Το Βέλγιο, η Τουρκία και η Στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους

 

Του George Friedman
Μετάφραση – Επιμέλεια: Χαραλαμποπούλου Αγγελική

Οι πρόσφατες επιθέσεις στη «καρδιά» δύο δυνητικών απειλών του ΙΚ
Σύνοψη
Οι επιθέσεις στο Βέλγιο και τη Τουρκία θα πρέπει να εξετασθούν μαζί. Είναι επιθέσεις στις συμβολικές ενδοχώρες δυο δυνητικών εχθρών του Ισλαμικού Κράτους, της Ευρώπης και της Τουρκίας. Οι επιθέσεις στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της κάθε χώρας και την στρατολόγηση δυνητικών ενεργών μελών από το πλήθος της κάθε χώρας ως πιθανούς τζιχαντιστές.

Έχουν λάβει χώρα δύο επιθέσεις αυτή την εβδομάδα, αμφότερες από το Ισλαμικό Κράτος, πρώτα στη Τουρκία στις 19 Μαρτίου και στη συνέχεια σήμερα (ενν:22/3) στο Βέλγιο.
Η σύντομη διαδοχή των δύο επιθέσεων ίσως είναι απλά μια σύμπτωση, αλλά το ΙΚ τείνει να είναι πιο στρατηγικό από τις υπόλοιπες τρομοκρατικές οργανώσεις και έχει τη δυνατότητα να συντονίζει επιθέσεις. Επομένως, γιατί να διαλέξουν το Βέλγιο και την Τουρκία για τις επιθέσεις τους;
Η μια απάντηση είναι ότι έχουν ενεργά μέλη και στις δύο χώρες. Η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική χώρα και το ΙΚ είναι ικανό να στρατολογήσει Τούρκους και να μεταφέρει άλλα ενεργά μέλη στη Τουρκία αν χρειάζεται. Το Βέλγιο έχει σημαντικό μουσουλμανικό πληθυσμό, τον οποίο το ΙΚ μπορεί να στοχεύσει για στρατολόγηση και εισαγωγή μελών. Αλλά φυσικά αυτό ισχύει για πολλές χώρες.
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι επιθέσεις είναι εναντίον χωρών τις οποίες το ΙΚ θεωρεί στρατηγικά σημαντικές. Η σημασία της Τουρκίας είναι προφανής. Είναι μια μεγάλη δύναμη στη Μέση Ανατολή. Είχε, επίσης, καλές σχέσεις με το ΙΚ οι οποίες έχουν καταρρεύσει. Με τις επιθέσεις στη Τουρκία, το ΙΚ επιδεικνύει στους ακολούθους του ότι είναι ικανό να χτυπήσει έναν εχθρό. Και επίσης, όπως ελπίζει το ΙΚ, ενθαρρύνει δυνητικούς τζιχαντιστές μέσα στη Τουρκία να χτυπήσουν, εξασθενώντας πολιτικά και στρατιωτικά την δυνατότητα της Τουρκίας να χτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ. Το ΙΚ προσπαθεί να διαμορφώσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Και η Τουρκία έχει σημαντικότατη παρουσία στη περιφέρεια, επιπρόσθετα ως σύμβολο των μη-Αραβικών απόψεων για το ΙΚ.
Το Βέλγιο δεν είναι μόνο μια από τις χώρες στη καρδιά της Ευρώπης, όπως είναι η Γαλλία, αλλά είναι με κάποια έννοια πρωτεύουσα της Ευρώπης. Οι Βρυξέλλες είναι το αρχηγείο της γραμματείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΙΚ έχει φτάσει στο σημείο να βλέπει την Ευρώπη ως εχθρό, όχι μόνο επειδή τη βλέπει ως χριστιανική αλλά επίσης επειδή τη βλέπει ως εχθρική.
Και εδώ φτάνουμε στην ουσία του ζητήματος στρατηγικά. Η Τουρκία και η Ευρώπη συλλογικά διαμορφώνουν ένα δυνητικό κορμό αντίστασης στο ΙΚ. Η μόνη πιθανότητα που έχει το ΙΚ να αποτρέψει αυτή τη δράση ή να αποδυναμώσει την ικανότητα τους να δράσουν, είναι με την διεξαγωγή τρομοκρατικών επιχειρήσεων εναντίον τους. Αν οι επιθέσεις είναι επιτυχημένες θα καταφέρουν δυο πράγματα. Αρχικά, θα δημιουργήσει μια ομάδα σε κάθε έθνος που θα αντιτίθενται στην εχθρότητα με το ΙΚ εξαιτίας των συνεπειών. Δεύτερον, θα κινητοποιήσουν το σημαντικό πληθυσμό που θα μπορούσε να στρατολογηθεί για να συμμετάσχει στο ΙΚ. Ακόμα κι αν αυτό αποτύχει, ο αναπόφευκτος εξονυχιστικός έλεγχος και η καταστολή αυτού του πληθυσμού θα μπορούσαν να στρατολογήσουν από μόνα τους ενεργά μέλη.
Το ΙΚ βρίσκεται υπό σημαντική πίεση από συμβατικές δυνάμεις, και τα σύνορα του φαίνεται να περιορίζονται στη Συρία και το Ιράκ. Χρειάζεται να αποσταθεροποιήσει δυνητικούς εχθρούς και να το συνδέσει αυτό με συμβολισμούς. Η επίθεση σε τουρίστες κοντά στη πλατεία Ταξίμ είναι μια στρατηγική. Η επίθεση στη πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μια άλλη. Καθώς βρίσκεται υπό πίεση στη Συρία και το Ιράκ, πρέπει να εξετάσει την μεταβολή από συμβατικό ρόλο σε αντάρτικο. Ένας ιδανικός συνδυασμός θα ήταν να διατηρήσει πιο πολλές συμβατικές επιχειρήσεις ενώ θα εντατικοποιούσε τις τρομοκρατικές ενέργειες εκτός της Συρίας και του Ιράκ.
Το ΙΚ, από αυτή την άποψη, έχει λίγες επιλογές, παρά μόνο τις επιθέσεις στη Κωνσταντινούπολη και το Βέλγιο, στη καρδιά δυο δυνητικών απειλών, χρησιμοποιώντας πόρους που βρίσκονταν στη χώρα και παράγοντας αντιλόγους που θα μπορούσαν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους.


geopoliticalfutures.com/belgium-turkey-and-islamic-states-strategy/