Κωνσταντινούπολη: Συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον ηγέτη της Χαμάς

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε με τον Χαλέντ Μεσάαλ, ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, σύμφωνα με προεδρικές πηγές μέσα στο κλίμα επαναπροσέγγισης της Άγκυρας με το Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις πάγωσαν όταν Ισραηλινοί κομάντος σκότωσαν 10 Τούρκους ακτιβιστές σε έφοδο που πραγματοποίησαν στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά που ακολουθούσε μια νηοπομπή προκειμένου να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό του παλαιστινιακού εδάφους της Γάζας το 2010.

 

Η Τουρκία είχε ζητήσει από το Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη, να πληρώσει αποζημίωση και να άρει τον αποκλεισμό. Για το Ισραήλ ο περιορισμός της δραστηριότητας της Χαμάς στην Τουρκία υπήρξε βασικό αίτημα.

 

Οι προεδρικές πηγές, ανέφεραν ότι ο Ερντογάν και ο Μεσάαλ συζήτησαν τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των Παλαιστινίων (με την προσέγγιση της Τουρκίας στο Ισραήλ) καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια την οποία παρέχει η Τουρκία στη Γάζα.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε νωρίτερα αυτόν το μήνα ότι η Τουρκία βρίσκεται στο στάδιο της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, σημειώνει η Jerusalem Post.

The Hellenic Information Team

Το παρόν άρθρο μεταφράστηκε και επιμελήθηκε από το © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

www.echedoros-a.gr/2016/06/blog-post_940.html