Τακτική αλά Σαουδική Αραβία Ακολουθούν Ρωσία και Νορβηγία στην Ευρωπαϊκή Αγορά Φυσικού Αερίου

energia.gr
Μεγάλη πτώση έχουν σημειώσει οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς Ρωσία και Νορβηγία έχουν υιοθετήσει την τακτική που ακολουθεί η Σαουδική Αραβία στην αγορά πετρελαίου, προκειμένου να διατηρήσουν σταθερά τα μερίδια τους στην αγορά και να καταστήσουν ασύμφορες τις εισαγωγές αμερικανικού και όχι μόνο LNG.

Οι μεγάλες εταιρείες κοινής ωφέλειας, από την EON ως την Centrica, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, καθώς οι δύο μεγαλύτεροι προμηθευτές της Ευρώπης με ΦΑ παρείχαν ποσότητες-ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Societe Generale. Η μεγάλη προσφορά αποθαρρύνει τις αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να εξάγουν LNG στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ συγκρατεί και την άνοδο των εισαγωγών από το Κατάρ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg από την Gazprom και τον διαχειριστή του νορβηγικού συστήματος μεταφοράς ΦΑ, Gassco, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18% τους πρώτους τρεις μήνες της φετινής χρονιάς. Άνω του 50% της προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης προέρχεται από τις δύο αυτές χώρες, σύμφωνα με την Eurogas.
Η τιμή του ΦΑ στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά, τη βρετανική, υποχώρησε πέρυσι κατά 37%. Αυτή η πτώση δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη εποχή για την Cheniere Energy, που μόλις ξεκίνησε τις εξαγωγές και μέχρι σήμερα έχει παραδώσει μόλις ένα φορτίο με αμερικανικό LNG στην Ευρώπη.

Όπως φαίνεται από το παραπάνω γράφημα, η τιμή του ΦΑ (front-month contract) έχει υποχωρήσει κάτω από τα 4 δολάρια/mmbtu, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
«Υπάρχει μία απειλή για το ξέσπασμα ενός πολέμου τιμών και κάθε ανταγωνιστής προετοιμάζεται» σχολίασε στο Bloomberg αναλυτής της ρωσικής τράπεζας Sberbank CIB. «Θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να διατηρήσουν, πόσo μάλλον να αυξήσουν, τα μερίδια που έχουν στην αγορά, μέσω και της τακτικής που μπορούν να δανειστούν από την πετρελαϊκή βιομηχανία» προσέθεσε.
Τα αποθέματα ΦΑ στην Ευρώπη είναι υψηλότερα από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, λόγω και των ήπιων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον χειμώνα. Άρα και η ζήτηση πριν από τον επόμενο χειμώνα θα είναι χαμηλότερη. Σύμφωνα με την BMI Research της Fitch, η τιμή του ΦΑ στη βρετανική αγορά αυτό το καλοκαίρι ίσως διολισθήσει έως και 30% περίπου χαμηλότερα στις 20 πένες ανά θερμική μονάδα (2,86 δολάρια/mmbtu).
Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται (+16% το 2015), καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να διαφοροποιήσουν τις πηγές προμήθειας.
Ωστόσο, αν η τιμή του ΦΑ υποχωρήσει περαιτέρω, το LNG δεν θα είναι ανταγωνιστικό, καθώς η μεταφορά μέσω αγωγών έχει χαμηλότερο κόστος, όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της Statoil, Tor Martin Anfinnsen.
«Τόσο η Ρωσία όσο και η Νορβηγία προστατεύουν τα μερίδια τους στην αγορά έναντι του οποιουδήποτε θέλει να τα αποσπάσει απ' αυτές και όχι μόνο έναντι των ΗΠΑ» είχε τονίσει.

 www.energia.gr/article.asp