Τι έχει καταφέρει ο Βασιλιάς Σαλμάν στη διετή του βασιλεία;

 Βασιλιάς Σαλμάν

 

Απόδοση- Επιμέλεια: Ναστούλη Νικολέττα

Στα δυο αυτά χρόνια στο θρόνο, ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντούλ-Αζίζ Αλ Σαούντ υπήρξε ένας καινοτόμος ηγέτης ο οποίος έχει ασχοληθεί με μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματα της Σαουδικής Αραβίας. Η εξωτερική πολιτική του είναι πιο επιθετική απέναντι στο Ιράν από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του. Η πολιτική του υπογραφή είναι ο πόλεμος στην Υεμένη, ο οποίος δεν υπήρξε επιτυχής.

Ο Σαλμάν μόλις γιόρτασε την άνοδό του, όπως μετράται από το ισλαμικό ημερολόγιο. Ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας έχει χαρακτηρισθεί ως μια «αλλαγή παραδείγματος» στη διαχείριση της χώρας. Ίσως η πιο σημαντική του απόφασή ήταν να προωθήσει την αλλαγή στη διαδικασία διαδοχής και να την μετατρέψει σε μια νεότερη γενιά βασιλέων για να την οδηγήσει. Στην ηλικία των 81, ο βασιλιάς έχει επικεντρωθεί στην επιλογή του διαδόχου του από την πρώτη ημέρα της θητείας του.
Ο Σαλμάν διόρισε τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ ως αναπληρωτή εστεμμένο πρίγκιπα λίγο μετά την απόκτηση του στέμματος και στη συνέχεια καθαίρεσε τον ετεροθαλή αδελφό του, πρίγκιπα Μακρίν δύο μήνες αργότερα, ανυψώνοντας το 57χρονο Νάγιεφ ως τον διάδοχο του θρόνου. Αν ο Νάγιεφ ανέβει στον θρόνο θα είναι ο πρώτος Σαουδάραβας μονάρχης ο οποίος δεν είναι ο γιος του ιδρυτή του σύγχρονου βασιλείου του βασιλιά Αμπντούλ-Αζίζ Αλ Σαούντ, ο οποίος πέθανε το 1953. Θα υπάρξει μια γενεαλογική αλλαγή στην ηγεσία.
Ο διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ είναι αναμφισβήτητα o πιο εξειδικευμένος πρίγκιπας της γενιάς του. Έχει διατελέσει στο μέτωπο του πολέμου του βασιλείου κατά της τρομοκρατίας για πάνω από μια δεκαετία. Έχει επιβιώσει από τέσσερις απόπειρες δολοφονίας από την Αλ-Κάιντα. Έχει αναπτύξει εκτεταμένες επαφές με αρχηγούς και υπηρεσίες ασφαλείας σε όλο τον κόσμο. Ως διάδοχος του θρόνου, έχει την ευκαιρία να διευρύνει την εμπειρία και τις ικανότητες του.
Ο γιος του βασιλιά, Αναπληρωτής διάδοχος του θρόνου και υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έχει αναπτύξει ένα δημιουργικό σχέδιο για να μετατρέψει το βασίλειο από το 2030. Ο Σαλμάν έχει τοποθετήσει πρωτοφανείς εξουσίες στα χέρια του γιου του, συμπεριλαμβανομένων των εντολών της οικονομίας. Ο γιος του Σαουδαραβικού Οράματος 2030 αναγνωρίζει ότι το Σαουδαραβικό κράτος πρόνοιας είναι μη βιώσιμο με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Μεγάλο μέρος του προγράμματος μένει να εφαρμοστεί, αλλά είναι σημαντικό ότι το βασίλειο αναγνωρίζει την επιτακτική ανάγκη της αλλαγής. Αυτό το έτος, το 2017, είναι εκείνο στο οποίο το όραμα θα πρέπει να υλοποιηθεί και να εφαρμοστεί στα αρχικά του στάδια.

Ο βασιλιάς ακολούθησε την υπόσχεση του προκατόχου του βασιλιά Αμπντάλα να επιτρέψει στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να ψηφίζουν και να τρέξει για το γραφείο στα δημοτικά συμβούλια της χώρας. Πρόκειται για ένα σημαντικό συμβολικό βήμα για τη μοναρχία. Σκληρότερες αποφάσεις σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών θα είναι ζωτικής σημασίας εάν το Σαουδαραβικό Όραμα 2030 είναι να εφαρμοσθεί.

Η εξωτερική πολιτική του Αμπντουλάχ ήταν απρόθυμη να αναλάβει ρίσκο και ήταν προσεκτική. Κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, το βασίλειο έγινε ο ηγέτης της αντεπανάστασης στο Μπαχρέιν και την Αίγυπτο. Στην Υεμένη επεδίωκε να αντικαταστήσει τον Αλή Αμπντουλάχ Σαλέχ με ένα συμβατικό καθεστώς που θα αποδέχεται τη Σαουδική κυριαρχία. Στη Συρία το βασίλειο είδε μια ευκαιρία να ανατρέψει τον παλαιότερο σύμμαχο του Ιράν στον Αραβικό κόσμο.
Ο Σαλμάν ήταν πολύ πιο επιθετικός και συγκρουσιακός από τον αδελφό του. Οι σχέσεις με το Ιράν έχουν αποκοπεί, εμποδίζοντας τους Ιρανούς από το να παρακολουθούν την χάτζ. Μια 40μελής Ισλαμική στρατιωτική συμμαχία (με επικεφαλής τον υπουργό άμυνας της Σαουδικής Αραβίας) έχει δημιουργηθεί, αποκλείοντας το Ιράν και το Ιράκ. Τον περασμένο μήνα το Ομάν, το οποίο έχει από καιρό προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις στις χώρες του Κόλπου, εντάχθηκε επίσημα στην Σαουδική στρατιωτική συμμαχία. Μια επιθετική εκστρατεία έχει κινηθεί εναντίον των Ιρανικών πληρεξουσίων, όπως τη Χεζμπολάχ. Χρήματα έχουν σταλεί στους αντάρτες που αγωνίζονται εναντίον του Πρόεδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με την Ουάσιγκτον επιδεινώθηκαν στο ρολόι του Αμπντουλάχ. Ο Ριάντ έφριξε όταν έμαθε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί από το γραφείο. Η αμερικανική πίεση στην σουνιτική μοναρχία του Μπαχρέιν για να φιλοξενήσει τις απαιτήσεις της σιιτικής πλειοψηφίας για αλλαγή έκανε τον Αμπντουλάχ να στείλει στρατεύματα σε όλη την υψωμένη οδό του Βασιλιά Φάχντ για να υποστηρίξει τους σουνίτες και να καταστείλει τους σιίτες. Σχεδόν έξι χρόνια αργότερα είναι ακόμη εκεί.
Ο Σαλμάν μοιράστηκε το σκεπτικισμό του προκατόχου του για τον Ομπάμα. Αυτός σνόμπαρε μια πρόσκληση στην Ουάσιγκτον. Το βασίλειο έχει σιωπηρά επικρίνει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και την άρση των κυρώσεων στην Τεχεράνη. Παρ 'όλα αυτά η κυβέρνηση Ομπάμα έχει πουλήσει πάνω από 110 δις δολάρια σε όπλα στους Σαουδάραβες μέσα σε οκτώ χρόνια.
Μόνο δύο μήνες μετά την άνοδό του στο θρόνο, ο Σαλμάν παρενέβη στην Υεμένη ως απάντηση στην εξαγορά της πρωτεύουσας από πιστούς του Σάλεχ και των Χούθι ανταρτών σιιτών του Ζαϊντι. Ο Ριάντ φοβήθηκε ότι οι Ιρανοί ήταν στα πρόθυρα της δημιουργίας ενός δορυφόρου στα νότια σύνορα τους. Μια Σαουδική ηγεσία συνασπισμού απέκλεισε την Υεμένη και εγκατέστησε μια φιλική κυβέρνηση στο Άντεν.
Δύο χρόνια αργότερα, ένα παιδί στην Υεμένη λιμοκτονεί μέχρι θανάτου κάθε 10 λεπτά, σύμφωνα με τη UNICEF. Εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης είναι υποσιτισμένοι και χωρίς ιατρική περίθαλψη. Όλα τα εμπόλεμα μέρη φέρουν ευθύνη για αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι πλουσιότερες χώρες στον αραβικό κόσμο έχουν επιτεθεί στην φτωχότερη χώρα στον Αραβικό κόσμο. Η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για να σταματήσει το μακελειό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν παράσχει τα αεροσκάφη, τα πυρομαχικά, τα εφοδιαστικά και την ευφυΐα που διευκολύνουν τον πόλεμο. Οι Σαουδάραβες έχουν λάβει τη βοήθεια την απαραίτητη για να διεξάγουν πόλεμο με μόνο περιστασιακούς περιορισμούς, οι οποίοι οφείλονται ως επί το πλείστον στη βουλευτική πίεση και οργή.
Ο Σαλμάν πρέπει να βρει έναν έντιμο τέλος στον πόλεμο. Το Σαουδαραβικό Όραμα 2030 είναι πιθανό να είναι ένας αντικατοπτρισμός αν το βασίλειο μείνει σε τέλμα στην Υεμένη. Ο βασιλιάς σχεδιάζει μια επίσκεψη στο Ομάν φέτος. Ο Σουλτάνος του Ομάν Κάμπος μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος διαμεσολαβητής μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών της Υεμένης. Ήρθε η ώρα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

 

 

Αρθρογράφος: Bruce Riedel

Ημερομηνία: 5 Ιανουαρίου 2017

Πηγή: Al Monitor

Διαθέσιμο σε: http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2017/01/saudi-arabia-king-salm...