July, 2016 Διεθνείς Οργανισμοί

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε οικογενειακή φωτογραφία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti

Αρθρο γνώμης του Edward Lozansky (πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στη Μόσχα) και του Jim Jatras (πρώην σύμβουλος για διεθνή ζητήματα στη Γερουσία) στην εφημερίδα Washington Times, αμφισβητεί το σημερινό προσανατολισμό της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Είναι άγνωστο ποια θα είναι η επίδραση του Brexit και της αστάθειας της Ε.Ε. στο ΝΑΤΟ. Ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ James Stavridis πρόβλεπε ότι μια ισχυρότερη Ατλαντική Συμμαχία θα περιορίσει τους τυχοδιωκτισμούς της Ρωσίας του Πούτιν. Ακόμα και ο νηφάλιος Steve Forbes είχε προτείνει, ως απάντηση στην καταστροφή του Brexit, το ΝΑΤΟ να αναπτύξει μια μεραρχία στην Πολωνία και άλλη μία στις Βαλτικές.

226

Ο στόχος της πολιτικής της Γερμανίας ήταν από το ξεκίνημα της Ευρωζώνης η απομύζηση των εταίρων της και, στη συνέχεια, η κατοχή τους με οικονομικά όπλα – οπότε θα είναι η πραγματική ένοχος, αν διαλυθούν η Ευρωζώνη και η ΕΕ

08072016-2.jpg

Ιεραρχώντας την διεύρυνση της ΕΕ μετά το Brexit
Edward P. Joseph, Sasha Toperich και Ognen Vangelov

«Όταν κατέρρευσε το Τείχος του Βερολίνου, έπεσε στην Γιουγκοσλαβία». Έτσι είπε ο Χάρις Σίλαζιτς, άλλοτε μέλος της προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από την πλευρά της Βοσνίας, καταδεικνύοντας το πώς τα γεγονότα στην Ευρώπη έτειναν να προκαλούν βία στα Βαλκάνια.

German Chancellor Angela Merkel, in Berlin, Germany. EPA, KAY NIETFELD

Της Anna Sauerbrey *

Είτε η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδειχθεί καταστροφική είτε αποτελέσει απλώς ένα εμπόδιο στην πορεία της Ευρώπης προς την ενοποίηση, μια συνέπειά της είναι ήδη σαφής: το Brexit εδραιώνει τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη – έναν ρόλο με τον οποίο δεν αισθάνεται άνετα ούτε η Γερμανία ούτε οποιοσδήποτε άλλος.

Μήπως η προοπτική των (δυτικών) Βαλκανίων μετά το Μπρέξιτ (Brexit) γίνεται αβέβαια ή μήπως το βρετανικό ‘όχι’ αυξάνει τις πιθανότητες για άμεση ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ με τον χαρακτηρισμό τους ως «μέλη Β΄κλάσεως»;

Αλέξανδρος Μανωλάτος 

Το Brexit θα έχει διαφορετικό αντίκτυπο στα κράτη μέλη της ΕΕ. Αμεσο το πλήγμα για τους εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας. Ποιες είναι οι νέες ισορροπίες δυνάμεων και ποιοι σπεύδουν να επωφεληθούν. Στο επίκεντρο το ζήτημα της ενιαίας αγοράς.

FILE PHOTO: Members of the public cry whilst looking at floral tributes left in memory of British Member of Parliament Jo Cox in Parliament Square, central London, Britain, 18 June 2016. EPA, HANNAH MCKAY

Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ
Μετά το δημοψήφισμα για BREXIT, εντάθηκαν οι αναλύσεις για το πως φτάσαμε στο αποτέλεσμα, ευθύνες, επιπτώσεις κ.ά. Καθώς η ΕΕ ζητά από την Βρετανία να ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου σεβόμενη το αποτέλεσμα, υπάρχει στο παρασκήνιο μια οργιώδης «επιχείρηση» για ακύρωση του αποτελέσματος με τον πιο πολιτικά αποδεκτό τρόπο. Μόλις πριν μέρες ήταν αποκλεισμένο και θεωρητικό μόνο σενάριο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πλέον.