Συνάντηση σε δύσκολα συμφραζόμενα

Συνάντηση σε δύσκολα συμφραζόμενα

Ruth Krause/Σταμάτης Ασημένιος

7 Νοεμβρίου 2012

 

Οι Βρετανοί σκληραίνουν την στάση τους έναντι της ΕΕ. Η σημερινή επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στο Λονδίνο συνιστά μια ύστατη προσπάθεια διαμεσολάβησης μεταξύ Βρετανίας και Βρυξελλών.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο και δεν περιορίζεται στις ενστάσεις του Λονδίνου για το ύψος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η Άγκελα Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι διαβουλεύσεις σε μεγάλο κύκλο υπουργών και συμβούλων δεν θα είναι παραγωγικές σε αυτή τη δύσκολη φάση. Προτιμά, λοιπόν, ένα δείπνο εργασίας με τον Ντέιβιντ Κάμερον. Σε αυτό το πλαίσιο η καγκελάριος θα προσπαθήσει να πείσει το βρετανό πρωθυπουργό να επιδείξει «εποικοδομητική» στάση στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, στις 22 και 23 Νοεμβρίου, οπότε θα συζητηθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για το διάστημα 2014-2020. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στα πρόθυρα του ναυαγίου εξαιτίας ενός ενδεχόμενου βρετανικού βέτο. Σε μια φάση ολικής διάστασης μεταξύ Βρετανίας και των υπολοίπων χωρών της ΕΕ κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ένα ολέθριο μήνυμα προς τις Βρυξέλλες. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Μάρκο Ινσέρτι από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής των Βρυξελλών. «Πριν από λίγο ακόμη καιρό οι ευρωπαίοι εταίροι επεδίωκαν να διατηρήσουν με κάθε τρόπο τη Βρετανία στην ένωση. Τώρα έχουν αντιληφθεί ότι αυτό δεν λειτουργεί πλέον».

«Υπάρχει ένα θεμελιώδες πρόβλημα με τη Βρετανία»

Πράγματι, η υπομονή των Ευρωπαίων έχει εξαντληθεί. Στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από 130 ευρωπαϊκά προγράμματα συνεργασίας στα πεδία της δικαιοσύνης και της ασφάλειας. Υπό συζήτηση είναι επίσης η διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ πριν από μερικές ημέρες η Βουλή των Κοινοτήτων, μετά από σχετική ψηφοφορία ζήτησε από τον Ντέιβιντ Κάμερον να καταψηφίσει στις Βρυξέλλες το σχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2014-2020. Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι βαρύ. Και αυτό το διαπιστώνει και ο Γκι Φερχόφσταντ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής της ΚΟ των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Υπάρχει ένα θεμελιώδες πρόβλημα με τη Βρετανία στην ΕΕ. Οι Βρετανοί θέλουν να είναι στην ΕΕ αλλά να μην συμμετέχουν σε καμία από τις στρατηγικές της. Είναι δύσκολο να είσαι μέλος ενός κλαμπ και να αρνείσαι να παίξεις το παιγνίδι του κλαμπ».

«Δεν είναι σωστό να βάλουμε τιμωρία στη γωνία τη Βρετανία»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γερμανός χριστιανοκοινωνιστής Μάρκους Φέρμπερ.
«Η Βρετανία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει πράγματι να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην ΕΕ ή αν θέλει απλά να συμμετάσχει στην κοινή αγορά. Εάν θέλουν το τελευταίο τότε να κάνουν ό,τι και οι Νορβηγοί μέσω του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου», τονίζει ο συντηρητικός ευρωβουλευτής.
Με τις απόψεις αυτές διαφωνεί η Κομισιόν. Ο Φαμπρίτσιο Φιορίλι, εκπρόσωπος του επιτρόπου για τον Προϋπολογισμό Λεβαντόφσκι λέει σχετικά: «Δεν είναι σωστό να βάλουμε τιμωρία στη γωνία τη Βρετανία. Σε ένα δημοκρατικό σύστημα μπορεί ο καθένας να εκφράσει την άποψή του. Οι 27 χώρες μέλη έχουν το δικαίωμα του βέτο και κάνουν χρήση του εφόσον διαπιστώνουν μια αρνητική για αυτές έκβαση. Και αυτό είναι φυσιολογικό», λέει ο Φαμπρίτσιο Φιορίλι.

Σε αυτά τα δύσκολα πολιτικά συμφραζόμενα συναντά τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον η καγκελάριος Μέρκελ. Μια δύσκολη αποστολή «καταδικασμένη» σε μερική τουλάχιστον επιτυχία.

Πηγή: http://www.dw.de/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-...