Το αυτοκρατορικό παρελθόν και το δυναμικό μέλλον

 

Το αυτοκρατορικό/τσαρικό παρελθόν της Ρωσίας είναι, εκτός από αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής της πορείας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, και ένα απαραίτητο συστατικό για την ανασύσταση του γεωπολιτικού status της αναδυόμενης υπερδύναμης την επόμενη δεκαετία. Η Ρωσία ατενίζει προς το σφριγηλό και πολλά υποσχόμενο μέλλον της, αναμετρώντας και μερικές φορές αναπολώντας το πλούσιο ιστορικό της παρελθόν.

 

Το αυτοκρατορικό παρελθόν και το δυναμικό μέλλον
 
Κακαβάς Ιωάννης, 27 Μαΐου 2013
 
Την περασμένη εβδομάδα, με τη φράση «…Μια δίκαιη κοινωνία δεν μπορεί να είναι χτισμένη πάνω στο αίμα των ανθρώπων», ο επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, κάλεσε τους Ρώσους να θυμούνται τα τραγικά μαθήματα του παρελθόντος, ώστε να αποφευχθούν τα ίδια λάθη στο μέλλον, από το Αικατερίνεμπουργκ πρωτεύουσα της ομοσπονδιακής περιφέρειας των Ουραλίων, όπου διεξήχθησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της 400ης επετείου της δυναστείας των Ρομάνοφ. Το Αικατερίνεμπουργκ ιδρύθηκε με διάταγμα του αυτοκράτορα Πέτρου Α΄ το 1723. Στις μέρες μας το διεθνές αεροδρόμιο Κόλτσοβο του Αικατερίνεμπουργκ, ανακηρύχθηκε το «Καλύτερο Διεθνές Αεροδρόμιο στη Ρωσία», στο πλαίσιο του τρίτου διεθνούς Φόρουμ του Ινστιτούτου Άνταμ Σμιθ «Η ανάπτυξη των αεροδρομίων στη Ρωσία και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών». 
 
Τα μέλη της τσαρικής οικογένειας, αγαπούσαν αυτήν την πόλη των Ουραλίων και την επισκέπτονταν συχνά. Αντιπροσωπευτικά σημεία του Αικατερίνεμπουργκ είναι το μνημείο «Πάνω στο αίμα», κατασκευασμένο στη θέση του σπιτιού όπου εκτελέστηκε η βασιλική οικογένεια και το πρώην ορυχείο, όπου πετάχτηκαν τα οστά του τελευταίου αυτοκράτορα Νικολάου Β΄, της συζύγου και των παιδιών του, καθώς και των υπηρετών τους. Στην ουσία το έτος 2013 είναι έτος τριπλής επετείου. 400 χρόνια πριν ενθρονίστηκε πρώτος τσάρος της δυναστείας των Ρομανόφ, Μιχαήλ Φιόντοροβιτς. Στις 19 Μαΐου 1868 γεννήθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας της Ρωσίας από τη δυναστεία των Ρομανόφ, ο Νικόλαος Β΄ και 95 χρόνια πριν, τη νύχτα της 16ης Ιουλίου 1918 εκτελέστηκε.
 
Στο πρόγραμμα του Πατριάρχη Κυρίλλου εντάχθηκε η επίσκεψη στο μοναστήρι των βασιλέων μαρτύρων, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο παλιό ορυχείο. Ο Πατριάρχης Κύριλλος τέλεσε δέηση στο μνημειακό ναό του Σωτήρος επί του Αίματος, που έχει ανεγερθεί στο σημείο της περιβόητης οικίας Ιπάτιεφ, στο υπόγειο της οποίας όλοι τους πυροβολήθηκαν. 
 
Το κύριο γεγονός κάθε χρόνο είναι οι «Τσαρικές ημέρες». Διοργανώνονται στα μέσα Ιουλίου και είναι αφιερωμένες στην ημερομηνία της εκτέλεσης των τσαρικών κρατουμένων. Το αποκορύφωμα είναι η ολονύκτια λειτουργία τη νύχτα της 17ης Ιουλίου δίπλα στο ναό του Σωτήρος επί του Αίματος και η περιφορά των εικόνων έως το πρώην ορυχείο. Συμμετέχουν πάντοτε χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι βαδίζουν εικοσιένα χιλιόμετρα και ανάμεσά τους είναι πολλά παιδιά και ηλικιωμένες γυναίκες. Για την 400ή επέτειο της δυναστείας των Ρομανόφ αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν πανηγυρικοί εορτασμοί όχι μόνο στις ρωσικές πόλεις Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Κοστρομά, Βόλγογκραντ, Nίζνι Νόβγκοροντ, αλλά και σε άλλες χώρες όπως ο Καναδάς, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Μ. Βρετανία, το Βέλγιο και η Ιταλία. Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε κυβερνητικό επίπεδο και με την υποστήριξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 
 
Για πολλούς οι εορτασμοί αυτοί, είναι ένα απαραίτητο βήμα για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης και την αναγέννηση της δύναμης της Ρωσίας. Το αυτοκρατορικό/τσαρικό παρελθόν της Ρωσίας είναι κατά την άποψη μας, εκτός από αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής της πορείας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και ένα απαραίτητο συστατικό για την ανασύσταση του γεωπολιτικού status της αναδυόμενης υπερδύναμης την επόμενη δεκαετία. Η Ρωσία ατενίζει προς το σφριγηλό και πολλά υποσχόμενο μέλλον της, αναμετρώντας και μερικές φορές αναπολώντας το πλούσιο ιστορικό της παρελθόν. Αυτό το ίδιο παρελθόν που είχε διαγραφεί προσωρινά στα χρόνια της πρώην ΕΣΣΔ.
Επίσης ένα άλλο συστατικό προς την ίδια κατεύθυνση, είναι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με το Πατριαρχείο Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, που επηρεάζει και καθοδηγεί πνευματικά εκατομμύρια Ρώσους και ρωσόφωνους στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες τους ‘‘εγγύς εξωτερικού’’.
 
Η Εκκλησία πάντα ήταν και παραμένει ένας από τους πυλώνες της ρωσικής γεωπολιτικής επιρροής, παράλληλα και σε συνδυασμό με το ιστορικό παρελθόν της Ρωσίας. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι κατά την άποψη μας που συμβολίζει ο εορτασμός/μνημόσυνο της περασμένης εβδομάδας στο Αικατερίνεμπουργκ των Ουραλίων. Αυτή τη συνέργεια των δυο σημαντικών παραγόντων της ρωσικής γεωπολιτικής ταυτότητας, συμβολίζει και το μήνυμα της φράσης του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλου, για δίκαιη κοινωνία η οποία δεν μπορεί να είναι χτισμένη πάνω στο αίμα των ανθρώπων.   
[1] Η Φωνή της Ρωσίας, http://greek.ruvr.ru/2013_05_19/113718044/ 
[2] Η Φωνή της Ρωσίας, http://greek.ruvr.ru/2013_05_18/113650545/ 
[3] Η Φωνή της Ρωσίας, http://greek.ruvr.ru/2013_05_18/113670066/ 
 
Ο Ιωάννης Κακαβάς είναι Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδος και Συνεργάτης του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου