Ευρώπη: Ζοφερές προοπτικές για το Νότο

Ευρώπη: Ζοφερές προοπτικές για το Νότο

Υφεση και το 2013 βλέπουν οι ειδικοί
Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Ημερομηνία: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012
Ζοφερές διαγράφονται οι προοπτικές για τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα παραμείνουν βυθισμένες στην ύφεση και το 2013, με την Ισπανία να αναγκάζεται να αιτηθεί βοήθειας από την Ευρωζώνη και τις κυβερνήσεις σε Ιταλία και Πορτογαλία να λαμβάνουν νέα σκληρά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δεσμεύθηκε χθες να μην προβεί σε νέες αυξήσεις φόρου ή μειώσεις μισθών το 2013, τονίζοντας ότι η ισπανική οικονομία έφτασε στον «πάτο» φέτος και από την επόμενη χρονιά θα ανακάμψει.
Αφησε δε να εννοηθεί ότι η οριστική απόφαση για το εάν θα ζητήσει την ενεργοποίηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ληφθεί την επόμενη χρονιά. «Αν δούμε ότι χρηματοδοτούμαστε με πολύ υψηλά επιτόκια για καιρό, τότε θα πρέπει να ζητήσουμε (διάσωση)... Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε ποια θα είναι συγκεκριμένα η δράση της ΕΚΤ, ποιοι θα είναι οι όροι, αλλά και να εξασφαλίσουμε τη στήριξη όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Cope.
Από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λούις ντε Γκίντος, σε άρθρο του στη «Wall Street Journal», υπό τον τίτλο «H Ισπανία έχει ένα λαμπρό μέλλον», επισημαίνει ότι έχει γίνει η «σωστή διάγνωση» για όσα δεν λειτουργούν και εφαρμόζονται «γενναίες» μεταρρυθμίσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο, δεν είναι τόσο αισιόδοξη. Σύμφωνα με την «El Pais» αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση του ισπανικού ΑΕΠ κατά 1,5% το 2013.
Παγιδευμένη στην ύφεση προβλέπεται να μείνει και η ιταλική οικονομία. Η ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 2,3% φέτος και 0,5% το επόμενο, ενώ η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται, σκαρφαλώνοντας στο 11,4% το 2013. Στην Πορτογαλία, την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Βίτορ Γκασπάρ, αναγνώρισε ότι υπάρχουν «σοβαροί κίνδυνοι και αβεβαιότητες» όσον αφορά στις προοπτικές της πορτογαλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ επιβεβαίωσε ότι θα προωθηθούν νέες περικοπές 4 δισ. ευρώ τη διετία 2013-14.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2250347