ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΧΩΡΕΣ  ΚΟΛΠΟΥ

ΑΠΟΔΟΣΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Όλγα Ντάφλου
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν οδηγήσει τις χώρες του Κόλπου να αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους με τις Ευρωπαϊκές Χώρες και τις ΗΠΑ.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, λίγοι άνθρωποι θα πίστευαν ότι η Ευρώπη και η ΗΠΑ θα βιώσουν μια εκτός ελέγχου άνοδο της ισλαμοφοβίας σε μόλις 10 χρόνια και την ταυτόχρονη έξαρση των πολιτικών σχημάτων της άκρας δεξιάς.

Δυστυχώς, αυτά τα δύο θεμελιώδη πολιτικά και κοινωνικά κατάγματα έχουν δημιουργήσει τραύματα που επηρεάζουν βαθύτατα τον κόσμο της πολιτικής και της οικονομίας. Επιπλέον, στη μέση όλων αυτών, πρέπει να αναφερθεί ότι έχουμε εισέλθει σε μια διαδικασία κατά την οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες για ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης γενιάς των γειτονικών χωρών. Άξονας αυτού, είναι το παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία προβάλλει νέες ευκαιρίες για συνεργασία στους τομείς της διπλωματίας, της οικονομίας και του εμπορίου με την πρώτη και τη δεύτερη γενιά των –βόρειων, νότιων, δυτικών και ανατολικών- γειτονικών της χωρών.
Οι εξελίξεις της τελευταίας 5ετίας οδήγησαν τις χώρες του Κόλπου να αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Επιχειρηματίες από τις χώρες του Κόλπου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και κινδύνους αναφορικά με τις επενδύσεις και την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων σε αυτές τις περιοχές. Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί στις χώρες αυτές, στις οποίες έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να γίνουν αποδεκτοί και να εξασφαλίσουν ίση μεταχείριση και προστασία των δικαιωμάτων και των επενδύσεών τους. Αντίθετα η Τουρκία, το «ανερχόμενο αστέρι» της περιοχής, αντιμετωπίζεται ως ένα ασφαλές λιμάνι για τις επενδύσεις του Κόλπου. Για το λόγο αυτό, όπως οι Ρώσοι έχουν επίγνωση ότι ένα «ναι» στο επερχόμενο Δημοψήφισμα θα έχει ως αποτέλεσμα τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας, οι επενδυτές του Κόλπου είναι βέβαιοι ότι το «ναι» θα ενισχύσει την «ασφάλεια του λιμανιού».
Η επίσκεψη του Εμίρη Αλ-Σαμπάχ του Κουβέιτ στην Τουρκία μετά από την περιοδεία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων του Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική ευκαιρία για την υλοποίηση κοινών έργων άνω των 100 δις $ μεταξύ των χωρών και του Κόλπου και της Τουρκίας, η οποία εμπνέει την περιοχή και δείχνει ισχυρή ηγεσία. Η μεγαλύτερη ελπίδα για τους επενδυτές από τις χώρες του Κόλπου είναι ότι αυτή η νέα διαδικασία θα τους επιτρέψει να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Τουρκία. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, θα βιώσουμε νέες συνεργασίες και επενδυτικές κινήσεις σε διάφορους τομείς, από την ενέργεια μέχρι την υλικοτεχνική υποστήριξη, από τη μεταφορά μέχρι τον τουρισμό και την υγεία.
Η σκιά του Trump πάνω από την G20 AGENDA. Μετά την επιτυχή θητεία προεδρίας της Τουρκίας στην σύνοδο G20 το 2015, οι συζητήσεις και οι διαφωνίες στη διεθνή πολιτική οικονομία ήδη από την προεδρία της Κίνας στη G20 το 2016 βοήθησαν στην υπόθαλψη της λεπτομερής παρουσίας των συναντήσεων από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο να πούμε πως οι συναντήσεις των G20 παρακολουθούνται στενά από τα διεθνή μέσα ή δημιουργούν μια ατζέντα για το 2017, κατά το οποίο στην Ευρώπη διεξάγονται κρίσιμες εκλογές. Πάνω απ όλα, η απόφαση του Donald Trump να αναθεωρήσει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τη θέση της Κίνας ως υπερασπιστή της «παγκοσμιοποίησης» και του «ελεύθερου εμπορίου», περιορίζει τα κράτη της G20 να δημιουργήσουν μια κοινή ατζέντα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Baden-Baden της Γερμανίας, στο οποίο συγκεντρώθηκαν οι Υπουργοί Οικονομίας και οι Πρόεδροι των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών της G20, το καυτό θέμα ήταν μάλλον το μέλλον των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Κι ενώ ορισμένες χώρες απαίτησαν μια απόφαση κατά την οποία θα συνεχιστεί το ελεύθερο εμπόριο, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν είναι ανοιχτοί σε μια τέτοια κατάθεση. Ο Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Steven Munchin υποστήριξε ότι στόχος τους δεν είναι να ξεκινήσουν έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά να αναθεωρηθούν κάποιες συμφωνίες, στις οποίες υπάρχουν ανισότητες εις βάρος των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, ο γενικός γραμματέας του OECD Angel Gurria, ο οποίος δηλώνει συνεχώς ότι είναι κατά των μέτρων προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο, τόνισε ότι το εμπόριο είναι η πιο σημαντική πηγή ανάπτυξης.
Εκτός από τη νομισματική πολιτική, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κόσμου και τις συνθήκες του ανταγωνισμού, η κλιματική αλλαγή αποτέλεσε επίσης αντικείμενο της συνάντησης. Η διαφωνία του Trump στη Συμφωνία του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές που υπογράφθηκαν κατά την Προεδρία Obama και οι συμφωνίες για το ελεύθερο εμπόριο, καθιστά δύσκολο τα δύο μέρη να έρθουν σε συμφωνία με κοινούς όρους. Η διοίκηση Trump, υπερασπίζεται πολιτικές προστατευτισμού. Η συμφωνία για την αλλαγή του κλίματος θα δημιουργήσει ένα εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη. Στους προσεχείς μήνες ίσως εμβαθύνουν οι διαφωνίες στους G20.

ΠΗΓΗ:https://www.dailysabah.com/columns/alkin-kerem/2017/03/25/historic-opportunity-to-collaborate-with-the-gulf