Στο κόκκινο οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

 

ΣAΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
Τις τελευταίες ημέρες η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ έχει επικεντρωθεί και βομβαρδίζει την πόλη Μενμπίτς (Menbic) η οποία βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα νοτίως της Τζαραμπλούζ και μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά της Αζάζ. Οι δύο πρώτες πόλεις ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, και η Αζάζ από ομάδες ισλαμιστών που υποστηρίζονται κυρίως από το τουρκικό κράτος.

Οι τρεις αυτές πόλεις βρίσκονται στον περίφημο διάδρομο των 90 χλμ τον οποίο διεκδικεί η Τουρκία αφενός μεν για να επικοινωνεί με το Χαλέπι και το Ιντλίμπ, που επίσης κατέχεται από ομάδες ισλαμιστών υποστηριζόμενες από την Άγκυρα, και αφετέρου για να παρεμποδίσει την συνένωση των κουρδικών καντονιών Κομπάνι και Αφρίν (βλ. χάρτη της περιοχής στο τέλος του άρθρου).
Επίσης, τις τελευταίες ημέρες οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, έχουν διαπιστώσει κινητικότητα και προετοιμασίες των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (YPG), οι οποίες δείχνουν ότι οι Κούρδοι και οι δημοκρατικές δυνάμεις που αποτελούνται από Άραβες και άλλες φυλές προετοιμάζονται να απελευθερώσουν την Μενμπίτζ και την Αζάζ από τους τζιχαντιστές του ΙΚ και παρακλαδιών της Αλ Κάιντα που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τις τελευταίες μέρες έχουν προκύψει έντονες διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας με αφορμή τις αεροπορικές επιθέσεις της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στην πόλη Μενμπίτς. Οι Αμερικανοί διατείνονται ότι είναι απαραίτητη η απελευθέρωσή της από τους τζιχαντιστές του ΙΚ, αφού στην ουσία λειτουργεί ως κέντρο διερχομένων των ξένων τζιχαντιστών, οι οποίοι, αφού περάσουν από τα κοινά σύνορα Τουρκίας-ΙΚ, εγκαθίστανται για λίγες μέρες στην πόλη αυτή και στη συνέχεια αποστέλλονται στα διάφορα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ.

Οι Τούρκοι με τη σειρά τους θέλουν να περάσει η πόλη αυτή υπό τον έλεγχο των δικών της τζιχαντιστών, κάτι που απορρίπτουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι προκρίνουν τις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας», δηλαδή τους Κούρδους του YPG.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις προετοιμασίες των Κούρδων για επίθεση στην Αζάζ και την Μενμπίτς, που θα σημάνει τη συνένωση των καντονιών Κομπάνι και Αφρίν και τον πλήρη έλεγχο των συνόρων Τουρκίας-Συρίας από τους Κούρδους, έχει προκαλέσει κόκκινο συναγερμό στην Άγκυρα. Επίσης, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο η εντολή για αναχώρηση των οικογενειών των υπηρετούντων Αμερικανών στη βάση του Ιντσιρλίκ να σχετίζεται με την σοβαρή διαφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας στο ανωτέρω ζήτημα.

Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι Ερντογάν και Νταβούτογλου είχαν χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή» την προέλαση των κουρδικών στρατευμάτων δυτικά του ρου του Ευφράτη. Οι δυνάμεις του YPG είναι ήδη δυτικά του Ευφράτη εδώ και βδομάδες, και έχουν φτάσει λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη Μενμπίτς, με την κόκκινη γραμμή να έχει αλλάξει χρώμα και το δίδυμο της νεοοθωμανικής παράνοιας να σιωπά. Τώρα μένει να δούμε τις επόμενες μέρες αν η άλλη κόκκινη γραμμή, Τζαραμπλούζ-Αζάζ, αλλάξει κι αυτή χρώμα.

Πάντως, μ’ αυτά και μ’ αυτά, γίνεται πλέον φανερό ότι τα υφιστάμενα σύνορα Τουρκίας-Συρίας δεν εξυπηρετούν ούτε την ειρήνη ούτε τη σταθερότητα, και το κυριότερο, ούτε τους λαούς της περιοχής. Και απ’ ό,τι φαίνεται, την άποψη αυτή δεν ενστερνίζονται μόνο οι λαοί που πλήττονται αιώνες και δεκαετίες τώρα από τη βαρβαρότητα της Άγκυρας, της Δαμασκού και της Βαγδάτης, αλλά και άλλες, υπέρτερες δυνάμεις, που έχουν τα δικά τους σχέδια για την περιοχή.

Σε ό,τι μας αφορά, εμάς την Ελλάδα και την Ευρώπη, θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Ήδη ο Ερντογάν από τις ΗΠΑ εκτοξεύει ανερυθρίαστα απειλές όχι μόνο εναντίον μας αλλά εναντίον ολόκληρου του πλανήτη, λέγοντας ότι αν αλλάξουν τα σύνορα, θα κινδυνέψει όλος ο κόσμος. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι λοιπόν, γιατί άνθρωποι όπως ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου, που είναι τυφλωμένοι από εθνικιστικό σοβινισμό και ισλαμιστικό φανατισμό, είναι ικανοί για όλα. Οι βόμβες στις Βρυξέλλες ήταν απλά μια προειδοποίηση.
http://www.pontos-news.gr/article/148691/sto-kokkino-oi-sheseis-ipa-toyrkias