Κούβα, Ασάνζ και Αφρικανική Ένωση για την επανεκλογή Ομπάμα

Κούβα, Ασάνζ και Αφρικανική Ένωση για την επανεκλογή Ομπάμα

Χωρίς κανένα σχόλιο και χωρίς συγχαρητήριο τηλεγράφημα - τουλάχιστον ως τώρα - υποδέχτηκαν την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα οι Κουβανικές αρχές.

Η επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί το «μη χείρον βέλτιστο» για την Κούβα, υποστήριξαν από τη δική τους πλευρά αναλυτές από την Αβάνα. Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ένας «λύκος με προβιά προβάτου» δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) ζήτησε πρόσθετη αμερικανική συμμετοχή στις προσπάθειες επίλυσης των κρίσεων στο έδαφος της Μαύρης Ηπείρου.

Η επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί το «μη χείρον βέλτιστο» για την Κούβα, υποστήριξαν σήμερα διάφοροι αναλυτές, δίχως ωστόσο να αναμένουν «σημαντικές μεταβολές» στην πολιτική της επιβολής εμπάργκο που
ακολουθεί η Ουάσιγκτον κατά της κυβέρνησης της νησιωτικής χώρας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση από τις αρχές της χώρας, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης—που ελέγχονται στο σύνολό τους από το κράτος—περιορίσθηκαν να αναμεταδώσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών
εκλογών χωρίς να το σχολιάσουν.

«Η επανεκλογή του Ομπάμα είναι το μη χείρον βέλτιστον για την Κούβα, είναι μάλλον θετική, σε σύγκριση με ό,τι μπορεί να σήμαινε η εκλογή του άλλου υποψηφίου», του ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος δεσμευόταν ότι θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις, δήλωσε ο Κουβανός πανεπιστημιακός Εστέμπαν Μοράλες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαίρει «μεγάλης δημοτικότητας» μεταξύ των Κουβανών, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο αντιπολιτευόμενος οικονομολόγος Όσκαρ Εσπινόσα.

«Η πολιτική του κατέστησε δυσχερές στην κουβανική κυβέρνηση να διατηρήσει το παραδοσιακό κλίμα αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ προκειμένου να δικαιολογήσει την καταπίεση και την οικονομική κρίση», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ο Ομπάμα απομένει να κάνει ακόμη πολλά, ιδίως να κλείσει την παράνομη βάση του Γουαντάναμο και να τερματίσει τον εγκληματικό αποκλεισμό κατά της Κούβας», γράφει ο μπλόγκερ Γιοάντρι Φοντάνα, ο οποίος αναμεταδίδει κυρίως ειδήσεις που
προέρχονται από πληροφορίες που αντλεί από τις αρχές.

Ο Φοντάνα υπογραμμίζει επίσης πως ο Ομπάμα διαθέτει επίσης «τη δυνατότητα να επιτύχει την απελευθέρωση του (Αμερικανού υπεργολάβου του αμερικανικού ΥΠΕΞ) Άλαν Γκρος (καταδικασμένου τον Μάρτιο του 2011 σε 15ετή κάθειρξη για λαθραία εισαγωγή στην Κούβα παράνομου δορυφορικού υλικού) και των πέντε Κουβανών της αντιτρομοκρατικής», οι οποίοι έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ για κατασκοπεία και θεωρούνται στην Κούβα «ήρωες του αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Ασανζ: «Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ένας "λύκος με προβιά προβάτου"»

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ένας «λύκος με προβιά προβάτου» δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, αναφερόμενος στην επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου.

«Ο Ομπάμα φαίνεται να είναι ένας συμπαθητικός άνθρωπος. Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα», εκτίμησε ο Τζούλιαν Ασάνζ σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, που δόθηκε μέσα από την πρεσβεία του Ισημερινού όπου έχει καταφύγει από τα μέσα Ιουνίου.

«Είναι καλύτερο να έχουμε ένα πρόβατο με προβιά λύκου απ' ότι ένα λύκο με προβιά προβάτου», τόνισε.

«Όλες οι ενέργειες κατά του WikiLeaks υποκινήθηκαν από την κυβέρνηση Ομπάμα», είπε ακόμη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη φυλάκιση, από το Μάιο του 2010, του στρατιωτικού Μπράντλεϊ Μάνινγκ που θεωρείται από την αμερικανική δικαιοσύνη ότι
ήταν ο "πληροφοριοδότης" του WikiLeaks.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει επίσης επικρίνει τους Ρεπουμπλικάνους ότι δεν ήταν μια αντιπολίτευση «αποτελεσματική ενάντια στις υπερβολές της κυβέρνησης» Ομπάμα.

«Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστέψουμε ότι αυτό θα αλλάξει», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «μια κυβέρνηση Ρόμνεϊ θα είχε προσπαθήσει να μεταχειριστεί ακόμη χειρότερα τον Μάνινγκ».

Ο Αμερικανός στρατιωτικός κατηγορείται ότι "κατέβασε" από τους υπολογιστές της κυβέρνησης, και μετά μεταβίβασε στο WikiLeaks στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και 260.000 τηλεγραφήματα του
Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκαλώντας μια καταιγίδα στη παγκόσμια διπλωματία.

Ο Μάνινγκ μπορεί να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για συνεργασία με τον εχθρό.

Όσον αφορά το status quo της δικής του κατάστασης του φυγάδα (στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο) ο Ασάνζ δήλωσε ότι «δεν υπήρξε καμία πραγματική πρόοδος κατά τις τελευταίες εβδομάδες».

Αφρικανική Ένωση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν μεγαλύτερη εμπλοκή στην επίλυση των κρίσεων»

Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) ζήτησε σήμερα επίσημα από τον επανεκλεγέντα στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, πρόσθετη αμερικανική συμμετοχή στις προσπάθειες επίλυσης των κρίσεων στο έδαφος της Μαύρης Ηπείρου, οι οποίες
μπορεί να εκδηλωθούν στη διάρκεια της δεύτερης τετραετούς θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος του Μπενίν Μπόνι Γιαγί, που προεδρεύει της ΑΕ, σε συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε σήμερα στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, εύχεται «οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν μεγαλύτερη εμπλοκή στην επίλυση των κρίσεων, ή αναφορικά με
άλλες απειλές, που από κοινού καθιστούν πιό ευάλωτα σε επιθετικές ενέργειες και βλέψεις τρίτων τα κράτη της Αφρικής»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 07 Νοεμβρίου 2012

Πηγή:http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4765813