Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους

Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους

ΕΘΝΟΣ
«E» 7/11
ΚΛΑΟΥΣ ΑΝΤΑΜ
 

Η Ελλάδα θα έχει πραγματικά σωθεί μόνο όταν μπορέσει να σταθεί στα πόδια της χωρίς επιπρόσθετα δάνεια. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι διεθνείς πιστωτές να σταματήσουν τον δανεισμό της χώρας με παράλληλη διαγραφή του χρέους, τόσο από τον επίσημο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η ανταγωνιστικότητά της πρέπει να ενισχυθεί σε τέτοιο σημείο που θα δίνει ώθηση στις εξαγωγές.

Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg ο γνωστός οικονομολόγος Κλάους Ανταμ, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Mannheim, επισημαίνοντας παράλληλα ότι προφανώς η προσαρμογή θα είναι σκληρή και θα επικρατεί αναταραχή για αρκετούς μήνες, αλλά στο τέλος θα υπάρχει πρόοδος.
Εκτροχιασμός
Για τον κ. Ανταμ, το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί πλήρως και στο τέλος του τρέχοντος έτους η οικονομία της Ελλάδας θα έχει συρρικνωθεί περίπου κατά το ένα πέμπτο σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.
Οπως αναφέρει ο ίδιος, αυτή η κατάρρευση εξηγεί το δράμα αυτής της εβδομάδας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο σκληρό προϋπολογισμό που περιέχει δεκάδες μέτρα εν μέσω βαθιάς ύφεσης, την ώρα που οι διεθνείς πιστωτές εξετάζουν την εκταμίευση ή μη της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλίσουν για άλλους λίγους μήνες την επιβίωση της χώρας εντός Ευρωζώνης.
Δεδομένης όμως αυτής της απελπιστικής κατάστασης, εντύπωση προκαλεί, σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο, πως η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται με αυτούς τους φρενήρεις ρυθμούς. Οπως σημειώνει, ο συνεχιζόμενος αυτός δανεισμός συνήθως παραβλέπεται στις συζητήσεις για τη διάσωση της Ελλάδας, κάτι που δείχνει πως η προσπάθεια αποφυγής της χρεοκοπίας της χώρας είναι τελικά καταδικασμένη.
 

https://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63734076