Ενήμερες οι ΗΠΑ για την πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας

Ενήμερες οι ΗΠΑ για την πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας

Σε υψηλούς τόνους καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την ενέργεια αυτή
12 Φεβρουαρίου 2013

Ηνωμένα Έθνη
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ενημερωμένες για τις προθέσεις της Βορείου Κορέας να προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή χωρίς να έχουν περισσότερες πληροφορίες για το πότε η Πιονγιάνγκ θα υλοποιούσε τις προθέσεις της, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εν τω μεταξύ, σε υψηλούς τόνους καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την πυρηνική δοκιμή, αναφέροντας κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης ότι θα λάβει τα «απαιτούμενα μέτρα».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Βικτόρια Νούλαντ, αποκάλυψε ότι η ενημέρωση ήρθε «μέσα από τον συνήθη δίαυλο», ωστόσο η Πιονγιάνγκ δεν ανέφερε πότε θα γίνει η δοκιμή. Δεν διευκρινίστηκε ούτε πότε έλαβε το μήνυμα η Ουάσινγκτον.

Ο «συνήθης δίαυλος», εξηγεί το Reuters, είναι ένα γραφείο στη Νέα Υόρκη μέσω του οποίου οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν τηλεφωνήματα και φαξ. Οι ΗΠΑ και η Βόρειος Κορέα δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Σε υψηλούς τόνους καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την τρίτη και πλέον ισχυρή πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρειος Κορέα, ανακοινώνοντας μετά το πέρας έκτακτης συνεδρίασης ότι θα λάβει τα «απαιτούμενα μέτρα» ενάντια στο καθώς της Πιονγιάνγκ.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν έντονα αυτή την δοκιμή, που συνιστά σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, προεδρεύουσας χώρας του ΣΑ την τρέχουσα περίοδο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να εξετάσει «τα απαιτούμενα μέτρα», ανέφερε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Κιμ Σουνγκ-γουάν.

Για ενίσχυση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Βόρειο Κορέα μετά τις πυρηνικές δοκιμές του 2006 και του 2009 έκανε λόγο την ίδια στιγμή η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις.

Η Σούζαν Ράις τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι να «ενισχύσουν καθεστώς κυρώσεων».

Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίο Πανέτα δήλωνε από την Ουάσινγκτον ότι οι στρατιωτικές επιδιώξεις της Βορείου Κορέας συνιστούν «σοβαρή απειλή» για τις ΗΠΑ, και συνέδεσε την Πιονγιάνγκ με την Τεχεράνη μιλώντας για «κράτη παρίες»

Οι δηλώσεις Πανέτα ήλθαν στη σκιά των απειλών που εκτόξευσε μετά την πυρηνική δοκιμή η Βόρειος Κορέα σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι «ακόμη ισχυρότερη» δράση μπορεί να ακολουθήσει ως απάντηση στην «εχθρικότητα» της Ουάσινγκτον.

Επαφές Ομπάμα - Λι Μιουνγκ-Μπακ

Η ξαφνική δοκιμή της Βορείου Κορέας ενεργοποίησε διπλωματικά την Ουάσινγκτον.

Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με τον απερχόμενο πρόεδρο της Νοτίου Κορέας, Λι Μιουνγκ-Μπακ, επιβεβαίωσε ότι στηρίζει αμυντικά την Νότιο Κορέα και συμφώνησαν να συνεργαστούν για μέτρα που θα εμποδίσουν την Πιονγιάνγκ να προχωρήσει το βαλλιστικό και το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με ομολόγους τους είχε και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Πηγή: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=497958