Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ, ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Απόδοση κειμένου-Επιμέλεια: Τάσση Μαρία-Άννα
Turkey hits ISIL targets in Syria, Iraq after İstanbul bombing, todayszaman
Οι τουρκικές πεζικές δυνάμεις επιτέθηκαν περίπου 500 φορές σε στόχους του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και στο Ιράκ, σκοτώνοντας σχεδόν 200 μαχητές σε απάντηση για την επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη η οποία σκότωσε 10 Γερμανούς τουρίστες, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου την Πέμπτη.

Κοντά στους 200 εξτρεμιστές ‘‘κατεστήσαντο αναποτελεσματικοί’’ - η ορολογία της κυβέρνησης για το ‘‘σκοτώθηκαν’’- από επιθέσεις πυροβολικού τις τελευταίες 48 ώρες, είπε ο Νταβούτογλου. Ήταν αβέβαιο πώς η Τουρκία εξακρίβωσε τον αριθμό των νεκρών ή τη συμμετοχή τους σε εξτρεμιστικές ομάδες.

Η Τουρκία θα διεξάγει εναέριες επιθέσεις εναντίων των ριζοσπαστικών ομάδων και θα διατηρήσει την ‘‘αποφασιστική της στάση’’ έως ότου οι πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους φύγουν από τα σύνορά της, είπε ο Νταβούτογλου σε διάσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών στην Άγκυρα.

Ο βομβιστής ανατινάχτηκε την Τρίτη ανάμεσα σε γκρουπ τουριστών στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Ο Νταβούτογλου είπε την Τετάρτη ότι ο βομβιστής ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους ο οποίος είχε εισέλθει στην Τουρκία από την Συρία ως πρόσφυγας.

‘‘Μετά το περιστατικό της Τρίτης , περίπου 500 οβίδες πυροβολικού και τανκ εξαπολύθηκαν σε θέσεις του ΝΤΑΕΣ στη Συρία και το Ιράκ’’ , είπε ο Νταβούτογλου , χρησιμοποιώντας τον αραβικό όρο για το Ισλαμικό Κράτος.

‘‘Περίπου 200 μέλη του ΝΤΑΕΣ , συμπεριλαμβανομένων αυτοαποκαλούμενων τοπικών αρχηγών , εξουδετερώθηκαν στις τελευταίες 48 ώρες. Έπειτα από αυτό κάθε απειλή με στόχο τη Τουρκία θα τιμωρείτε κατ’ αυτό τον τρόπο’’ , είπε στη διάσκεψη των πρεσβευτών.

Μίλησε μία μέρα αφού στρατιώτες του τρομοκρατικού Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) εκπυρσοκρότησαν βόμβα που βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο , σε αστυνομικό τμήμα της νοτιοανατολικής Τουρκίας και έπειτα του επιτέθηκαν με εκτοξευτές ρουκετών και πολυβόλα , σκοτώνοντας έξι άτομα , συμπεριλαμβανομένων και πολιτών , είπαν οι αστυνομικοί. Ήταν μια περαιτέρω ένδειξη της δυσμενούς κατάστασης της ασφάλειας της χώρας , η οποία μάχεται και με τους εξτρεμιστές και με τους στρατιώτες του PKK, οι οποίοι έχουν ενισχύσει τις επιθέσεις στην χώρα.

Ο Τούρκος αρχηγός είπε πως η Άγκυρα αποφάσισε να χτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος μόλις επιβεβαιωθεί ότι ήταν υπεύθυνο για την ‘’αποτρόπαια’’ βομβιστική επίθεση στην κύρια τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης , μόλις λίγα βήματα μακριά από το διάσημο Μπλε Τζαμί .

‘’Η Τουρκία θα συνεχίσει να τιμωρεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση κάθε απειλή η οποία κατευθύνεται εναντίων αυτής και των επισκεπτών της’’ , είπε ο Νταβούτογλου. ‘’Θα συνεχίσουμε με την αποφασιστική μας μάχη έως ότου ο τρομοκρατικός οργανισμός ΝΤΑΕΣ φύγει από τα Τουρκικά σύνορα… και έως ότου χάσει την ικανότητα να συνεχίσει τις πράξεις του οι οποίες στηλιτεύουν την ιερή μας θρησκεία , το Ισλάμ. ‘’

Μιλώντας την Τετάρτη , ο Νταβούτογλου είπε ότι η είσοδος την Ρωσίας στο Συριακό πόλεμο είναι ένας παράγοντας που περιέπλεξε τις προσπάθειες της Τουρκίας να πολεμήσει τα στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα δεν έχουν πετάξει σε Συριακό εναέριο χώρο από τότε που η Τουρκία έριξε το Ρωσικό αεροσκάφος στα τέλη του Νοεμβρίου , πυροδοτώντας διπλωματικό επεισόδιο με τη Μόσχα.

‘’Η Ρωσική Αεροπορία δεν θα έπρεπε να εμποδίζει την μάχη της Τουρκίας με το ΝΤΑΕΣ… Αυτή τη στιγμή δυστυχώς υπάρχει ένας τέτοιος περιορισμός, ‘’ είπε ο Νταβούτογλου. ‘’Ορισμένες χώρες έχουν μια ανασταλτική στάση ως προς τους Τουρκικούς βομβαρδισμούς. Θα πρέπει είτε να καταστρέψουν μόνες τους το ΝΤΑΕΣ είτε να αφήσουν να το κάνουμε εμείς.’’

Η επίθεση του PKK την περασμένη Τετάρτη στοχοποίησε το αστυνομικό τμήμα, στην πόλη Τσινάρ στην, κατά κύριο λόγο, Κουρδική επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ , και τα καταλύματα των αστυνομικών τα οποία βρίσκονταν στο κτίριο , όπως ανέφερε το γραφείο του Κυβερνήτη του Ντιγιαρμπακίρ.

Η δύναμη της έκρηξης προκάλεσε την κατάρρευση ενός σπιτιού δίπλα στο αστυνομικό τμήμα. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονταν η γυναίκα ενός αστυνομικού και ένα βρέφος 5 μηνών , οι οποίοι σκοτώθηκαν στα καταλύματα των αστυνομικών και δύο παιδιά , τα οποία σκοτώθηκαν στο σπίτι που κατέρρευσε.
Άλλο ένα αστυνομικό τμήμα δέχτηκε επίθεση με εκτοξευτές ρουκετών στην πόλη Μιντγιάτ στην επαρχία Μαρντίν , σε μία φαινομενικά ταυτόχρονη επίθεση. Δεν αναφέρθηκαν απώλειες στο περιστατικό αυτό.

Η επίθεση έλαβε χώρα την ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη.

Εκατοντάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν στον τόπο της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη για να αφήσουν λουλούδια και να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή. Πέντε άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση για συσχετισμό με την βομβιστική επίθεση, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και του PKK έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων από το 1984. Το PKK θεωρείται τρομοκρατικός οργανισμός από την Τουρκία και τους συμμάχους της στην Δύση.

Η Τουρκία, μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και του υπό Αμερικανικής καθοδήγησης συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί να εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από μία ζώνη της βόρειας Συρίας μόλις έξω από τα σύνορά της.

Συνελήφθη Ρώσος ύποπτος για συσχετισμό με το Ισλαμικό Κράτος

Το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ένας Ρώσος συνελήφθη, έπειτα από την θανατηφόρα βομβιστική επίθεση αυτής της εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη, ως ύποπτος για συσχετισμό με το Ισλαμικό Κράτος και ότι τέτοιοι εξτρεμιστές ‘‘αισθάνονται άνετα’’ στην Τουρκία.

Ένας από τους Ρώσους που συνελήφθησαν στην Τουρκία ήταν ο Αϊντάρ Σουλεϊμάνοβ, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζακχάροβα, την Πέμπτη.

Η εκπρόσωπος είπε ότι ο Σουλεϊμάνοβ, γεννηθείς το 1984, ήταν ύποπτος για διασύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων παρέθεσαν μία ανώνυμη πηγή σχετικά με την ρωσική ασφάλεια, η οποία έλεγε ότι τον υποπτεύονταν πως βοηθούσε στέλνοντας νεοσύλλεκτους από τη Ρωσία στη μαχητική ομάδα.

‘‘ Αυτή ακριβώς είναι μια υπόθεση όπου εξτρεμιστές κατηγορούμενοι για τρομοκρατική ενέργεια στη Ρωσία νιώθουν άνετα να ζουν τόσα χρόνια σε ορισμένα ξένα κράτη’’, είπε η Ζακχάροβα σε μία εβδομαδιαία ενημέρωση ειδήσεων. ‘‘Αυτοί οι τρομοκράτες είναι σίγουροι για την πλήρη προστασία τους και ότι δεν μπορούν να πληχθούν από την Ρωσική δικαιοσύνη.’’

Συνέχισε κρίνοντας την στάση της Τουρκίας απέναντι στους υπόπτους μαχητές, λέγοντας: ‘‘ Οι αρχές της χώρας έχουν συχνά αρνηθεί να συνεργαστούν, μεταξύ άλλων, με την Ρωσική Ομοσπονδία… ακόμη και όταν όλα τα προσωπικά δεδομένα έχουν εξακριβωθεί και όλες οι απαραίτητες αποδείξεις έχουν συλλεχτεί και έχουν υποβληθεί καταλλήλως.
 www.todayszaman.com/diplomacy_turkey-hits-isil-targets-in-syria-iraq-after-i-stanbul-bombing_409620.html