Ο τελευταίος ασπασμός του Μουσταφά Κεμάλ


ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ 
Δεν έκανε ο στρατός το πραξικόπημα. Ο Ερντογάν το έκανε. Πρόκειται για ένα πραξικόπημα φανατικών. Με γένια τζιχαντιστών, σαλβάρια, σκούφους, πάλες. Οι ήρωες του Σίβας και του Καχραμάνμαρας! Έκοψαν το κεφάλι ενός στρατιώτη 20 χρόνων πάνω στη γέφυρα. Έναν άλλον τον λίντσαραν. Μαστίγωσαν και κλότσησαν τους στρατιώτες που παραδόθηκαν. Κοιτάξτε αυτές τις φωτογραφίες. Τις γενειάδες τους. Αυτοί είναι εκείνοι που υπερασπίζονται τη δημοκρατία.

 

Που απέτρεψαν το πραξικόπημα. Φωνάζοντας «ισλαμικός νόμος». Επαναλαμβάνοντας ρυθμικά τη λέξη Αλλάχ. Φωνάζοντας «στο όνομα του Αλλάχ, ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Έσωσαν τη δημοκρατία, λέει! Οι σωματοφύλακες του Ερντογάν. «Ξεχυθείτε στους δρόμους», τους είπε. Ξεχύθηκαν! Τι σκευωρία είναι αυτή. Τι δολοπλοκία. Τι σενάριο! Όσοι επέζησαν θα γράψουν αυτά που δεν γνωρίζουμε τώρα μετά από χρόνια στα απομνημονεύματά τους. Μόνο που θα έχει περάσει ο καιρός. Έστω και αν λέγεται ότι ήταν αθώος ο στρατιώτης του οποίου έκοψαν το κεφάλι, εκείνος δεν θα το γνωρίζει αυτό.

Δεν είναι ταινία κύριοι. Δεν είναι θέατρο. Γιατί το αφήσατε έτσι και πέσατε για ύπνο; Είναι μήπως πολύ πληκτικό; Αίμα χύνεται μωρέ, αίμα. Κοτζάμ Βουλή δέχεται βομβαρδισμό. Μήπως δεν αξίζει να το δει κανείς αυτό; Μακάρι να είχατε πάψει έστω και μία φορά να φαίνεστε τόσο πολύ σοφοί. Να βλέπατε τις τηλεοράσεις. Να προβληματιζόσασταν λίγο περισσότερο. Πώς ξεγελάστηκαν εκείνοι οι νεαροί στρατιώτες; Ποιων έπεσαν θύμα; Πού είναι οι διοικητές τους; Γιατί τους άφησαν και έφυγαν; Ποιος τους έριξε μπροστά στους οργισμένους τζιχαντιστές του Ταγίπ;

Τι είναι αυτά τα προσκλητήρια προσευχής που ακούγονται δυνατά από τους μιναρέδες μετά τα μεσάνυκτα; Μήπως είναι η τελευταία προσκλητήρια προσευχή, ο τελευταίος ασπασμός του Μουσταφά Κεμάλ; Μήπως διαβάζεται το δεύτε τελευταίον ασπασμόν για την Τουρκική Δημοκρατία; Και μαζί με την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα αυτό συμβαίνει και στη δική μου χώρα; Φτάσαμε στο πρωί με προσκλητήρια για προσευχή. Οι φανατικοί γιορτάζουν. Οι δε ανόητοι αντιπολιτευόμενοι ακόμα λένε ότι σώθηκε η δημοκρατία. Εκθειάζουν τους φανατικούς. Επειδή απέτρεψαν το πραξικόπημα! Δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να γίνει. Κέρδισαν! Κέρδισε το Σεριάτ, ο ισλαμικός νόμος. Χαρείτε επειδή απέτυχε το στρατιωτικό πραξικόπημα. Ζήτω το χαλιφάτο. Κατάρα στο πραξικόπημα!

Φτάσαμε στο πρωί με προσκλητήρια για προσευχή στη Λευκωσία. Με ρυθμικές επαναλήψεις της λέξης Αλλάχ. Με φωνές ότι ο Αλλάχ είναι μεγάλος. Ούτε οι διαμένοντες εδώ κοιμούνται. Είναι και οι διαμένοντες εδώ έτοιμοι να ξεχυθούν στους δρόμους, να κόψουν κεφάλια. Είναι ικανοποιημένοι και οι αριστεροί και οι δεξιοί μας. Να είστε ευτυχισμένοι! Άντε μπείτε στη σειρά. Να φιλήσετε το χέρι του Ταγίπ! Αν μέχρι σήμερα ήταν προφήτης, στο εξής είναι Αλλάχ, Θεός! Η καημένη η Τουρκία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο φασιστικά χείλη. Μην ανησυχείς. Να είσαι και εσύ ευτυχισμένος!

Δεν είναι ο στρατός που έκανε το πραξικόπημα. Ο Ερντογάν το έκανε. Πέτυχε αυτό που επιθυμούσε. Ένας μάστορας, μία χώρα. Μαζί και εμείς. Στέλλει χαιρετίσματα στους εδώ τζιχαντιστές. Είδα πραξικόπημα και στη Μόσχα. Αλλά τέτοιο πράγμα δεν είδα. Ανέβηκε και ο λαός εκεί πάνω στα τανκ. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα και οι στρατιώτες που βρίσκονταν μέσα στα τανκ εκεί, δεν τους άγγιξαν. Ούτε εκείνοι τους άγγιξαν. Κανείς δεν επιχείρησε να τους λιντσάρει. Όλοι απάγγελλαν ποιήματα ελευθερίας από τον Πούσκιν πάνω στα τανκ. Εκεί δεν υπήρχε κανείς γενειοφόρος, με σαλβάρι, με σαρίκι και με πάλες.

Από δω και μπρος τι θα γίνει; Βιβλική καταστροφή! Κανείς δεν μπορεί πλέον να τον σηκώσει από εκείνο τον θώκο μέχρι να πεθάνει. Τέλειωσε την υπόθεση μέσα σε ένα βράδυ. Κέρδισε αυτός. Και τέλειωσε η Τουρκία!

Πηγή: http://politis.com.cy/article/o-telefteos-aspasmos-tou-moustafa-kemal
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/07/blog-post_335.html