Η τουρκική ρητορική των προκλήσεων: Θα γίνει πιό σκληρός ο Ταγίπ μετά το δημοψήφισμα

Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν

 Γράφει ο Αντώνης Στ. Στυλιανού

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια πραγματική έξαρση δηλώσεων από πλευράς Τουρκίας αλλά και από πλευράς του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε σχέση με τις τουρκικές επιδιώξεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό. 

Η ρητορική της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα προκλητική και δεν αφορά μόνο πάγιες θέσεις της Τουρκίας αλλά επεκτείνεται και σε προσωπικό επίπεδο προς τόσο προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όσο και προς αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης. Η Τουρκία συντηρεί ένα ιδιαίτερα έντονο κλίμα, με συνεχείς και συνεχιζόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο. Οι προκλήσεις αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δη του δικαίου της θάλασσας, ως επίσης και εναντιώνονται στο κείμενο των διεθνών συνθηκών που διέπουν το καθεστώς του Αιγαίου. Παράλληλα, η Τουρκία προκαλεί παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών, ενώ δεσμεύει παράνομα περιοχές στο Αιγαίο μέσω NAVTEX που δεν εκδίδονται από την αρμόδια ελληνική Αρχή. Σε σχέση με την Κύπρο, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένουν στον παραλογισμό τους σε σχέση με την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950, επεμβαίνοντας στα εσωτερικά ζητήματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, με διάφορες δηλώσεις καθημερινά προσπαθούν να μειώσουν τον ίδιο τον συνομιλητή τους, προβάλλοντας ανεδαφικά επιχειρήματα, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τον κ. Ακιντζί όπως επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για συνέχιση της διαδικασίας, την οποία μπλόκαρε με τα τερτίπια του ο κ. Ακιντζί, αποχωρώντας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε ένα κομβικό σημείο της διαδικασίας ενόψει της προσπάθειας για συνέχιση της διαδικασίας της Γενεύης. Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων αλλά και αυτές που προέρχονται από τον κ. Ακιντζί εντείνουν το κακό κλίμα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και το Κυπριακό. Ο ηγέτης μάλιστα του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί μίλησε πρόσφατα για «τουρκική Κύπρο», τονίζοντας το ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Κύπρο. Όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο όπου εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα του Απριλίου σε σχέση με τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία, και αφ’ ης στιγμής αυτή εγκριθεί, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν θα μετατραπεί σε απόλυτο σουλτάνο. Ήδη, ξένοι αναλυτές επισημαίνουν το ότι η στάση του κ. Ερντογάν θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο, τόσο όσο κοντεύουμε στον Απρίλιο αλλά και μετέπειτα, αφού πλέον θα έχει υπερεξουσίες και θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά παράλληλα ανοιχτά ζητήματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις εξωτερικές της σχέσεις.

Πηγή: Η τουρκική ρητορική των προκλήσεων: Θα γίνει πιό σκληρός ο Ταγίπ μετά το δημοψήφισμα http://mignatiou.com/2017/03/i-tourkiki-ritoriki-ton-prokliseon-tha-gini-pio-skliros-o-tagip-meta-to-dimopsifisma/