Οι ελευθερίες αναστέλλονται

OZ

Τα διατάγματα της OHAL στοχεύουν στα πιο βασικά δημοκρατικά δικαιώματα…

1) Αυθαίρετο κλείσιμο των ΜΜΕ

Mετά από την κήρυξη της OHAL (περίοδος εκτάκτου καταστάσεως) με το διάταγμα που βγήκε, αποφασίστηκε πως όταν κριθεί πως ¨κάποιοι σχηματισμοί ή ομάδες συνεργάζονται με την δομή που απειλεί την εθνική ασφάλεια¨ αυτό είναι επαρκές για το κλείσιμο τους. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για αυθαίρετα κλεισίματα. Δόθηκε αρμοδιότητα στον υπουργό να κλείνει εφημερίδες , τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα και εκδοτικούς οίκους.

2) ΣΟΥΠΕΡ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Χωρίς δικαστική απόφαση, θα είναι αρκετή η γραπτή εισαγγελική εντολή. Ο εισαγγελέας θα μπορεί να κατάσχει τα έγγραφα υπεράσπισης που θα έχουν μεταξύ τους ο δικηγόρος και ο κατηγορούμενος. Θα μπορεί να πάρει τα γράμματα του υπόπτου, όπως και τα έγγραφα που θα έχει ο γιατρός και ο δικηγόρος του. Η αστυνομία θα δύναται απευθείας η ίδια να εξετάζει τους υπολογιστές και τα έγγραφα του. Θα τίθενται επίσης περιορισμοί στα περιουσιακά του στοιχεία.

3) ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΩΝ ΣΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

Με πρόφαση την έρευνα και τις επιχειρήσεις κατά της κοινότητα Γκιουλέν, δόθηκε ευκαιρία για ένα κυνήγι μαγισσών στον δημόσιο τομέα. Τελευταία στην Μερσίνα, καθηγητές οι οποίοι μοίρασαν κείμενο με τίτλο ¨Δεν θα γίνουμε εταίροι σε αυτό το έγκλημα¨, απολύθηκαν χωρίς καν να τους κοινοποιηθεί τίποτε.

4) ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κέντρο υποβοηθούμενης γονιμοποίησης ενός Αρμένιου γιατρού έκλεισε στα πλαίσια της OHAL. Τα έμβρυα μεταφέρθηκαν στο πανεπιστήμιο Κοτς. Κατασχέθηκαν πληροφορίες για περίπου 40 χιλιάδες ασθενείς. Ο Αρέτ Καμάρ που δήλωσε πως είναι Αρμένιος και χριστιανός και δεν έχει καμία σχέση με τον Γκιουλέν ανέφερε πως καθώς η απόφαση αυτή πάρθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, δεν έκανε καμία προσπάθεια.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/576029/Ozgurlukler_askida.html 

tourkikanea.gr/2016/08/ohal-2/