Προσφεύγει στη δικαιοσύνη το τουρκικό Γ.Ε.Σ.‏

 

Αριάνα Φερεντίνου, Κων / πολη

Tη διεξαγωγή δικαστικής έρευνας ζητά το Γεν. Επιτελείο Στρατού για ποινικά αδικήματα κατά στρατιωτικών στις υποθέσεις Εργκένεκον και Βαριοπούλας. Στο μεταξύ η κυβέρνηση συνεχίζει τη ρητορεία περί συνομωσίας.

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα κίνηση που δημιουργεί μια νέα διάσταση στην παρούσα κρίση στην Τουρκία, το Γενικό Επιτελείο Στρατού προσέφυγε στις εισαγγελικές αρχές ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας για ποινικό αδίκημα που θεωρεί ότι διαπράχθηκε εναντίον των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μέσω των υποθέσεων Εργκένεκον και Βαριοπούλας, όπου μεγάλος αριθμός απόστρατων και εν ενεργεία στρατιωτικών κρίθηκαν ένοχοι συνωμοσίας για ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

Στο κείμενο της προσφυγής αναφέρεται ότι τα στοιχεία εναντίον των καταδικασθέντων στρατιωτικών ήταν πλαστά και ότι αστυνομία, οι δικαστές και οι εισαγγελείς αγνόησαν τα αιτήματα των δικηγόρων και αλλοίωσαν τα στοιχεία. Πριν από λίγες ημέρες ο τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ που καταδικάστηκε σε ισόβια τον περασμένο Αύγουστο για σύσταση και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης στην υπόθεση Βαριοπούλα, υπέβαλε αίτημα για την αποφυλάκισή του με το ίδιο αιτιολογικό.

«Διεθνές σχέδιο αποσταθεροποίησης της Τουρκίας»

Οι κινήσεις αυτές στηρίζονται στους πρόσφατους ισχυρισμούς του τούρκου πρωθυπουργού ότι η παρούσα κρίση οφείλεται σε μια συνωμοσία κατά της Τουρκίας, σε ένα παράλληλο κράτος που έχει παρεισφρήσει στον κρατικό μηχανισμό, στο δικαστικό σώμα και στην αστυνομία και τώρα απειλεί την Τουρκία υπό την καθοδήγηση του διαμένοντος στις ΗΠΑ, θρησκευτικού ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Όπως είναι γνωστό η κρίση ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου με εισαγγελικό ένταλμα σύλληψης δεκάδων υπόπτων για μεγάλη υπόθεσης διαφθοράς, μεταξύ των οποίων δύο γιοί πρώην υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν. Από εκείνη τη στιγμή η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό και διεθνές σχέδιο αποσταθεροποίησης της Τουρκία, στο οποίο συμμετέχει το δικαστικό σώμα και μέρος της αστυνομίας που φέρεται να πρόσκειται στον Γκιουλέν. Με το αιτιολογικό αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο ελέγχου της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και υπαγωγής της στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Εισάγοντας όμως τη νέα αυτή ερμηνεία περί συνωμοσίας ο Ερντογάν φαίνεται ότι δίνει την ευκαιρία για αναβάπτιση του υπό διωγμόν από την παρούσα κυβέρνηση στρατιωτικού κατεστημένου, το οποίο ελπίζει να βρει δικαίωση τώρα μέσα από μια αναμόχλευση της δίκης για τις δύο υποθέσεις που έχουν κλείσει εκατοντάδες αξιωματικούς στη φυλακή.

http://www.dw.de/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B5%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B3%CE%B5%CF%83/a-17339792