Περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό;‏

Περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό;‏

Alexander Budde / Γιάννης Παπαδημητρίου
2 Νοεμβρίου 2012

Μείωση συνεισφοράς και περικοπές σε συγκεκριμένες γραμμές του κοινοτικού προϋπολογισμού ζητεί η Σουηδία, που πληρώνει στην Ε.Ε. τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Η κυβέρνηση του Φρέντρικ Ράινφελντ υπολόγισε ότι μετά το 2014 (και με βάση την τελευταία συμβιβαστική πρόταση της κυπριακής προεδρίας για το πλαίσιο χρηματοδότησης μέχρι το 2020) για κάθε σουηδική κορώνα που θα κατέθετε στον προϋπολογισμό, θα έπαιρνε πίσω μόλις 54 öre από ευρωπαϊκά κονδύλια, δηλαδή κάτι παραπάνω από το μισό. Ήδη αυτό προκαλεί αντιδράσεις, αλλά η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπιργκίτα Όλσον υποστηρίζει ότι αυτό που εξοργίζει τους Σουηδούς δεν είναι τόσο το ποσό καθαυτό, όσο η μελλοντική χρήση του.
«Η πρόταση είναι μη ρεαλιστική και από την πλευρά μας απαράδεκτη. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει οδυνηρές περικοπές στην παιδεία, την υγεία, τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Είναι καιρός να κάνει και η Ε.Ε. κάποιες μεταρρυθμίσεις» τονίζει η υπουργός.

Περικοπές στις αγροτικές δαπάνες;

Όταν λέει «μεταρρυθμίσεις» η Μπιργκίτα Όλσον εννοεί κυρίως τη μείωση των επιδοτήσεων για τους αγρότες: «Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στην ενδυνάμωση της Ευρώπης, αλλά δεν θέλουμε να πληρώσουμε για μία πολιτική που δεν επικροτούμε. Η πρόταση που έχουμε σήμερα προβλέπει ότι το 40% των κοινοτικών δαπανών θα δίνεται στην αγροτική παραγωγή, παρότι αυτή εκπροσωπεί μόνο το 1,5% της ευρωπαϊκής οικονομίας και το 5% του συνολικού πληθυσμού. Αυτό δεν έχει νόημα» υποστηρίζει η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας.

Μαζί με τη Γερμανία, τη Μ.Βρετανία αλλά και τη Γαλλία, η Σουηδία θα επιδιώξει μία συνολική μείωση δαπανών στην περίοδο 2014-2020 κατά τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με αυτά που προβλέπει η σημερινή πρόταση της Κομισιόν. Επιπλέον η Μπιργκίτα Όλσον πιστεύει ότι αυτά τα χρήματα θα πρέπει να διατεθούν αλλού: «Θέλουμε περισσότερα χρήματα για έρευνα, καινοτομία, προστασία του κλίματος, σύγχρονα έργα υποδομής. Αν θέλουμε να ανταγωνιστούμε την Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ δεν μπορούμε να έχουμε έναν προϋπολογισμό που θυμίζει δεκαετία του ’50».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι χώρες που θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες στο νέο πλαίσιο προϋπολογισμού θα είναι η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ουγγαρία. Η Κομισιόν όχι μόνο απορρίπτει τη μείωση, αλλά ζητάει αύξηση πόρων, υποστηρίζοντας ότι «περισσότερη Ευρώπη με λιγότερα λεφτά δεν γίνεται».

Πιθανές απώλειες και για την Ελλάδα

Πάντως δεν συμφωνούν όλοι οι Σουηδοί με την Μπιργκίτα Όλσον. Για παράδειγμα η ευρωβουλευτής Σεσίλια Βίκστρεμ, αν και μέλος του Φιλελεύθερου Κόμματος όπως η υπουργός, έχει διαφορετική άποψη και λέει «όχι» στις περικοπές των κοινοτικών δαπανών: «Σε αυτή τη διαμάχη το ερώτημα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Αν θέλουμε δηλαδή μία Ευρώπη της σύγκλισης και της συνοχής ή αν θα πάμε σε διαφορετική κατεύθυνση. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε τα θεμέλια που διέπουν την Ευρώπη, δηλαδή την αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τα κοινά θεσμικά τους όργανα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απειλεί με βέτο εάν δεν γίνουν περικοπές. Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλλε Τόρνινγκ Σμιτ δεν θέλει να αντισταθμίζει εκείνη τις εκπτώσεις στις εισφορές άλλων κρατών. Αλλά ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ προειδοποιεί να μην πειράξει κανείς την έκπτωση που με τόσο κόπο είχε εξασφαλίσει. Η συνέχεια στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής για τον προϋπολογισμό στα τέλη Νοεμβρίου.

http://www.dw.de/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AD%CF%82-...