Η κυβέρνηση θέλει να διαγράψει τα ονόματα των ιδρυτών της Τουρκίας

 Ιδρυτές της Τουρκίας


Απόδοση κειμένου-Επιμέλεια: Έλενα Λαμπρινάκου
Μια νέα συζήτηση έχει ξεκινήσει μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας, Ισμέτ Γιλμάζ, στις 13 Ιανουαρίου, ότι ένα νέο πρόγραμμα σπουδών θα είναι ανοιχτό σε δημόσιες προτάσεις και υποδείξεις μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Ακόμη, δεν έχει πραγματοποιηθεί εκτενής διάλογος σχετικά με τον αποκλεισμό της θεωρίας του Δαρβίνου για την εξέλιξη, από τα βιβλία της βιολογίας, καθώς ήταν κάτι αναμενόμενο. Πριν από μερικά χρόνια, επίσης υπό τη τρέχουσα κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Τουρκίας (TÜBİTAK), είχε θέσει σε διαθεσιμότητα τον συντάκτη του μηνιαίου περιοδικού της, λόγω εξωφύλλου που προέβαλε τον Δαρβίνο και τη θεωρία της εξέλιξης, μετά το οποίο δεν ξαναέγινε αναφορά στο εξώφυλλο. Από τότε, το σωματείο των συντηρητικών-εθνικιστικών εκπαιδευτικών Eğitim-Bir-Sen, έχει προτείνει ακόμα και τον αποκλεισμό αναφοράς στην εξελικτική θεωρία.
Έντονοι διάλογοι ξεσπούν τώρα σχετικά με μια άλλη πρόταση από την ίδια ένωση, η οποία απαιτεί τον αποκλεισμό -από το πρόγραμμα σπουδών- των πολιτικών αρχών του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ηγέτη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας και ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας μετά την πτώση της οθωμανικής δυναστείας.
Το υπουργείο δεν επιθυμεί να διαγράψει το όνομα του Ατατούρκ ή τις αρχές του, οι οποίες είναι στην πραγματικότητα οι θεμελιώδεις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά έχει αποφασίσει να τις μειώσει, παρέχοντάς τους λιγότερο χώρο στο εθνικό πρόγραμμα σπουδών. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο προτείνει την αφαίρεση και του διαδόχου του Ατατούρκ, Ισμέτ Ινονού, από τα βιβλία της ιστορίας.
Ο Ινονού είναι ιδιαιτέρως σημαντική προσωπικότητα, όσον αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διότι κατάφερε ως πρόεδρος να κρατήσει την Τουρκία έξω από τον πόλεμο μέχρι και τους τελευταίους μήνες. Αυτό εξακολουθεί να σηματοδοτεί την -ίσως- μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία στην 93-χρονη ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Η τότε νεοιδρυθείσα Τουρκική Δημοκρατία πάλευε εκείνη τη περίοδο να «αναρρώσει» από τις επιπτώσεις των τριών διαδοχικών πολέμων -του πολέμου των Βαλκανίων, του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και του Πολέμου της Ανεξαρτησίας- έχοντας απώλειες στον στρατό, τους ανθρώπινους πόρους και τα χρήματα. Όπως και στην συμφωνία της Λωζάνης του 1923, κατά την οποία η κεμαλική κυβέρνηση στην Άγκυρα αναγνωρίστηκε ως η νέα Τουρκία, έτσι και με τον ίδιο τρόπο, ο αρχιτέκτονας της πολιτικής του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ο Ινονού.
Υπάρχει ένας γνωστός διάλογος μεταξύ του Ινονού και ενός νεαρού κοριτσιού, που συνέβη στα δύσκολα χρόνια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το ψωμί διανεμόταν ακόμα με δελτίο.
«Μας άφησες χωρίς ψωμί, Πασά», παραπονέθηκε το κοριτσάκι. «Αυτό είναι σωστό» απάντησε, «αλλά τουλάχιστον δεν σας άφησα χωρίς πατέρα».
Οι ισλαμιστές, καθώς και πάρα πολλοί συντηρητικοί της δεξιάς στη Τουρκία, περιφρονούν τόσο τον Ατατούρκ, όσο και τον Ινονού, επειδή έβαλαν τέλος στο Οθωμανικό χαλιφάτο και επέφεραν τη κοσμική τάξη στη Τουρκική Δημοκρατία, διαχωρίζοντας τη θρησκεία από το κράτος. Είναι αλήθεια πως ορισμένα από τα όσα εφάρμοσαν κατά τη διάρκεια μονοκομματικής εξουσίας, ήταν μακριά από τα σημερινά δημοκρατικά πρότυπα. Αλλά ο κόσμος των δεκαετιών του 1920 και του 1930 ήταν ο κόσμος των Χίτλερ, Μουσολίνι, Στάλιν, Τσάμπερλεν και Ρούσβελτ.
Μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν ο δεύτερος πρόεδρος της Τουρκίας, Ινονού, ο οποίος αποφάσισε να δώσει ένα τέλος στον μονοκομματισμό, καθώς και να αλλάξει το καθεστώς σε πολυκομματική δημοκρατία. Στη συνέχεια δέχθηκε μια ιστορική ήττα στις εκλογές του 1950.
Στην πραγματικότητα, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το να επιτίθενται στον Ατατούρκ ήταν μάλλον της μόδας. Αλλά παρά το γεγονός αυτό, η κυβέρνηση και οι συντηρητικοί κύκλοι έχουν παρατηρήσει ότι το γόητρο του ιδρυτή της Τουρκίας δεν έχει μειωθεί. Κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι επισκέπτες συρρέουν στο μαυσωλείο του Ατατούρκ στην Άγκυρα, για την επέτειο του θανάτου του στις 10 του Νοεμβρίου του 1938 και στις 29 Οκτωβρίου, την Ημέρα της Δημοκρατίας. Πράττουν τοιουτοτρόπως, όχι λόγω πίεσης από το καθεστώς, όπως στο παρελθόν˙ το κάνουν εκούσια, έχοντας επίγνωση του κινδύνου, ότι η κληρονομιά του μπορεί μια ημέρα να εξαλειφθεί.
Ίσως πρέπει να καταλάβουν ότι η προσπάθεια διαγραφής του Ατατούρκ από τις καρδιές των ανθρώπων, είναι μάταιη. Ένα είδος δαιμονοποίησης του Ινονού έχει επίσης ξεκινήσει μεταξύ πολλών συντηρητικών, σαν να είναι ο Ινονού η μόνη πηγή του κακού στη Τουρκία. Όποιος δεν τολμά να επιτεθεί σε συγκεκριμένους θεσμούς της Δημοκρατίας -είτε πρόκειται για την ισότητα των φύλων είτε για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους- επιτίθεται αντ’ αυτού στον Ινονού , μιας και η επίθεση κατά του Ατατούρκ δεν φαίνεται να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τι είδους όφελος θα φέρει η μείωση αναφορών στον Ατατούρκ και η διαγραφή του Ινονού από τα σχολικά εγχειρίδια σε ένα ήδη κατεστραμμένο εκπαιδευτικό σύστημα, όπως αυτό της Τουρκίας. Επιπλέον, αν ξεκινήσουν να διαγράφουν τα ονόματα του πρώτου και δεύτερου προέδρου, μια μέρα οι άνθρωποι θα σκεφτούν να διαγράψουν και τα ονόματα των μετέπειτα προέδρων.

Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να επανεξετάσει αυτή την αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών και αντ’ αυτού να προσπαθήσει να επικεντρωθεί σε ένα πιο θετικό πρόγραμμα για τους μαθητές στην Τουρκία, ώστε να λάβουν μια καλύτερη εκπαίδευση.

Πηγή: Hürriyet Daily News- http://www.hurriyetdailynews.com/govt-wants-to-erase-names-of-turkeys-founding-fathers.aspx?pageID=449&nID=108615&NewsCatID=409