Συμφωνία για την Εκμετάλλευση του Λεβιάθαν Ενέκρινε η Κυβέρνηση του Ισραήλ

energia.gr
Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε χθες μια αναθεωρημένη συμφωνία για να επιταχυνθεί η εκμετάλλευση ενός μεγάλου θαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου, ανέφερε σε δήλωσή της εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στις εταιρείες Noble Energy με έδρα το Τέξας καιDelekGroupμε έδρα του Ισραήλ να επιταχύνουν την ανάπτυξη του κοιτάσματος αερίου Λεβιάθαν.
Η προηγούμενη συμφωνία είχε ακυρωθεί ως "αντισυνταγματική" από το Ανώτατο Δικαστήριο επειδή περιείχε μια διάταξη που δέσμευε το κράτος να μην αλλάξει για δέκα χρόνια τους όρους της συμφωνίας.
Η αποκαλούμενη "διάταξη σταθερότητας" προκάλεσε πολλές επικρίσεις καθώς εμπόδιζε μελλοντικές κυβερνήσεις και κοινοβούλια να προβούν σε αλλαγές της αμφιλεγόμενης συμφωνίας η οποία, σύμφωνα με αντιπάλους της, ορίζει πολύ υψηλές τιμές για το αέριο και δημιουργεί μονοπώλιο.
Η κυβέρνηση ελπίζει πως η νέα διατύπωση, η οποία επιτρέπει σε μελλοντικές κυβερνήσεις να τροποποιήσουν τη συμφωνία, δεν θα προκαλέσει άλλες αντιρρήσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο.
"Η νέα συμφωνία ενσωματώνει τα σχόλια που λάβαμε από το Ανώτατο Δικαστήριο", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την έναρξη της τακτικής εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε η συμφωνία.
Το Λεβιάθαν είναι ένα γιγάντιο κοίτασμα 622 δισ. κυβικών μέτρων αερίου που βρέθηκε το 2010 στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών στη Μεσόγειο. Η σύμπραξη Noble-Delek ελπίζει ότι η παραγωγή αερίου από το κοίτασμα αυτό θα αρχίσει μέχρι τα τέλη του 2019.

 www.energia.gr/article.asp