ΗΠΑ: Διπλωματία χαμηλών τόνων για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα


REUTERS/POOL
Χθες, δύο κινεζικά επιβατικά αεροπλάνα προσγειώθηκαν σε δύο νέα αεροδρόμια στις τεχνητές νησίδες που χτίστηκαν στους υφάλους που ελέγχει η Κίνα στις Νήσους Σπράτλι, κάτι που το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι θα κλιμακώσει τις εντάσεις.

Διπλωματία χαμηλών τόνων εφαρμόζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για να πείσουν τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και άλλες ασιατικές χώρες να μην προχωρήσουν σε δραστικές κινήσεις, μετά την απόφαση του διεθνές δικαστηρίου της Χάγης η οποία απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.
«Αυτό που θέλουμε είναι να ηρεμήσουμε τα πράγματα ώστε αυτά τα θέματα να συζητηθούν με λογική αντί με συναίσθημα» ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος. Όπως επισήμαναν πηγές, διπλωματικά μηνύματα στάλθηκαν μέσω αμερικανικών πρεσβειών στο εξωτερικό και ξένων αποστολών στην Ουάσιγκτον, ενώ άλλα δόθηκαν άμεσα σε ανώτατους αξιωματούχους από τον υπουργό Άμυνας Ας Κάρτερ, τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και άλλα υψηλά ιστάμενα μέλη της κυβέρνησης.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως ελπίζουν ότι αυτή η διπλωματική τους πρωτοβουλία θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία στην Ινδονησία, η οποία θέλει να στείλει εκατοντάδες ψαράδες στα νησιά Νατούνα για να επιβεβαιώσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε περιοχές στην Νότια Σινική Θάλασσα, όπου ηΚίνα ισχυρίζεται ότι έχει δικαιώματα, και στις Φιλιππίνες, της οποίας οι ψαράδες έχουν παρενοχληθεί επανειλημμένως από το κινεζικό λιμενικό σώμα και πλοία του κινεζικού στόλου.
Χθες, δύο κινεζικά επιβατικά αεροπλάνα προσγειώθηκαν σε δύο νέα αεροδρόμια στις τεχνητές νησίδες που χτίστηκαν στους υφάλους που ελέγχει η Κίνα στις Νήσους Σπράτλι, κάτι που το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι θα κλιμακώσει τις εντάσεις.
«Δεν έχουμε άλλο λόγο να διαφωνούμε παρά την πίστη μας στην ελευθερία θαλάσσιας διακίνησης», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ σε δημοσιογραφική ενημέρωση χθες. «Αυτό που θέλουμε περισσότερο να δούμε (...) είναι μια αποκλιμάκωση των εντάσεων και θέλουμε να δούμε όλους τους ενάγοντες να αφοσιώσουν χρόνο για να εξετάσουν πώς μπορούμε να βρούμε μια ειρηνική πρόοδο στο θέμα», τόνισε.
Ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, Δημοκρατικός από την πολιτεία Μέριλαντ και μέλος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, είπε ότι είναι λιγότερο πιθανό να υπάρξει αντιπαράθεση εάν οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία, το Βιετνάμ και άλλες ασιατικές χώρες συνεργαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες αντί να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις μόνο. «Δεν νομίζω πως η Κίνα θέλει την αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε. «Δεν τους πειράζει μια αντιπαράθεση με ένα βιετναμέζικο ψαροκάικο, αλλά δεν θέλουν μια αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.
Η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης αναμένεται να είναι το κεντρικό θέμα συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στο Λάος, όπου θα συναντηθούν τα δέκα μέλη της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) τα οποία περιλαμβάνουν τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, την Μιανμάρ, το Βιετνάμ και την Ταϋλάνδη. Τη συνεδρίαση θα παρακολουθήσουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Κινέζος ομόλογός του, Ουάνγκ Γι.
Ναυτεμπορική
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/07/blog-post_146.html