Ξανά σε δοκιμασία οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας λόγω Κουρδικού

ΗΠΑ-Τουρκία Κουρδικό

Της Ασλί Αϊντιντάσμπας (Asli Aydıntaşbaş), εφ. Cumhuriyet

Η Ασλί Αϊντιντάσμπας είναι μια έμπειρη δημοσιογράφος, με σπουδές στις ΗΠΑ, πολύ καλή γνώση των αμερικανικών πραγμάτων και καλές προσβάσεις στο σύστημα εξουσίας των ΗΠΑ. Ενδεικτικό της αξιοπιστίας της είναι ότι άρθρα της δημοσιεύονται στις εφημερίδες The New York Times και The Wall Street Journal.

Υπό την έννοια αυτή, το άρθρο της για τη δοκιμασία που διέρχονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται για την εξέλιξή τους, με φόντο τα όσα διαδραματίζονται στο Κουρδικό, έχει τη δική του σημασία.

Αν πάντως επαληθευτούν οι προβλέψεις της και η Τουρκία αναγκαστεί να συμμαχήσει στην ουσία με τους Κούρδους της Συρίας, αυτό θα είναι μια σοβαρή μεταστροφή που θα σημάνει δρομολόγηση σοβαρών εξελίξεων στο Κουρδικό μέσα στην ίδια την Τουρκία.

Η Τουρκία στη Ράκα, δίπλα-δίπλα με τους Κούρδους!
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζόζεφ Ντάνφορντ στη βάση Ιντζιρλίκ. Ήταν μια κρίσιμη συνάντηση που μπορεί να επηρεάσει τις ζωές όλων μας... Όπως έγραψα και την προηγούμενη εβδομάδα, η πρόταση της Άγκυρας στη κυβέρνηση Τραμπ είναι να μπουν οι ΤΕΔ στη Ράκα που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα* από τα σύνορά μας. Μιλάμε για μια δύναμη 7.000-8.000 ανδρών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), στην καλύτερη περίπτωση.

Ξέρουμε ότι ο Τραμπ δεν έδωσε κάποια απάντηση, και πως απλά ακούει. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον πρόεδρο Ερντογάν ότι αυτήν τη στιγμή εξετάζει τα σχέδια για τη Συρία και ότι θα αξιολογήσει την πρόταση της Τουρκίας. Η συνάντηση στο Ιντζιρλίκ, λοιπόν, είναι το επόμενο βήμα.

Τις προηγούμενες εβδομάδες είχα γράψει τους λόγους για τους οποίους θεωρώ προβληματικό να στείλουμε το στρατό μας στο κάστρο του ISIS, τη Ράκα. Δεν θα τους επαναλάβω ξανά. Αλλά είμαι σίγουρη για το εξής: Αν η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διαθέσει στρατό στη Ράκα ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ δεν θα το αρνηθούν. Και γιατί να αρνηθούν; Δηλαδή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο στρατός μας θα πάει στη Ράκα...

Αλλά οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν τόσο εύκολα τους Κούρδους της Συρίας.

Δηλαδή ίσως να δούμε από τη μια να είναι οι Κούρδοι της Συρίας και από την άλλη οι Τούρκοι στρατιώτες στην ίδια επιχείρηση; Ειρωνεία της τύχης, οι ΤΕΔ θα είναι σε κοινό μέτωπο με τους Κούρδους της Συρίας... Αυτό δείχνουν τα μηνύματα που στέλνει η Ουάσινγκτον.

Ο Αμπερίν Ζαμάν, στο άρθρο του στο al-monitor.com, την προηγούμενη εβδομάδα, είχε γράψει ότι ο αρχηγός του Centcom, στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, είχε αντισταθεί σθεναρά στη στάση του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Ουμίτ Γιαλτσίν για το YPG, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.

Απ’ όσα άκουσα εγώ, η στρατιωτική πτέρυγα των ΗΠΑ δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί από το YPG. Τότε θα προσπαθήσουν να πείσουν την Τουρκία για «κοινό μέτωπο».

Γι’ αυτό είχε σημασία η είδηση του Ουγούρ Εργκάν στη Hürriyet, που ήταν στο πρωτοσέλιδο. Στην είδηση λέει ότι όταν συναντήθηκε ο αρχηγός του επιτελείου στο Ιντζιρλίκ με τον Αμερικανό ομόλογό του, του παρουσίασε τα στρατιωτικά σχέδια της Τουρκίας. Μια πρόταση με δύο επιλογές: Οι ΤΕΔ ή θα διασχίσουν 180 χιλιόμετρα και θα πάνε στη Ράκα διασχίζοντας την περιοχή που ελέγχει το YPG/ISIS, ή θα κατέβει από το Τελ Αμπιάντ, θα διασχίσει μια απόσταση 56 χιλιομέτρων, από μια περιοχή που ελέγχει το YPG. Ξέρουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν τέσσερις προσωρινές στρατιωτικές βάσεις σε περιοχή που ελέγχει το YPG.

Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση μια σύγκρουση μεταξύ YPG-ΤΕΔ. Δεν μπορούν να πουν «όχι» στην Τουρκία που είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και θέλει να πολεμήσει με το ISIS. Άρα η μόνη τους λύση είναι να δημιουργηθεί με κάποιον τρόπο ειρήνη ανάμεσα στις δύο δυνάμεις...

Ήδη το κλίμα στην Ουάσινγκτον είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Τζιμ Τζέφρι, που τον κάλεσε το Κογκρέσο για ομιλία στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, είπε ότι στη μάχη κατά του ISIS η «κοινή προσπάθεια» ΤΕΔ, ΕΣΣ και YPG από τη μια θα στριμώξει τον ISIS και από την άλλη «θα μετριάσει τις ανησυχίες της Τουρκίας».

Ο Τζέφρι, ο οποίος πρότεινε την άσκηση «ευαίσθητης διπλωματίας», είπε: «Η Τουρκία έχει ανάγκη από εγγυήσεις για το πόσο θα εισχωρήσει το YPG σε αραβικά εδάφη, για τα όπλα που δόθηκαν στο YPG και για το αν απειλεί την Τουρκία η σχέση του YPG με το PKK. Η σκληρή στάση και η εχθρότητα του προέδρου Ερντογάν πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από το συνασπισμό που έχει κάνει [σ.τ.μ.: με τους Γκρίζους Λύκους] για να κερδίσει το δημοψήφισμα που θα γίνει για τη συνταγματική αλλαγή τον Απρίλιο. Μόλις το αφήσουμε πίσω αυτό [το δημοψήφισμα], θα είναι πιο ελαστικός με το YPG και PKK, όπως ήταν μέχρι το καλοκαίρι του 2015».

Φιλόδοξη θέση, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιλογή των ΗΠΑ είναι να δοκιμαστεί αυτή η συνταγή. Θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Ερντογάν για την ιδέα «κοινού μετώπου» με τους Κούρδους της Συρίας.

Για να δούμε αν θα είναι πιο ξεκάθαρη η ιδέα αυτή μετά το δημοψήφισμα, γιά να δούμε τι θα πει η Άγκυρα.

_____
*Η απόσταση της Ράκας από τα σύνορά μας, ανάλογα με τη διαδρομή, είναι 75-180 χιλιόμετρα.

Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου.
Επιμέλεια-πρόλογος: Σάββας Καλεντερίδης.
http://www.pontos-news.gr/article/160469/xana-se-dokimasia-oi-sheseis-ipa-toyrkias-logo-koyrdikoy