Η αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στο μέτωπο του Χαλεπίου

Βαλεντίνος Βασιλέσκου
Μια από τις συνέπειας της εκεχειρίας που τέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία στη Συρία ήταν η απόσυρση των περισσότερων ρωσικών αεροσκαφών από τη βάση της Λατάκειας.
Ως συνήθως, ο Πρόεδρος Barack Obama δεν τήρησε ούτε την εκεχειρία, ούτε τις υποσχέσεις προς τον Πούτιν, επιθυμώντας μέχρι τέλος να ανατρέψει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ως εκ τούτου, μετά την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός, στις 27 Φεβρουαρίου 2016, οι ισλαμιστές στη Συρία βοήθησαν στην οικοδόμηση αμέτρητων αυτοκινητοπομπών εφοδιασμού όπλων και νεοσυλλέκτων που διέσχισαν τα σύνορα με τη Τουρκία [1].

Οι αυτοκινητοπομπές αυτές οι οποίες δεν έχουν προσβληθεί από τον αέρα, επέτρεψαν μια αλλαγή στην ισορροπία των δυνάμεων στο μέτωπο του Χαλεπίου σε όφελος των ισλαμιστών που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Τουρκία (και το Ισραήλ, μη το ξεχνάμε, σ.μτφ.). Η αλλαγή αυτή ακυρώνει τα στρατηγικά σχέδια του Συριακού Αραβικού στρατού ο οποίος είχε αναπτύξει ήδη σημαντικές δυνάμεις στο μέτωπο του Χαλέπιου, για να διεξαγάγει την επίθεση εναντίον του ισλαμικού κράτους στην κεντρική και ανατολική Συρία [2].

Τώρα ο Συριακός Αραβικός στρατός αναγκάζεται να σταματήσει την προγραμματισμένη επίθεση και να αποσύρει στρατεύματά προς το μέτωπο στο Χαλέπι. Γεγονός που εκτείνει στο άπειρο τον πόλεμο στη Συρία, την ίδια τη στιγμή που ο Συριακός Αραβικός στρατός ήταν έτοιμος να τον ολοκληρώσει. Ποιος κέρδισε;

Ο Βοράς της επαρχίας του Χαλεπίου.

Οι συντονισμένες επιθέσεις της πολιτοφυλακής του κουρδικού YPG και του συριακού αραβικού στρατού, με την υποστήριξη από τον αέρα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας από τον Δεκέμβριο 2015 έως το Φεβρουάριο 2016, επέτρεπαν την απομόνωση μιας ομάδας της Αλ-Νούσρα ( συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα) και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) στα τουρκοσυριακά σύνορα στα βόρεια του κυβερνείου του Χαλεπίου. Αυτή η ομάδα, που αποτελείται από 4.000 μαχητές, διαχωρίστηκε από τους άλλους 8.000 συμμάχους που βρίσκονται στα δυτικά του Χαλεπίου και της επαρχία της Ιντλίμπ. Το οποίο δίνει τις εξής θέσεις: οι Κούρδοι στα δυτικά, ο Συριακός Αραβικός στρατός στα νότια και το ισλαμικό κράτος στα ανατολικά.

Αυτή η συνδυασμένη ομάδα της Αλ Νούσρα και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου 2016 μια ισχυρή επίθεση, καταλαμβάνοντας την πόλη της αλ-Ραϊ και δεκάδες συνοριακά συροτουρκικά χωριά στα βόρεια του κυβερνείου του Χαλεπίου. Η αεροπορία του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών παρείχε την κατάλληλη υποστήριξη στους ισλαμιστές της Αλ Νούσρα και του ΕΣΣ, βομβαρδίζοντας θέσεις του Ισλαμικού Κράτους. Η πλευρά και το πίσω μέρος της ομάδας Αλ Νούσρα/ΕΣΣ έγιναν εξαιρετικά ευάλωτα σε επιθέσεις των κουρδικών πολιτοφυλακών του YPG στη συνοριακή πόλη Αζάζ. Μόνο που οι κουρδικές πολιτοφυλακές του YPG δεν έχουν πλέον τη ρωσική αεροπορική υποστήριξη, και το τουρκικό μηχανοκίνητο πυροβολικό χτυπά αδιάλειπτα τις θέσεις τους, εμποδίζοντάς τους να επιτεθούν στην ομάδα Αλ Νούσρα/ΕΣΣ.

Η αρχική αποστολή της ομάδας Αλ Νούσρα/ΕΣΣ ήταν να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη δυνατόν σε μήκος λωρίδα ασφαλείας κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, σε βάρος των κουρδικών πολιτοφυλακών και του ισλαμικού κράτους. Μέσω αυτής της ζώνης που θα έλεγχαν, θα μπορούσαν μόνιμα να λαμβάνουν ενισχύσεις ισλαμιστικών ομάδων για να πολεμήσουν κατά του Συριακού Αραβικού στρατού.
Η επόμενη αποστολή της ομάδας Αλ Νούσρα/ΕΣΣ είναι να προχωρήσουν προς τα νότια, και να επιτεθούν τα βόρεια της πόλης του Χαλεπίου και μετά να πραγματοποιήσουν τη σύνδεση με τις συμμαχικές τους ομάδες στα δυτικά και στα ανατολικά του Χαλεπίου.

Το προάστιο Sheikh Maqsood της πόλης του Χαλεπίου.

Στις 5 Απριλίου 2016, η ομάδα ισλαμιστών Jaish αλ-Ισλάμ, η οποία αποτελεί μέρος της Αλ Νούσρα, μια σύμμαχος του ΕΣΣ, επιτέθηκε το προάστιο Sheikh Maqsood, στα βόρεια του Χαλεπίου, καταφέρνοντας να το πάρει σχεδόν όλο από τα χέρια των κουρδικών πολιτοφυλακών του YPG. Ο έλεγχος της γειτονιάς Sheikh Maqsood είναι στρατηγικής σημασίας, διότι από εκεί περνάει η εθνική οδός Castello που πηγαίνει στην επαρχία της Ιντλίμπ και από την οποία πραγματοποιείται ο εφοδιασμός των μεμονωμένων τρομοκρατών στα ανατολικά προάστια του Χαλεπίου. Η επιτυχία της επίθεσης οφείλεται αφενός μεν στην απουσία των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών κατά την άφιξη των αυτοκινητοπομπών της ομάδας Jaysh αλ-Ισλάμ στο Sheikh Maqsood, αφετέρου δε στη χρήση τοξικών αερίων από τους τρομοκράτες που σκότωσαν 22 Κούρδους μαχητές και άφησαν ανάπηρους περισσότερους από 100 άλλους Κούρδους.
Στο παρακάτω βίντεο, μετά τους πυρούς του πυροβολικού της Αλ Νούσρα, μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ακόμη ένα κίτρινο σύννεφο επάνω από το προάστιο Sheikh Maqsood και τα περίχωρα του.

Η ομάδα Jaysh αλ-Ισλάμ, η οποία έχει εγκατασταθεί στο Sheikh Maqsood, αποτελείται από 1.000 μαχητές, που υποστηρίζονται από 15 τεθωρακισμένα οχήματα, δύο συστοιχίες του πυροβολικού και ρουκέτες, μερικά αμερικανικά αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα TOW BGM-71 και πάνω από 20 φορτηγάκια εξοπλισμένα με βαριά πολυβόλα.
Μετά από αυτή την απρόσμενη εξέλιξη, μια ομάδα μάχης 1.500 στρατιωτών (δύο αφγανικά τάγματα της σιιτικής πολιτοφυλακής Fatemiyoun, ένα τάγμα της παλαιστινιακής πολιτοφυλακής ταξιαρχίας Al-Quds, ένα συριακό απόσπασμα της Εθνικής Άμυνας και ένα τάγμα αρμάτων Τ-72 της 4 ης μηχανοκίνητης μοιραρχίας, εκτέλεσαν έναν ελιγμό περικύκλωσης από την περιοχή Al-Shaher, καταλαμβάνοντας θέσεις για το ξεκίνημα επίθεσης στο στρατόπεδο Παλαιστίνιων προσφύγων του Handara.

Το στρατόπεδο προσφύγων Handarat βρίσκεται στα βορειοανατολικά του προαστίου Σεΐχη Maqsud, και η βορειοδυτική πλευρά του αποτελείται από υψώματα 440-480 μ.
Λογικά, μετά την επιτυχία της επίθεσης, η ομάδα των ισλαμιστών Jaish αλ-Ισλάμ του Sheikh Maqsud θα πρέπει να περικυκλωθεί από τον συριακό αραβικό στρατό. Η αποστολή της τακτικής ομάδας του Συριακού Αραβικού στρατού είναι να καταστρέψει την ομάδα Jaysh αλ-Ισλάμ, να πάρει τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου Castello να αποτρέψει την εισαγωγή πρόσθετων ισλαμιστών δυνάμεων στο δυτικό Χαλέπι προς τα ανατολικά της πόλης. Σ’ αυτό το πλαίσιο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης εντόπισαν άλλες στήλες οχημάτων των τρομοκρατών της Αλ Νούσρα, προς τα βόρεια της πόλης του Χαλεπίου. Η ομάδα αποτελείται από 1.200 μαχητές, και διαθέτει 10 άρματα μάχης και περισσότερα από 30 φορτηγάκια με βαριά πολυβόλα.

Τα νότια της πόλης του Χαλεπίου.

Στις 3 Απριλίου 2016, μια άλλη ομάδα των μαχητών της Αλ-Nούσρα εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση, 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, καταλαμβάνοντας τις πόλεις Al-Eis, αλ-Hader, Satele Banes και Zerbeh. Η αποστολή της ήταν να κόψει τον εφοδιασμό των συριακών στρατευμάτων από τη Χάμα προς το Χαλέπι. Αρχικά, ο Συριακός Αραβικός στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει ενώπιον των ισλαμιστών, για να πάρει το χρόνο να αναπτύξει στρατεύματα αλλού, ενώ η συριακή πολεμική αεροπορία πραγματοποιούσε επιδρομές στα ένοπλα φορτηγάκια με βαριά πολυβόλα της Αλ Νούσρα, σπάζοντας δραματικά τον επιθετικό ρυθμό τους.

Δύο τάγματα Ιρακινών σιιτών παραστρατιωτικών, η Al- Nujaba και η Σοράγια Χορασάν, ένα τάγμα της 65 ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών και η 19η ταξιαρχία ειδικών επιχειρήσεων του ιρανικού στρατού, μόλις έφτασε στα νότια του Χαλεπίου για την υποστήριξη του τάγματος της 154ης συριακής μηχανοκίνητης ταξιαρχίας που ανήκει στη 4η μηχανοκίνητη μεραρχία.
Μετά από τρεις ημέρες μαχών, οι μαχητές της αλ-Νόυσρα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, ο Συριακός Αραβικός στρατός συνέχισε την επίθεση προς τα δυτικά.

Βαλεντίνος Βασιλέσκου

Μετάφραση ρουμανικά-γαλλικά: Avic – Réseau International
Μετάφραση από τα γαλλικά, Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμων Πολιτικά, Αθήνα, 11.4.2016

----
[1]. Δεύτερη έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για τη τρέχουσα βοήθεια της Τουρκίας προς το ΙΚ ( http://www.voltairenet.org/article191170.html ).
[2]. Οι επιχειρήσεις του Συριακού Αραβικού στρατού μετά την απελευθέρωση της Παλμύρας (http://reseauinternational.net/les-operations-de-larmee-syrienne-apres-l...).


http://reseauinternational.net/modification-des-rapports-de-force-sur-le...
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/04/blog-post_941.html