Οι πολλαπλασιαστές, η Κύπρος και το G20

Οι πολλαπλασιαστές, η Κύπρος και το G20

 

Αθανάσιος Ελλις, Ουάσιγκτον
15 Φεβρουαρίου 2013

«Ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων» χαρακτήρισε ο διευθυντής Εξ. Σχέσεων του ΔΝΤ Τζέρι Ράις τη σύνδεση των ελληνικών προβλημάτων με το σχεδιασμό του ΔΝΤ. Αναφορές έγιναν επίσης για Κύπρο και G20.

Στο πρόγραμμα για την Ελλάδα έχουν ήδη γίνει προσαρμογές που έλαβαν υπόψη τα νέα δεδομένα και τη διαπίστωση περί λανθασμένου πολλαπλασιαστή που χρησιμοποιήθηκε αρχικά, τόνισε χθες ο διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος υπογράμμισε ότι κατόπιν πιέσεων του Ταμείου, απομειώθηκε σημαντικά το ελληνικό χρέος και δόθηκε περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να υλοποιήσει την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή. Σημείωσε, επίσης, ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, επισημαίνοντας την «περίοδο πολιτικής αστάθειας», την «κακή εφαρμογή του προγραμματισμού», όπως και την «απώλεια της εμπιστοσύνης» για τις προοπτικές της Ελλάδας εντός του ευρώ, καθώς και τα γενικότερα προβλήματα στην ευρωζώνη.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ και στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ, επικαλέσθηκε τις επισημάνσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, και χαρακτήρισε τη διασύνδεση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας με τον σχεδιασμό του προγράμματος και τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές ως «ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ».

Δεν έχει σημειωθεί ακόμη η αναγκαία πρόοδος στην Ελλάδα

Ο κ. Ράις απέφυγε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις και την επιστολή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, Ολι Ρεν, προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στην οποια άφηνε σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ που ανέδειξε το θέμα. Ο αξιωματούχος του Ταμείου περιορίσθηκε να διαμηνύσει πως δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων στους κόλπους της τρόικας.

Αναφερόμενος στην υστέρηση εσόδων που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, επισήμανε ότι δεν έχει ακόμη σημειωθεί η αναγκαία πρόοδος σε ό,τι αφορά τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και σημείωσε ότι το ΔΝΤ «αναμένει να συνεργαστεί με τον νέο γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων». Ο κ. Ράις αναφέρθηκε και στην υψηλή ανεργία στην Ελλάδα, λέγοντας πως η αντιμετώπισή της είναι ένας από τους βασικούς λόγους που πρέπει άμεσα να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Στόχος και η χρηματοπιστωτική βιωσιμότητα της Κύπρου

Σε ερώτηση για την Κύπρο, επανέλαβε ότι στελέχη του ΔΝΤ συνεργάζονται με τις κυπριακές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους για να βρεθεί λύση στον τραπεζικό τομέα που θα είναι συμβατή με τη βιωσιμότητα του χρέους και περιέγραψε ως καθοριστικό στόχο τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής βιωσιμότητας της Κύπρου εντός της ευρωζώνης.

Τέλος, σε ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την παγκόσμια οικονομία, ο κ. Ράις περιέγραψε ως «υπερβολικούς» τους φόβους περί νομισματικού «πολέμου» οι οποίοι ενδέχεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20 που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Μόσχα με τη συμμετοχή και της Κριστίν Λαγκάρντ. Ο κ. Ράις τόνισε ότι οι «μεγάλες δυνάμεις» πρέπει να παρακολουθούν με προσοχή το ζήτημα αλλά σε πνεύμα συνεργασίας, σημειώνοντας ότι από την πλευρά του το ΔΝΤ είναι έτοιμο να παίξει το ρόλο του και «να συμβάλει στη διευκόλυνση αυτής της συνεργασίας».

Πηγή: http://www.dw.de/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%80%CE%BB...