Η Τουρκία στον γκρεμό

Τουρκία τρομοκρατία


Μάικλ Ρούμπιν* – Μετάφραση: Παναγιώτης Μπαλακτάρης
Ο Αντρέι Καρλόφ, ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν σε μια έκθεση τέχνης στην Άγκυρα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης –ένας ισλαμιστής τρομοκράτης– φώναξε «Σκοτώσατε αθώους ανθρώπους, ω Αλλάχ, στο όνομα του Αλλάχ!». Η επίθεση έλαβε χώρα λίγα μέτρα από την πρεσβεία των ΗΠΑ∙ τα θύματα θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι Αμερικανοί διπλωμάτες.

Δυστυχώς, αυτό είναι μόνο η αρχή στην Τουρκία.
Μόλις αυτόν τον μήνα, έγινε μια έκρηξη στην καρδιά της τουριστικής περιοχής της Κωνσταντινούπολης που σκότωσε περισσότερους από τρεις ντουζίνες ανθρώπους και τραυμάτισε πολύ περισσότερους. Έπειτα υπήρξε μια έκρηξη στην Καισάρεια της κεντρικής Ανατολίας, που σκότωσε 13 ακόμη. Πέρυσι, βόμβες σκότωσαν πάνω από 100 άτομα σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.
Η Τουρκία έχει πρόβλημα τρομοκρατίας. Το Ισλαμικό Κράτος, οι Κούρδοι εξτρεμιστές και οι ριζοσπάστες αριστεροί, έκαστος επιδιώκει στόχους μέσα στην Τουρκία – και φαινομενικά ατιμωρητί.
Η τρομοκρατία δεν είναι κάτι καινούργιο για την Τουρκία, ωστόσο για δεκαετίες ήταν ένα πρόβλημα διαχειρίσιμο. Οι τουρκικές αρχές ασφαλείας ήταν αποτελεσματικές. Οι πληροφοριοδότες προμήθευαν με πληροφορίες, η αστυνομία ενεργούσε για να αποτρέψει τις επιθέσεις και να συλλάβει τους επίδοξους αυτουργούς. Η κουρδική εξέγερση ήταν αιματηρή, αλλά κυρίως περιορισμένη στην νοτιοανατολική Τουρκία.
Οι περισσότεροι επιχειρηματίες και τουρίστες που επισκέπτονταν την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα ή τη μεσογειακή ακτή μπορούσαν να ξεχάσουν ότι υπήρχε ένας πόλεμος εν εξελίξει.
Σήμερα, ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διώξει το στρατό, την αστυνομία, και τους επαγγελματίες των πληροφοριών.
Από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου απέλυσε ή συνέλαβε δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς και ανακριτές. Καθώς έχει μεταθέσει χιλιάδες σε όλη τη χώρα, η Τουρκία έχει χάσει έτη τοπικής εμπειρίας.
Τίποτε δεν νομιμοποιεί την τρομοκρατία, αλλά ο Ερντογάν έχει οδηγήσει την Τουρκία στον γκρεμό. Ιεραρχώντας την πολιτική αφοσίωση πάνω από τον επαγγελματισμό και την ικανότητα, έχει αισθητά πετσοκόψει την ικανότητα της Τουρκίας να αντιτεθεί στις δυνάμεις της αποσταθεροποίησης τις οποίες οι προκάτοχοί του διατηρούσαν πάντα στο κόλπο. Η Τουρκία δίνει τώρα τον αγώνα της ζωής της και δεν έχει πλέον τα εργαλεία να αντιμετωπίσει την πρόκληση. Αυτό που συνέβη σήμερα [χθες] στην Άγκυρα, δυστυχώς, θα είναι η νέα κανονικότητα στην Τουρκία, από τα τουριστικά θέρετρα του Αιγαίου και της Μεσογείου μέχρι τα πολυκαταστήματα και τις ακριβές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, έως τις αγορές της Καισάρειας και τους προσφυγικούς καταυλισμούς του Γκαζίαντεπ. Μερικές φορές η δικτατορία δεν φέρνει ειρήνη ή σταθερότητα.
* Ο Μάικλ Ρούμπιν είναι αναλυτής στο American Enterprise Institute. Εργάστηκε στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
http://www.pontos-news.gr/article/158011/i-toyrkia-ston-gkremo
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/12/blog-post_323.html#more