Μια ανάσα από την πολεμική εμπλοκή Κολομβία και Βενεζουέλα…


Mignatiou.com
Στα πρόθυρα πολέμου βρίσκονται, πλέον, Κολομβία και Βενεζουέλα. Σύμφωνα με τις κολομβιανές αρχές, άνδρες της εθνοφρουράς της Βενεζουέλας εισήλθαν στο κολομβιανό έδαφος, άνοιξαν πυρ και προκάλεσαν ελαφρές ζημιές.

Οι κολομβιανές αρχές ανέφεραν πως 15 στρατιώτες της Βενεζουέλας εισήλθαν στο συνοριακό χωριό Μαϊκάο, εντός του κολομβιανού εδάφους, καταδιώκοντας έναν άνδρα που επέβαινε σε μοτοσυκλέτα και ο οποίος είχε προσπαθήσει να εισέλθει στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Οι στρατιώτες της Βενεζουέλας προχώρησαν σε βάθος 1 χλμ. εντός του κολομβιανού εδάφους, όπως υποστηρίζουν οι κολομβιανές αρχές.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής παραμένουν τεταμένες αφότου η Βενεζουέλα έκλεισε τα σύνορά της με την Κολομβία, απέλασε 1.500 Κολομβιανούς που ζούσαν στη Βενεζουέλα και υποχρέωσαν χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Κάτοικοι του χωριού δήλωσαν πως οι στρατιώτες της Βενεζουέλας τους κακομεταχειρίστηκαν, ενώ στρατιώτες της Κολομβίας βρήκαν κάλυκες και τα απομεινάρια της καμένης μοτοσικλέτας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες κλιμακώνεται συνεχώς. Η Κολομβία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τρία αεροσκάφη της Βενεζουέλας παραβίασαν τον εναέριο χώρο της.

Την Παρασκευή, ένα ρωσικής κατασκευής αεροσκάφος Sukhoi Su-30, της Πολεμικής Αεροπορίας της Βενεζουέλας συνετρίβη, από άγνωστη αιτία, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο χειριστές του.

Μετά τις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες του Ισημερινού και της Ουρουγουάης, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαντούρο και ο ομόλογός του της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος αναμένεται να συναντηθούν αύριο για να συζητήσουν σχετικά με την κρίση.

http://mignatiou.com/2015/09/mia-anasa-apo-tin-polemiki-emploki-kolomvia-ke-venezouela/