Στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης‏

 

Stephanie Höppner / Σταμάτης Ασημένιος

Εκτεταμένη βία, πολλοί νεκροί και χιλιάδες πρόσφυγες. Δύο χρόνια μετά την ίδρυση του, το Νότιο Σουδάν οδηγείται σε εμφύλιο. Ο ΟΗΕ ενισχύει τις δυνάμεις του στη χώρα και η ΕΕ στέλνει στην περιοχή τον Αλέξανδρο Ρόντο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα μια αιματηρή σύγκρουση στο Νότιο Σουδάν, το νεώτερο κράτος του κόσμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ημέρα που άρχισαν οι συγκρούσεις. Περισσότεροι από 80 χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες. Μόνο στον καταυλισμό του ΟΗΕ έχουν βρει καταφύγιο 20 χιλιάδες άνθρωποι. Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της Deutsche Welle στην περιοχή Χάνα Μακνέις, «ήδη η πολιτική σύγκρουση μετεξελίσσεται σε εθνοτική σφαγή».

Υπάρχει ο κίνδυνος να μετεξελιχθεί η σύγκρουση αυτή σε γενικευμένο εμφύλιο, εκτιμά ο ΟΗΕ που ενισχύει τις δυνάμεις του στη χώρα. Το Συμβουλίου Ασφαλείας,
ενέκρινε χθες την αποστολή περίπου 5.500 κυανόκρανων για την προστασία των αμάχων στη χώρα. Η συνολική δύναμη του ΟΗΕ φτάνει στους 12.500 στρατιώτες. Επίσης θα αυξηθεί η ο αριθμός των αστυνομικών από τους 900 στους1.320.

Η Μαρίνα Πέτερ, εκπρόσωπος της οργάνωσης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sudan Focal Point, χαιρετίζει την απόφαση του ΟΗΕ, εκφράζοντας όμως και επιφυλάξεις. «Είναι θετική η μεγαλύτερη παρουσία των κυανοκράνων, οι οποίοι καλούνται να περιπολούν σε πολλές περιοχές προκειμένου με την παρουσία τους να στείλουν το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να σκοτώνονται άνθρωποι. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα δεν θα μπορέσουν να κάνουν πολλά, εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί», επισημαίνει η Μαρίνα Πέτερ.

O Άλεξ Ρόντος στο Νότιο Σουδάν ως εντεταλμένος της ΕΕ

Σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις συγκρούσεις και ζήτησε να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιρ και τον πρώην αντιπρόεδρό του Ρικ Μάκαρ. "Αυτοί που ευθύνονται για την παραβίαση των νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να λογοδοτήσουν", επισημαίνεται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η ΕΕ στέλνει στην περιοχή ως ειδικό εντεταλμένο τον διπλωμάτη Αλέξανδρο Ρόντο, προκειμένου να συμβάλει στην πολιτική επίλυση του προβλήματος, όπως ανακοίνωσε στο twitter η εντεταλμένη της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον. Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα συναντηθούν στην Τζούμπα οι ηγέτες πολλών κρατών της ανατολικής Αφρικής προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή.

Όπως επισημαίνει η Μαρίνα Πέτερ, «δεν πρόκειται μόνο για μια σύγκρουση μεταξύ δύο γηραιών κυρίων, αλλά για μια κρίση με εθνοτικό χαρακτήρα». Πέραν τούτου, υπογραμμίζει η εκπρόσωπος της οργάνωσης, στο Νότιο Σουδάν συγκρούονται και οικονομικά συμφέροντα διαφόρων χωρών της Αφρικής και των μεγάλων δυνάμεων, ΗΠΑ και Κίνας, εξαιτίας του πετρελαίου αλλά και της στρατηγικής θέσης του Νοτίου Σουδάν.

http://www.dw.de/%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B8%CF%85%CF%81%CE%B1-%CE%B5%CE%BC%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%8D%CF%81%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B7%CF%82/a-17325197