Το όνειδος του συνδρόμου των μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών

 

Εναντίον του πολέμου των ΗΠΑ κατά της Αλ Κάιντα που διεξάγεται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Πακιστάν, γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ, ο βετεράνος ανταποκριτής του «Independent» στη Μέση Ανατολή.

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος στηλιτεύει ακόμη και τον όρο «πόλεμος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών» (drone war) που χρησιμοποιούν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης: «Σαν η Αλ Κάιντα ή τα αθώα θύματα να ανταποδίδουν τα πυρά με τα δικά τους μη επανδρωμένα αεροσκάφη», γράφει.

Ο «πόλεμος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών» εναντίον της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν άρχισε επί προεδρίας Τζορτζ Μπους αλλά για τις περισσότερες από τις επιθέσεις _ 384 από το 2008 μέχρι σήμερα _ έδωσε το πράσινο φως ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν μπορεί να βρεθεί διότι οι περισσότερες επιθέσεις πραγματοποιούνται στις παραμεθόριες περιοχές του Πακιστάν στις οποίες η κυβέρνηση έχει ελάχιστη ισχύ.

Σύμφωνα με τον Φισκ, τα αθώα θύματα που έχουν σκοτωθεί από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι το λιγότερο 300 αλλά ορισμένοι υπολογίζουν ότι οι άμαχοι ανέρχονται σε 900 από τους συνολικά 2.500 που έχουν σκοτωθεί στις επιδρομές αυτές. Τουλάχιστον 50 σκοτώθηκαν σε «επαναληπτικά χτυπήματα» κατά τα οποία σφαγιάστηκαν όσοι πήγαν να περιθάλψουν τους τραυματίες της πρώτης επίθεσης.

Το «σύνδρομο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών» έχει εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή. Οι πύραυλοι πέφτουν βροχή σε μέλη της Αλ Κάιντα και αμάχους στην Υεμένη. Ισραηλινοί τα χρησιμοποίησαν στον πόλεμο στον Λίβανο το 2006: όταν ένας νέος που επέβαινε σε μοτοσικλέτα άνοιξε πυρ εναντίον μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βηρυτό, αυτό εκτόξευσε πύραυλο που κατέστρεψε μια ολόκληρη πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης. Στη Γάζα, το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε 825 θύματα από ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον πόλεμο του 2008-9, εκ των οποίων πολλοί ήταν άμαχοι.

Σύμφωνα με πακιστανούς αυτόπτες μάρτυρες, οι πύραυλοι δεν εμφανίζονται ξαφνικά από το πουθενά. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταφθάνουν σε ομάδες των 10 ή 12 και πετούν πάνω από χωριά για μια ή δύο ώρες αναζητώντας στόχους για λογαριασμό των «πιλότων» τους πίσω στις ΗΠΑ.

«Το ηθικό όνειδος του συνδρόμου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν είναι ότι ο κ. Ομπάμα _ ή κάποιος αμερικανός αξιωματικός _ αποφασίζει με βάση εικόνες από δορυφόρο, κινητά τηλέφωνα, κληθέντες αριθμούς και ταχύτητα οχημάτων ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Η πραγματικά επονείδιστη πλευρά είναι ότι ο πόλεμος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει γίνει συνηθισμένος», γράφει ο Φισκ. «Σκότωνε αρκετούς επί μεγάλο χρονικό διάστημα _ όχι πολλά μεγάλα μακελειά, απλώς διάφορα θύματα σε διάστημα μηνών και ετών _ και θα τη γλιτώσεις. Αν σκοτώσεις τους κακούς, όλα εντάξει. Για τους υπόλοιπους, κρίμα».

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/02/blog-post_48.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+InfognomonPolitics+(InfognomonPolitics)#.UwWspedFDSA