρησαν από τη σύνοδο τρεις μόλις εβδομάδες πριν αυτή ξεκινήσει.


Ηλθε η ώρα να συνέλθουμε ως έθνος και να κάνουμε τους δικούς μας λογαριασμούς
Σάββας Καλεντερίδης

Στο άρθρο μας της Παρασκευής προσπαθήσαμε να κάνουμε μια «ξερή» αναφορά των γεγονότων που οδήγησαν στη διακοπή των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας, που αποκαθίστανται ύστερα από διάστημα έξι ετών και αφού έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία.


Xρήστος Αλεξάνδρου
Πολιτικός Επιστήμονας - Ιστορικός - (μέλος της ΕΔΕΚ)

Η δημιουργία του «δόγματος» του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα αποφασίστηκε ως γνωστό το 1993 από τις κυβερνήσεις Γλαύκου Κληρίδη και Ανδρέα Παπανδρέου και ουσιαστικά λειτούργησε από το 1994 έως το 1998 με 1999.


του Χρήστου Γιανναρά

Δ​​εν προδίδει σοβαρότητα να οργανώνουμε «Mεγάλη Σύνοδο» των Oρθόδοξων ανά τον κόσμο Eκκλησιών, χωρίς να έχουμε διασαφήσει ποια είναι τα στοιχεία ή γνωρίσματα που καθιστούν μια τοπική χριστιανική Eκκλησία «Oρθόδοξη»: Eίναι η πιστότητα στο «γράμμα» κάποιων ιδεολογικών «αρχών» (δογμάτων), πιστότητα σε κείμενα - πηγές μιας ιδεολογίας; Eίναι η εκκλησιαστική «Oρθοδοξία» το αντίστοιχο της μαρξιστικής ή της φροϋδικής «ορθοδοξίας»;